Slachtofferschap en veiligheidsbeleving LHBTQIA personen
Over deze publicatie
Zijn LHBTQIA personen (lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse en aseksueel) vaker slachtoffer van criminaliteit dan niet-LHBTQIA personen? En verschillen deze groepen in de mate waarin ze zich onveilig voelen? Cijfers uit de Veiligheidsmonitor 2023 geven hier inzicht in.
De belangrijkste bevindingen:
- LHBTQIA personen (van 15 jaar of ouder) zijn vaker slachtoffer van zowel traditionele als online criminaliteit dan de rest van de bevolking. Het gaat hierbij vooral om een hoger slachtofferschap bij geweldsdelicten, en online bedreiging en intimidatie. Binnen de LHBTQIA groep zijn vooral personen met een non-binaire genderidentiteit vaak slachtoffer.
- LHBTQIA slachtoffers ervaren meer (negatieve) emotionele, lichamelijke en financiële gevolgen dan niet-LHBTQIA slachtoffers.
- Meestal kennen LHBTQIA slachtoffers de dader van het geweldsdelict niet (wat ook het geval is bij niet-LHBTQIA slachtoffers). Als ze die wel kennen, gaat het voornamelijk om buren. Het geweld gebeurde meestal op straat of in uitgaansgebied.
- Iets minder dan 1 op 3 LHBTQIA slachtoffers van traditionele criminaliteit doet aangifte bij de politie. Dit verschilt niet van niet-LHBTQIA personen.
- LHBTQIA personen rapporteren meer onveiligheidsgevoelens. Ook zijn ze vaker bang om slachtoffer te worden van criminaliteit, en schatten ze hun kans op slachtofferschap hoger in dan niet-LHBTQIA personen.