Loopbaanpaden in zorg en welzijn

Welke stappen zetten mensen op de arbeidsmarkt van zorg en welzijn?

Over deze publicatie

In deze publicatie worden de verschillende loopbaanpaden beschreven na een start als werknemer in de bedrijfstak zorg en welzijn. De meesten van hen maken een of meerdere loopbaanstappen in tien jaar. Een nieuwe werkplek is even vaak uitstroom uit zorg en welzijn, als een baanwissel binnen zorg en welzijn. Een eventuele overstap naar zelfstandigheid wordt beschreven als een baanwissel en daarom worden de personen na de start breder omschreven als werkenden (en niet langer als werknemers). Nadat een werkende uitgestroomd is kan deze ook weer terugkeren naar zorg en welzijn. Werkenden kunnen overstappen naar verschillende branches binnen zorg en welzijn, of een nieuwe werkplek vinden binnen dezelfde branche.

Deze analyse gaat over mensen die in schooljaar 2010/2011 een zorg en welzijn-diploma hebben behaald. Zij zijn uiterlijk in 2011 gestart met een baan als werknemer in zorg en welzijn en zijn daarna tien jaar (2012-2021) gevolgd in de tijd. De verschillende loopbaanstappen, bijvoorbeeld uitstroom uit de zorg en wisselingen tussen zorg en welzijn-branches, zijn ieder kwartaal (gedurende deze 10 jaar) bepaald en worden via verschillende figuren getoond.

Belangrijk in deze analyse is dat de populatie mensen die gevolgd wordt in de tijd niet kan groeien of krimpen. Er wordt alleen gekeken naar de specifieke groep zoals hierboven beschreven; mensen die in schooljaar 2010/2011 een zorg en welzijn-diploma hebben behaald en uiterlijk in 2011 zijn gestart als werknemer in de bedrijfstak zorg en welzijn. Mensen die later instromen of herintreden worden dus niet gevolgd.

De meest voorkomende loopbaanstappen verschillen per AZW-branche. De verschillende aspecten van deze arbeidsmobiliteit worden in samenhang gepresenteerd. Hiermee krijgt men nieuw inzicht in de meest voorkomende loopbaanpaden van werkenden in de verschillende branches.