Materiaalvoorradenmonitor

Over deze publicatie

De Materiaalvoorradenmonitor 2020 biedt een uitgebreide analyse van materiaalvoorraden in Nederland. Het onderzoek brengt de urban mine in kaart, wat inzicht geeft waar in de maatschappij hoeveel en welke materialen zijn opgeslagen, als een soort inventaris van de Nederlandse materiaalvoorraden. Dit geeft onder andere informatie over de toekomstige beschikbaarheid van secundaire materialen.

Het rapport beslaat het verslagjaar 2020 en bouwt voort op eerdere onderzoeken naar materiaalvoorraden in Nederland. Deze onderzoeken werden gedaan onder leiding van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden (CML), waar het CBS een bijdrage aan heeft geleverd. De focus van het huidige onderzoek lag op het aanpassen van de methode zodat een frequente actualisatie mogelijk is van de materiaalvoorraad.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat het merendeel van de materialen in Nederland is opgeslagen in gebouwen en infrastructuur, met grote voorraden aan constructiematerialen zoals beton en metaal. Gebouwen bevatten naast constructiematerialen ook aanzienlijke hoeveelheden hout en andere materialen. Transportmiddelen, zoals auto's en fietsen, hebben een groot aandeel aan metaalvoorraden. Hoewel het energiesysteem relatief minder materialen bevat in termen van kilo's, speelt het, naast gebouwen en transport, een cruciale rol vanwege de opslag van kritieke grondstoffen.

Het onderzoek benadrukt de noodzaak van frequente en betrouwbare monitoring van materiaalvoorraden als een cruciale stap naar een duurzame en circulaire economie.

Dankwoord
Graag bedanken we Janneke van Oorschot (CML) en Ester van der Voet (CML) voor hun bijdragen in de overdracht van het berekenen van de materiaalvoorraden, van CML naar het CBS. Ook bedanken we Maite van Rinsum (CBS) en Roel Delahaye (CBS) voor hun bijdragen aan dit onderzoek en rapport.