Financieringsmonitor 2021

Samenvatting

De zoektocht naar financiering door het mkb in de business economy (juli 2020 - juli 2021)

De invloed van corona op verschillende momenten in de zoektocht naar financiering (juli 2020 - juli 2021)

Van alle ondernemingen in het mkb in de business economy heeft 19 procent behoefte aan nieuwe externe financiering. Van de groep bedrijven met een financieringsbehoefte zet 86 procent serieuze stappen om de mogelijkheden te verkennen. Van de bedrijven die zich hebben georiënteerd of die al bekend waren met de mogelijkheden, besluit vervolgens 52 procent daadwerkelijk een financieringsaanvraag te doen. Daarvan is 77 procent succesvol. Zij krijgen het aangevraagde bedrag geheel of ten dele. Cijfers uit de Financieringsmonitor 2021 zijn gebaseerd op de periode juli 2020 tot juli 2021. Andere opvallende uitkomsten zijn als volgt:

Behoefte aan financiering licht afgenomen maar niet significant

Ten opzichte van de vorige Financieringsmonitor hebben iets minder bedrijven een externe financieringsbehoefte. Voor het gehele mkb is deze afname niet statistisch significant, maar wel specifiek voor het kleinbedrijf en het middenbedrijf. Deze afname is te zien in alle bedrijfstakken. De financieringsbehoefte is voor zowel jonge als oudere bedrijven afgenomen ten opzichte van vorig jaar. De voornaamste motivatie om geen externe financieringsbehoefte te hebben, is dat bedrijven juist een beroep doen op intern eigen vermogen. Bedrijven die geen financieringsbehoefte hebben, hebben over het algemeen dan ook een hogere solvabiliteit en liquiditeit dan bedrijven die dat wel hebben. Andere veelvoorkomende redenen waarom bedrijven geen externe financieringsbehoefte hebben, zijn dat men geen kansen ziet om te groeien (al dan niet door corona) of dat men onafhankelijk wil blijven van geldschieters.

Vanzelfsprekendheid van bank als eerste oriëntatiekanaal neemt af

Van de ondernemers met een financieringsbehoefte, zet de overgrote meerderheid ook stappen om zich te oriënteren op externe financiering. Net als in voorgaande jaren is de bank het voornaamste kanaal waar bedrijven een beroep op doen om zich te oriënteren op externe financiering: 63 procent stapt direct naar de bank om de mogelijkheden te bespreken. Wel is deze vanzelfsprekendheid van de bank als oriëntatiekanaal opnieuw afgenomen vergeleken met een jaar eerder. Dit proces is al enkele jaren zichtbaar: in 2018 ging meer dan driekwart nog naar de bank voor informatie. Bedrijven in het midden- en kleinbedrijf oriënteren zicht over het algemeen vaker via de bank dan bedrijven in het microbedrijf. Na de bank worden de accountant en financieel adviseur het vaakst als informatiekanaal gebruikt: door iets meer dan de helft van de bedrijven. Verschillende andere oriëntatievormen zijn ten opzichte van vorig jaar licht gegroeid in populariteit: oriëntatie via andere financiers, online en via bekenden.

Weer minder mkb-ondernemers die overgaan tot een financieringsaanvraag

Voor het tweede jaar op rij is binnen het mkb het aandeel bedrijven dat tot een financieringsaanvraag komt, afgenomen. In het grootbedrijf nam het aantal bedrijven dat een aanvraag deed juist toe. De meest voorkomende redenen om na oriëntatie toch geen aanvraag te doen zijn het coronavirus (met name bij micro- en kleinbedrijf) en de al bestaande mogelijkheden om de financieringsbehoefte toch intern te financieren.

Kans op geslaagde financiering neemt nog meer toe met grootte van het bedrijf

Vorig jaar was het al zo dat de kans op een geslaagde financiering toenam met de grootte van het bedrijf. Dit jaar is dat verschil nog verder uitvergroot. Het midden- en grootbedrijf is succesvoller dan vorig jaar in het aanvragen van financiering. Het micro- en kleinbedrijf heeft juist minder vaak succes. Het percentage succesvolle aanvragen is groter bij niet-bancaire dan bij bancaire financiers.

De Financieringsmonitor

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt de Financieringsmonitor samen in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De voorgaande edities zijn in begin 2019, 2020 en 2021 verschenen, dit onderzoeksrapport bevat de uitkomsten van de vierde meting.

De monitor bestaat uit een verkenning van de vraagzijde van de markt voor financiering. Met een digitale enquête onder 10 000 ondernemingen, waarvan er 4 900 respondeerden, is de gehele zoektocht naar financiering in beeld gebracht: van behoefte tot aan uitkomst.