5. Conclusie
In opdracht van het ministerie van BZK heeft het CBS gekeken naar de kwaliteit van de adresregistratie in de BRP. Voor dit onderzoek is zo goed mogelijk aangesloten bij het onderzoek van 2018. Het uiteindelijk doel van het onderzoek was om het percentage juist geregistreerde adressen en het percentage juist geregistreerde personen in Nederland te schatten.
Het kwaliteitspercentage op persoonsniveau geeft aan in hoeverre de geregistreerde personen op een adres tijdens het bezoek daadwerkelijk worden aangetroffen. Het kwaliteitspercentage op persoonsniveau bedraagt 97,4 procent. Om extra inzicht te krijgen in de personen die foutief geregistreerd stonden is er onder andere een verdere uitsplitsing gemaakt naar leeftijd. Voor alle leeftijdsgroepen was een daling te zien in het percentage niet-correct adresgegevens in vergelijk met de percentages uit 2018. Hierbij viel op dat de grootste daling ten opzichte van 2018 te zien was in de groep 15 tot 24 jaar. Dit is een leeftijdsgroep waarbinnen onder andere veel studenten zich bevinden. Uit het adreskwaliteit onderzoek in 2018 bleek dat hierbij de kans op een incorrecte registratie toeneemt. Verder onderzoek moet uitwijzen in hoeverre de corona periode van invloed is geweest op het verschil tussen de werkelijke en geregistreerde woonsituatie van studenten.
Het kwaliteitspercentage op adresniveau geeft aan of de personen die volgens het interview ingeschreven zijn op een adres volledig overeenkomen met de registratie in de BRP. Het kwaliteitspercentage op adresniveau ligt op 95,2 procent. Zowel op persoonsniveau als op adresniveau is het kwaliteitspercentage in 2021 toegenomen ten opzichte van 2018. Bij zowel de toename van het kwaliteitspercentage op persoonsniveau als adresniveau moet de kanttekening plaatsen worden dat het huidige onderzoek plaats gevonden heeft tijdens de corona pandemie. Daarom zal pas bij een volgend onderzoek bevestigd worden of deze toename in kwaliteitspercentage blijvend zal zijn.