Auteur: Sjoerd Hooijmaaijers, Sander IJmker
De raming van illegale activiteiten in de nationale rekeningen

3. De omvang van illegale activiteiten in Nederland

Bij de revisie van de nationale rekeningen is de toegevoegde waarde van de illegale activiteiten in de Nederlandse economie, te weten drugs, prostitutie (inclusief het legale deel) en illegale handel in tabak, voor 2021 geschat op 4,5 miljard euro. Het gaat hierbij alleen om het deel dat aan de Nederlandse economie wordt toegerekend, doordat het door ingezetenen wordt verdiend (zie kader). Het aandeel van de illegale economie in het bruto binnenlands product (bbp) bedraagt 0,5 procent in 2021. Bij de vorige raming over verslagjaar 2015 was de omvang van de illegale economie 0,6 procent van het bbp.

Zoals vermeld in paragraaf 2 worden in 2021 minder illegale activiteiten geraamd dan in 2015. De verplichte illegale activiteiten drugs, prostitutie en de illegale handel in tabak werden in beide verslagjaren geraamd. In het verslagjaar 2015 was het aandeel hiervan 0,5 procent van het bbp. De relatieve omvang van deze activiteiten is daarmee in 2021 hetzelfde als in 2015. Onderliggend zijn er echter aanzienlijke veranderingen geweest in de verschillende illegale activiteiten. Het is echter niet eenduidig aan te geven in hoeverre deze veranderingen komen door een daadwerkelijk toename van de omvang van de illegale activiteiten of doordat het CBS als gevolg van dit onderzoek en nieuwe bronnen hier nu beter zicht op heeft.

Figuur 1 Omvang van de illegale economie (toegevoegde waarde in lopende prijzen)
RamingCannabis (mld euro)Cocaïne (mld euro)Synthetische drugs (mld euro)Prostitutie (mld euro)Illegale handel in tabak (mld euro)
Raming verslagjaar 2015 (voor revisie)2,40,50,20,40,1
Raming verslagjaar 2021 (na revisie)1,41,11,00,70,1