De cijfers in dit artikel zijn gebaseerd op data van de Veiligheidsmonitor 2023. De Veiligheidsmonitor is een tweejaarlijkse enquête in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid over onder andere veiligheid en slachtofferschap van criminaliteit, waaraan in 2023 ruim 182 duizend personen van 15 jaar en ouder hebben deelgenomen. De data uit de Veiligheidsmonitor hebben betrekking op de financiële schade van (veelvoorkomende) criminaliteit tegen burgers (zie kader 1). Financiële schade van criminaliteit tegen bedrijven en instellingen, schade van criminaliteit tegen de overheid, en maatschappelijke schade als gevolg van ondermijnende of georganiseerde criminaliteit blijven buiten beschouwing.
De vragen omtrent schade zijn voor het eerst ingevoerd in de Veiligheidsmonitor 2021, en de gerapporteerde schade is destijds ook uitvoerig geanalyseerd en gerapporteerd (zie Reep, 2022). Dit onderzoek is qua methodiek en opzet identiek uitgevoerd en destijds uitvoerig beschreven. In de editie van 2023 is de vraagstelling licht gewijzigd en dat zou een effect kunnen hebben op de resultaten (zie kader 2).
Bij de vergelijkingen van de schade in 2023 met 2021 is de schade uit 2021 gecorrigeerd voor de inflatie. Hiervoor is de consumentenprijsindex gebruikt van 2021 en 2023 (CBS Statline, 2024).
Alle in dit artikel gepubliceerde cijfers met de bijbehorende betrouwbaarheidsintervallen zijn terug te vinden in de tabellenset bij dit artikel. Cijfers over afzonderlijke delicten worden alleen weergegeven indien er minstens 100 waarnemingen hebben plaatsgevonden.
1) Via ransomware of dreigen met het verspreiden van kopieën van gegevens of bestanden.