Auteur: Charlotte Brand

Toen en nu: hoe Nederland in 50 jaar veranderde

Volkstelling 2021 vergeleken met 1971

Over deze publicatie

Dit artikel beschrijft de veranderingen in Nederland in de afgelopen 50 jaar. Daarvoor wordt, aan de hand van de cijfers uit de Volkstellingen van 1971 en 2021, gekeken naar de samenstelling van de bevolking, de manier van (samen)leven en wonen, en veranderingen in werk en onderwijs. Deze cijfers zijn - waar relevant - aangevuld met andere statistieken.

De bevolking is in de afgelopen 50 jaar gegroeid en vergrijsd. Het aantal geboorten was lager dan in de periode na de Tweede Wereldoorlog, terwijl de levensverwachting verder toenam. Dankzij buitenlandse migratie is de bevolking diverser geworden. Trouwen kwam in 2021 minder voor dan in 1971 maar ongehuwd samenwonen vaker. Een groter deel van de stellen gaat uit elkaar, en er zijn nu meer alleenwonenden. Meer mensen hadden in 2021 na de lagere school een vervolgopleiding gedaan dan 50 jaar geleden, en op de arbeidsmarkt is een verschuiving te zien van ambachtsberoepen naar intellectuele, wetenschappelijke en artistieke beroepen. Veel van deze ontwikkelingen hangen samen met een grotere keuzevrijheid, veranderingen in waarden en normen en processen als ontkerkelijking, modernisering, emancipatie en individualisering.

Hoe en waar men woonde is ook veranderd. Het grootste deel van de woningen in 2021 was een koopwoning, terwijl in 1971 de meeste woningen huurwoningen waren. Er zijn tussen 1971 en 2021 vooral meer inwoners bijgekomen in de randgemeenten van grote steden, de laatste jaren groeiden de grote steden wel weer.