Loopbaanpaden in zorg en welzijn

3. Hoe is de onderliggende dynamiek van de loopbaanpaden?

Onder de aantallen die zichtbaar zijn in het area plot (dwarsdoorsneden per kwartaal) ligt een dynamiek van individuele werknemers. Slechts weinig mensen werken na tien jaar nog in hun eerste baan.

Naast uitstroom uit zorg en welzijn zijn er ook mensen die van baan wisselen binnen zorg en welzijn (baanwisselaars). En na een eerder vertrek uit de zorg of naar een andere branche kan een werknemer ook weer terugkeren in deze sector, of zelfs naar de oorspronkelijke branche. Die onderliggende dynamiek wordt getoond in een sequentie plot.

Figuur 3.1 Individuele loopbaanpaden van de branche geestelijke gezondheidszorg per kwartaal, 2011-2021 (tien jaar)

seqplot ggz

LegendaLegenda

Branches met minder dan drie werknemers in de laatste periode zijn samengevoegd tot 'samengevoegde branches'.

Na tien jaar werkt minder dan de helft van de werkenden nog in de oorspronkelijke branche (hier de 560 mensen die in 2011 (4e kwartaal) startten in de GGZ); dat was ook al zichtbaar in de voorgaande figuren. Wat nieuw is in dit sequentie plot, is dat de individuele dynamiek in de tussenliggende jaren zichtbaar is. In deze jaren is de interne dynamiek te zien in de wisseling van de kleuren over de gehele periode. Ook bij een groot deel van de werknemers die na tien jaar nog steeds of opnieuw werken in de startbranche kun je tussentijdse baanwisselingen zien.

Na een andere werkplek weer terug naar de GGZ

Na tien jaar is 44 procent van de oorspronkelijke starters in de GGZ nog altijd in deze branche aan het werk. 39 procent heeft tussendoor wel een andere baan gehad binnen of buiten de GGZ, en 5 procent van de starters in de GGZ heeft al die tijd dezelfde baan in de GGZ gehouden.

Er is relatief veel individuele variatie en er zijn geen specifieke patronen van grotere groepen herkenbaar in deze groep werkenden. Er zijn mensen die vertrekken uit zorg en welzijn, er zijn wisselingen naar diverse andere branches, en er is ook weer terugkeer naar de GGZ na een aantal jaren. De werknemers die na tien jaar in de GGZ werken hebben een waaier aan andere kleuren in de jaren voor 2021. Ook bij degenen die buiten de GGZ verblijven in 2021 is er veel dynamiek te zien in de jaren daarvoor. Er is niet altijd een structureel patroon te herkennen.

Een type loopbaanpad dat wel zichtbaar is in deze figuren, is dat een aantal mensen die in 2021 donkerpaars zijn (uitstroom uit zorg en welzijn), in de jaren daarvoor de kleur oranje (overige zorg en welzijn) had. Dat is een baanwissel vanuit de GGZ naar de branche overige zorg en welzijn, en aansluitend uitstroom uit zorg en welzijn. Dit betekent dus dat deze mensen in een andere sector zijn gaan werken.