Uitstroom zorg en welzijn is klein, wel veel wisselingen binnen bedrijfstak

Begrippen

Instroom

Personen die gedurende de voorgaande 12 maanden als werknemer zijn gaan werken in zorg en welzijn. Het wisselen van baan binnen de bedrijfstak zorg en welzijn wordt niet meegeteld bij instroom.

De instroom wordt ieder kwartaal vastgesteld over de voorgaande periode van 12 maanden. Kwartaalcijfers binnen een kalenderjaar kunnen niet bij elkaar worden opgeteld. Het jaarcijfer is het cijfer van het vierde kwartaal van een jaar.

Het is mogelijk dat een gedeelte van de mobiliteit veroorzaakt wordt door administratieve wijzigingen. Dit betekent dat een werknemer niet ingestroomd is in de baan bij zijn of haar werkgever, maar wel geteld wordt onder instroom. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer een werknemer van hoofdbaan wisselt, of wanneer de SBI-code van een werkgever dusdanig wijzigt dat deze tot een andere bedrijfstak gerekend wordt.

Uitstroom

Werknemers die gedurende de voorgaande 12 maanden zijn gestopt met werken als werknemer in zorg en welzijn. Het wisselen van baan binnen de bedrijfstak zorg en welzijn wordt niet meegeteld bij uitstroom.

De uitstroom wordt ieder kwartaal vastgesteld over de voorgaande periode van 12 maanden. Kwartaalcijfers binnen een kalenderjaar kunnen niet bij elkaar worden opgeteld. Het jaarcijfer is het cijfer van het vierde kwartaal van een jaar.

Het is mogelijk dat een gedeelte van de mobiliteit veroorzaakt wordt door administratieve wijzigingen. Dit betekent dat een werknemer niet uitgestroomd is uit de baan bij zijn of haar werkgever, maar wel geteld wordt onder uitstroom. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer een werknemer van hoofdbaan wisselt, of wanneer de SBI-code van een werkgever dusdanig wijzigt dat deze tot een andere bedrijfstak gerekend wordt.

Werknemer

Een persoon die in een arbeidsovereenkomst afspraken met een economische eenheid maakt om arbeid te verrichten waartegenover een financiële beloning staat. Een werknemer kan zowel in deeltijd als in voltijd werkzaam zijn.

Werknemers zijn niet alle personen die actief zijn op de arbeidsmarkt; zelfstandigen worden bijvoorbeeld niet tot deze populatie gerekend.

Per werknemer wordt gekeken naar de hoofdbaan. De hoofdbaan is de baan waarin het hoogste basisloon verdiend wordt. Bij berekeningen voor AZW StatLine wordt er prioriteit gegeven aan banen in zorg en welzijn alvorens er naar basisloon gekeken wordt.

Bij de cijfers en figuur over de uitstroom per bedrijfstak is voor de selectie van de hoofdbaan geen prioriteit gegeven aan banen in zorg en welzijn; hierdoor zijn de verschillende bedrijfstakken onderling beter vergelijkbaar.

Kwartaalcijfers in- en uitstroom

Vanaf 2010 meet het CBS de ontwikkeling van het aantal werknemers in de bedrijfstak zorg en welzijn, inclusief de kinderopvang. Instroom en uitstroom worden per kwartaal gemeten ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Waar in de tekst wordt gesproken over een toename in een kwartaal, gaat het om deze jaar-op-jaarvergelijking.

Branche zorg en welzijn

De sector zorg en welzijn binnen het AZW programma bestaat uit 10 branches:

  • Universitair medische centra
  • Ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg
  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Huisartsen en gezondheidscentra
  • Overige zorg en welzijn
  • Verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT)
  • Gehandicaptenzorg
  • Jeugdzorg
  • Sociaal werk (SW)
  • Kinderopvang (inclusief peuterspeelzaalwerk)

Het programma Arbeidsmarkt zorg en welzijn maakt onderscheid in een brede en een smalle definitie. Zorg en welzijn (breed) is een samentelling van de tien afzonderlijke branches die samen het terrein van de zorg en welzijn beschrijven. Zorg en welzijn (smal) is een samentelling van diezelfde branches, maar dan zonder de branche kinderopvang.

Pasgediplomeerden

Dit zijn personen die in een bepaald studiejaar (2019/2020) een diploma behaald hebben bij een opleiding in het domein van zorg en welzijn. Voor de gediplomeerden is vervolgens bekeken of zij na diplomering (t0) werkzaam waren in zorg en welzijn. Van deze populatie werknemers is 2 jaar later (t+2) de eventuele arbeidspositie als werknemer bepaald op basis van de loonaangifteadministratie in de polis. Extranei zijn uitgesloten van deze analyse. Diplomering is bepaald over het gehele getoonde studiejaar.

Bij het bepalen van de arbeidsmarktpositie is alleen gekeken naar werknemers binnen de arbeidsmarkt zorg en welzijn. Het is mogelijk dat een persoon op een andere manier (bijv. als zelfstandige, uitzendkracht) werkzaam is binnen zorg en welzijn. Dit komt in deze cijfers niet tot uiting.

In de cijfers over pasgediplomeerden wordt een onderscheid gemaakt naar opleiding. Er wordt niet gesteld dat een werknemer ook daadwerkelijk een functie uitoefent die een logisch gevolg van de gevolgde opleiding is.