Methodedocument Monitor Energiearmoede 2019-2022

5. Bronbestanden

5.1.1 Woonbase

In de Woonbase is vastgelegd wie gedurende een jaar met welke huishoudleden in welke woning woont, gespecificeerd naar diverse kenmerken van personen, huishoudens en woningen. De Woonbase is op basis van integrale gegevensbronnen ontwikkeld door het CBS in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

De Woonbase bestaat per jaar uit één sleutelbestand, drie populatiebestanden (personen, huishoudens en woningen) en drie bijbehorende kenmerkenbestanden19). Diverse financiële gegevens van huishoudens zijn beschikbaar als een ‘Extra kenmerkenbestand’. Deze bestanden worden door het CBS beschikbaar gesteld via ‘Remote Acces’ (‘RA’) voor onderzoekers met een RA-machtiging20).

Door gebruik te maken van de Woonbase sluit de monitor Energiearmoede aan op recente, integraal beschikbare cijfers over de woningmarkt.

5.1.2 SSB component Energie

Dit bestand bevat gegevens op woningniveau over de aardgas- en elektriciteitsleveringen aan en de aanwezigheid van stadsverwarming bij particuliere woningen21). Dit bestand bevat tevens vanaf verslagjaar 2019 informatie over de aanwezigheid van zonnepanelen (zon-PV) en type hoofdverwarmingsinstallatie welke gebruikt wordt bij de bepaling van het energieverbruik van woningen22).

5.1.3 Overige bronbestanden

Naast bovenstaande kern databronnen wordt er nog gebruikt gemaakt van de volgende gegevens:

19) Zie voor meer informatie: https://www.cbs.nl/nl-nl/over-ons/innovatie/project/woonbase-woononderzoek-op-basis-van-integrale-gegevensbronnen.
20) Zie voor meer informatie: https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/maatwerk-en-microdata/microdata-zelf-onderzoek-doen/diensten-en-kosten.
21) Methode energieleveringen via openbaar net: https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/methoden/onderzoeksomschrijvingen/korte-onderzoeksomschrijvingen/leveringen-van-elektriciteit-en-aardgas-via-het-openbare-net.
22) Zie voor meer informatie: https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/maatwerk-en-microdata/microdata-zelf-onderzoek-doen/microdatabestanden/energieverbruiktab-energieverbruik-particuliere-woningen.