Samenvatting
De Sustainable Development Goals laten zien hoe het gaat met de brede welvaart in Nederland. Thema’s binnen de brede welvaart worden beschreven vanuit de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Sommige SDG’s zijn opgeknipt, omdat deze verschillende invalshoeken hebben.
De voortgang van Nederland ten aanzien van brede welvaart en SDG’s wordt in deze monitor gemeten aan de hand van 280 verschillende indicatoren. Voor alle 17 SDG’s wordt per indicator gekeken of er sprake is van een trend in de richting van het doel, een neutrale trend of een beweging van het doel af. Ook wordt de positie van Nederland vergeleken met die van de andere EU-landen.
Trends
De samenvattende figuur is gebaseerd op de indicatoren waarvoor een middellangetermijntrend (2014–2021) berekend kon worden. De figuur toont welk percentage van de indicatoren zich in de richting van het doel beweegt (groen), welk deel een neutrale trend heeft (grijs), en welk deel van het doel af beweegt (rood).
Uitleg samenvattend figuur
De figuur geeft informatie over de trend (middellangetermijntrend gebaseerd op beschikbare datapunten in de jaren 2014–2021) van alle indicatoren in een SDG. De kleuren in de figuur geven aan welk deel van de indicatoren beweegt in de richting die wordt geassocieerd met een stijging (groen) van de brede welvaart, een daling (rood) of geen stijging of daling (grijs).
- Het valt op dat relatief veel indicatoren zich bewegen in de richting van het doel, vooral bij SDG 1, SDG 2, SDG 4, SDG 5 en SDG 13.
- Bij SDG 9.1, SDG 10.2, SDG 11.1, en ook SDG 11.2, SDG 15 en SDG 16.2 zien we juist relatief veel indicatoren die zich verder van het doel verwijderen.
De figuur hieronder geeft per SDG een overzicht van de trends van alle gemeten indicatoren naar type indicator. Het is een verdieping van de figuur hierboven. De kleuren hebben daarbij dezelfde betekenis: groen wijst op een trend die in richting van het doel beweegt, en rood op een trend die juist van het doel af beweegt. Enkele voorbeelden:
- Relatief veel trends van SDG 2 kleuren groen en dit komt vooral komt door de indicatoren voor gebruik. De indicatoren voor middelen en mogelijkheden kleuren echter rood. Of hier sprake is van mogelijke disbalans zou onderzocht kunnen worden.
- Voor SDG 9 dashboard 1 (infrastructuur en mobiliteit) valt op dat het beeld gemengd is. Vrijwel alle typen indicatoren kennen rode, groene of neutrale trends.
- Voor SDG 15 (leven op het land) valt op dat de middelen en mogelijkheden en de uitkomsten veelal afnemen. Bij gebruik is er een indicator die trendmatig toeneemt (groen).
- Bij SDG 16 dashboard 2 (instituties) zijn middelen en mogelijkheden, gebruik en uitkomsten veelal rood tot neutraal, terwijl de subjectieve beleving een groene trend heeft.
Posities
Het is niet mogelijk om voor alle indicatoren in de monitor een internationale vergelijking te maken. Uit de indicatoren waarbij dit wel kan, is per SDG de gemiddelde positie van Nederland binnen de EU-27 bepaald.
Uitleg samenvattend figuur
De figuur toont de gemiddelde positie van Nederland in de ranglijst van EU27-landen. Het gaat alleen om indicatoren waarvoor een vergelijking met de EU mogelijk is. Hoe langer de balk, des te hoger staat Nederland. De kleur van de balk geeft aan in welk deel van de EU-ranglijst Nederland staat. Groen wijst op een positie in het bovenste kwartiel van de EU-ranglijst, rood op het onderste kwartiel en donkergrijs op het midden. Naast de figuur staat de positie van Nederland in de EU-ranglijst beschreven.
- Vergeleken met andere landen in de EU heeft Nederland bij de volgende vijf SDG’s een positie in de voorhoede: SDG 1, SDG 9.2, SDG 10.1, SDG 16.2 en SDG 17.
- Voor SDG 14 zijn er maar weinig indicatoren beschikbaar en is de positie moeilijk te bepalen.
- Bij SDG 13 heeft Nederland inmiddels een positie in de middengroep. In voorgaande jaren bevond Nederland zich bij deze SDG in de achterhoede.