Auteur: Ruben van Gaalen, Martine de Mooij, Feike de Vries, Vera Bras en Aslan Zorlu (UvA)¹⁾

Komen en gaan van arbeidsmigranten in de periode 2005-2021

Over deze publicatie

Hoelang blijven arbeidsmigranten in Nederland, en hoe hangt hun vertrekkans samen met demografische kenmerken zoals de aanwezigheid van kinderen of partner, en baankenmerken? Deze vragen worden beantwoord voor twee groepen die tussen 2005 en 2016 naar Nederland kwamen: kennismigranten van buiten de EU/EFTA, en arbeidsmigranten uit EU- en EFTA-landen.

De belangrijkste bevindingen:
• Tussen 2005 en 2016 kwamen 76,4 duizend kennismigranten van buiten de EU/EFTA, en 225,3 duizend EU/EFTA-arbeidsmigranten naar Nederland
• Ruim 6 op de 10 EU/EFTA-arbeidsmigranten en bijna 7 op de 10 niet-EU/EFTA-kennismigranten hebben Nederland binnen vijf jaar weer verlaten. De vertrekkans van EU/EFTA- arbeidsmigranten is sinds 2005 licht gestegen, die onder kennismigranten is gedaald.
• De vertrekkans hangt samen met de loonhoogte: arbeidsmigranten met de laagste en (in mindere mate) de hoogste lonen verlaten Nederland het vaakst binnen vijf jaar.
• De aanwezigheid van een partner en/of kind in Nederland verkleint de vertrekkans, vooral als de partner zelf ook betaald werk heeft. Deze effecten van het hebben van een (werkende) partner en kind op het aandeel vertrekkers nam toe in de tijd: Het gezin lijkt belangrijker geworden.

¹⁾ Een deel van de analyses is uitgevoerd in het kader van stages van Vera Bras en Feike de Vries vanuit de Universiteit van Amsterdam bij het CBS.