9. Tot slot
In het eerste kwartaal van 2024 daalde het bbp in vergelijking met het vierde kwartaal van 2023. Daarna trad echter herstel op en steeg het bbp drie kwartalen op rij, met respectievelijk 1,0 procent, 0,8 procent en 0,4 procent.
De consumptie door de overheid droeg het meest bij aan de groei in 2024, net als in 2023. Ook de consumptie door huishoudens en het handelssaldo leverden een positieve bijdrage.
De arbeidsproductiviteit, het bbp per gewerkt uur, daalde voor het tweede achtereenvolgend jaar. De groei van de economie was volledig toe te schrijven aan meer gewerkte uren.
De economie trok in 2024 aan, de werkgelegenheid groeide, de stijging van de cao-lonen was de hoogste in ruim veertig jaar, de huizenprijzen stegen en de inflatie was wat lager dan in 2023. Consumenten bleven echter somber, vooral over het economische klimaat. Het consumentenvertrouwen is al 67 maanden onafgebroken negatief. Dit is de langste periode sinds het begin van de reeks in april 1986. Producenten waren in 2024 ook het hele jaar negatief.