Arbeidskrachtenonderzoek Caribisch Nederland (AKO-CN) - Onderzoeksbeschrijving

4. Verwerking

Verwerking betreft de werkzaamheden die nodig zijn om aan de antwoorden die respondenten geven statistische informatie te kunnen ontlenen. De verwerking van de data is zoveel mogelijk geautomatiseerd.  Hieronder staan de voornaamste onderdelen van het verwerkingsproces vermeld.

4.1 Typeren

Om vast te stellen welke onderwijsrichting respondenten gedaan hebben, in welke bedrijfstak zij werken en welk beroep zij uitoefenen, heeft het CBS standaard vraagstellingen ontwikkeld. Met een standaard typeerproces worden vervolgens de bedrijfstak, het beroep en de onderwijsrichting geclassificeerd. Op de website van het CBS is meer informatie beschikbaar over de classificaties.

Het standaard typeerproces is ingericht op Nederlandstalige teksten. Omdat het AKO-CN in vier talen wordt uitgevoerd, naast Nederlands ook Engels, Spaans en Papiamento, worden antwoordteksten rondom beroep, bedrijf en onderwijsrichting in deze talen achteraf vertaald naar het Nederlands.

4.2 Afleiden

Antwoorden van respondenten worden in de verwerking van het AKO-CN gecombineerd tot afleidingen. Het CBS heeft de vragenlijst zo opgesteld dat respondenten zo min mogelijk vragen hoeven te beantwoorden om aan de informatiebehoefte te voldoen. Indicatoren zoals arbeidsparticipatie en werkloosheid zoals internationaal gedefinieerd kunnen hiermee worden afgeleid. Naast deze indicatoren zijn er ook afleidingen nodig om Statline tabellen te kunnen maken. Hiervoor worden één of meerdere Eurostat variabelen gecombineerd met vraagvariabelen. Tot slot worden in de bestanden ook publicatie indelingen afgeleid die een indikking zijn van de categorieën uit één variabele. Met behulp van afleidingen en publicatie indelingen worden publicaties zoveel mogelijk uniform samengesteld. Daarnaast zijn de publicaties van het CBS eenvoudig te reproduceren met de afleidingen in de microdata.

4.3 Verrijken

Naast steekproefonderzoeken met vragenlijsten heeft het CBS ook de beschikking over administratieve bronnen. Denk bijvoorbeeld aan de bevolkingsadministratie (PIVA, de Persoonsinformatievoorziening Nederlandse Antillen en Aruba) of inkomensgegevens van de Belastingdienst. Het CBS gebruikt deze data om bevolkingsstatistieken en inkomensstatistieken te maken over de drie Caribisch Nederlandse eilanden, maar deze data kunnen ook gebruikt worden bij analyses op steekproefonderzoeken, zoals het AKO-CN. Door te verrijken hoef je respondenten niet lastig te vallen met (moeilijke) vragen zoals bijvoorbeeld hoe hoog je inkomen is.