Leven in de marge
Een onderzoek naar mensen die in participatie en vertrouwen aan de kant staanOver deze publicatie
In Nederland is het vertrouwen in anderen relatief hoog en veel mensen zijn actief. Toch leven ook hier mensen sociaal in de marge; zij doen weinig mee in de maatschappij én hebben weinig vertrouwen in anderen en instituties. Over hen gaat dit artikel. De vraag is wie het zijn. Om welke groepen gaat het vooral en welke achtergrondkenmerken hebben ze?
De belangrijkste bevindingen van het onderzoek zijn:
– Meedoen of participatie bleef sinds 2017 nagenoeg stabiel. Dit is, op een tijdelijke stijging tijdens de cororonajaren na, voor de somscore van het vertrouwen ook zo.
– Mannen, leeftijdsgroepen vanaf 55 jaar, mensen met een vmbo-niveau of daarmee vergelijkbaar en mensen met een lager inkomen staan vaker sociaal aan de kant dan vrouwen, 55-minners en hbo- of wo-opgeleiden.
– Mensen die in Nederland zijn geboren, van wie de ouders dat ook zijn, leven minder vaak in de marge dan andere groepen.
– Binnen de groep die sociaal buitenspel staat, zijn, vergeleken met de totale Nederlandse bevolking, mannen, 55-plussers en mensen met een vmbo-niveau of daarmee vergelijkbaar oververtegenwoordigd. Mensen met een Nederlandse herkomst zijn juist ondervertegenwoordigd.