Uitstroom zorg en welzijn is klein, wel veel wisselingen binnen bedrijfstak

4. Samenvatting

Werkgevers hebben de indruk dat de uitstroom van werknemers uit zorg en welzijn groot is (bron: Rapportage commissie Werken in de Zorg). Dit onderzoek toont aan dat de uitstroom uit zorg en welzijn juist relatief klein is in vergelijking met de uitstroom van andere bedrijfstakken.

Ook hebben werkgevers de indruk dat jongeren die starten met een baan in zorg en welzijn de bedrijfstak weer snel verlaten (bron: Monitor Gezond werken in de zorg). Dit blijkt niet zo te zijn; dit onderzoek toont aan dat ook onder jonge werknemers de uitstroom uit de bedrijfstak zorg en welzijn kleiner is dan de uitstroom uit andere bedrijfstakken. En ook onder pasgediplomeerden met een opleiding in zorg en welzijn is de uitstroom juist kleiner. Over alle werknemers in zorg en welzijn is bovendien bij cliënt- en patiëntgebonden beroepen de uitstroom uit de bedrijfstak kleiner in vergelijking met de uitstroom van niet-cliëntgebonden beroepen.

Een werknemer die wisselt van baan kan vertrekken uit de bedrijfstak zorg en welzijn, maar kan ook een nieuwe baan vinden binnen de bedrijfstak. Het is een bedrijfstak met veel banen en een groot aantal vacatures, en het is dan ook relatief eenvoudig om binnen de bedrijfstak een nieuwe baan te vinden. De wisselingen van werknemers binnen de branches van zorg en welzijn en tussen de branches tellen evenzeer mee voor de mobiliteit in zorg en welzijn. Bij een grote mobiliteit van werknemers binnen de bedrijfstak hebben werkgevers te maken met een groot aandeel vertrekkende werknemers. Dat deze werknemers wel binnen zorg en welzijn blijven werken, is voor de individuele werkgevers niet altijd direct zichtbaar.

Wat werkgevers kunnen doen om werknemers langer aan zich te binden is onderzocht in de longread Aandacht voor duurzame inzetbaarheid is de sleutel voor behoud. In deze publicatie door het AZW-programma worden verschillende aspecten van duurzame inzetbaarheid en behoud per branche in beeld gebracht, gebaseerd op de uitkomsten van de Werknemersenquête (tweede meting 2023) van het CBS. Een belangrijke boodschap uit dit stuk is dat werknemers die voldoende aandacht voor duurzame inzetbaarheid door de werkgever ervaren, minder vaak op zoek zijn naar ander werk.