6. Conclusie
Het CBS heeft door het combineren van verschillende databronnen schattingen kunnen maken van de verschillende goederenstromen en het gebruik en aanbod van goederen in de provincies. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen onder andere de in-, uit- en doorvoer, herkomst en bestemming in binnen- of buitenland en acht goederengroepen.
Zuid-Holland is elk jaar de provincie met de grootste goederenstromen, ook in 2022. De nummer twee in dat jaar was Noord-Holland, gevolgd door Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. De omvang van de goederenstromen was het kleinst in Flevoland. Er kwam 425 miljard kilogram aan goederen de provincie Zuid-Holland binnen. Hiervan was ruim een kwart bedoeld voor gebruik in de provincie. De rest van de inkomende stroom was wederuitvoer of doorvoer. Tegelijk verliet 418 miljard kilogram aan goederen de provincie Zuid-Holland, waarvan 26 procent regionaal product.
De aanwezigheid van een grote haven en de ermee samenhangende omvang van de bedrijvigheid zijn sterk bepalend voor de goederenstromen en het gebruik en aanbod in een regio. Het gaat meestal samen met grote door- en wederuitvoerstromen, onder andere van fossiele brandstoffen en grondstoffen, een relatief groot gebruik of aanbod van fossiele brandstoffen en een sterke internationale oriëntatie. Daarnaast zijn de omvang van de bevolking en de aanwezigheid van overheidsinstellingen bepalende factoren voor de omvang en samenstelling van de provinciale goederenstromen.
Zuid-Holland was in 2022 de provincie met het grootste gebruik en het grootste aanbod van goederen, gevolgd door Noord-Holland en Noord-Brabant. Het kleinst waren het goederengebruik en –aanbod in Flevoland, Drenthe en Fryslân. De internationale oriëntatie van het goederengebruik was het grootst voor de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland en het kleinst voor Fryslân en Utrecht. Naar schatting had 65 procent van de gebruikte goederen in Zuid-Holland een herkomst in het buitenland.
In alle provincies, behalve in Zuid-Holland, Drenthe en Noord-Holland, is er sprake van groei van het gebruik van goederen tussen 2015 en 2022. Procentueel was de groei van het goederengebruik in deze periode het grootst in Zeeland en Fryslân. In de helft van de provincies steeg het aanbod van goederen tussen 2015 en 2022. De procentuele stijging was het grootst in Zeeland. Zowel het gebruik als het aanbod van fossiele brandstoffen in Nederland nam af tussen 2015 en 2022. De fossiele brandstoffen hebben een relatief grote invloed op het beeld van de ontwikkeling van het totale gebruik en het totale aanbod in de provincies.