Geregistreerde dakloze personen in noodopvang en tijdelijke opvang per regio

2. Scope van monitor Dakloosheid

In het Nationaal Actieprogramma Dakloosheid wordt gebruik gemaakt van de ETHOS-Light classificatie. Deze classificatie is ontwikkeld door FEANTSA (Europese Federatie van organisaties die met dakloze personen werken), als instrument om het aantal dak- en thuisloze mensen in kaart te brengen. ETHOS-Light geldt als de minimale standaard voor het classificeren van dakloosheid. ETHOS staat voor ‘European Typology of Homelessness and Housing Exclusion’ en definieert dakloosheid als een gebrek aan volwaardige huisvesting. De classificatie onderscheidt zes groepen. In de telonderzoeken (zie paragraaf 3) is nog een extra categorie toegevoegd. In de monitor Dakloosheid worden twee groepen meegenomen, namelijk:

ETHOS-Light categorie 2: personen in de noodopvang

  • Noodopvang
  • (Dag- en) nachtopvang
  • Winteropvang

ETHOS-Light categorie 3: personen in tijdelijke opvang voor dakloze mensen

  • 24-uursopvang
  • Doorstroomwoningen
  • Overige alternatieve opvang

De monitor Dakloosheid beperkt zich in eerste instantie tot deze twee categorieën. Dit komt omdat er bij een eerdere inventarisatie - uitgevoerd door VNG, Valente en het CBS - bleek dat voor deze categorieën, met uitzondering van dagopvang en winteropvang, veelal het burgerservicenummer (bsn) van dakloze personen bij de MO-organisaties in registraties wordt vastgelegd. Voor andere categorieën is dat veel minder het geval.

De ETHOS-Light-classificering is zoals gezegd breder en bevat ook de volgende categorieën:
  
1. mensen die leven in openbare ruimten;
4. mensen die uitstromen uit een instelling zonder zicht op eigen huisvesting;
5. mensen in niet-conventionele woonplekken (zoals auto, kraakpand, vakantiewoning);
6. mensen die tijdelijk verblijven bij familie, vrienden of kennissen;
7. mensen die geconfronteerd worden met dreigende huisuitzetting.

In de komende jaren worden mogelijkheden onderzocht om de monitor Dakloosheid uit te breiden met meer ETHOS-Light-categorieën.

Voor de definities van de verschillende typen opvang wordt verwezen naar paragraaf 1.2 in het Aanleverprotocol Monitor Dakloosheid Versie 12 (53).pdf. Het is belangrijk om te benadrukken dat de volgende personen en typen opvang buiten beschouwing worden gelaten:

  • Personen die vanwege psychische of medische problematiek beschermd wonen;
  • Personen in de vrouwenopvang – vrouwen die niet meer thuis kunnen wonen i.v.m. relatieproblemen en/of huiselijk geweld;
  • Dagopvang zoals laagdrempelige inloopactiviteiten zonder overnachting;
  • Zowel alleenstaande jongeren tot 18 jaar die zonder een ouder of voogd in de opvang verblijven, als jongeren tot 18 jaar die samen met een ouder of voogd in de opvang verblijven.

Winteropvang is meegenomen in de uitvraag van de data. Uit de analyses is echter gebleken dat er nog sprake is van een substantiële onderdekking, waardoor de gegevens over winteropvang niet gepubliceerd kunnen worden in deze versie van de monitor Dakloosheid. Er wordt onderzocht hoe deze vorm van opvang in de toekomst wel opgenomen kan worden.