Begrippen
Bedrijfseenheid
De feitelijke transactor in het productieproces gekenmerkt door zelfstandigheid ten aanzien van de beslissingen over dat proces en door het aanbieden van zijn producten aan derden.
Grootbedrijf
Bedrijven met 250 en meer werkzame personen.
Innovatiefase
Zie technologiegereedheidsniveaus of Technology Readiness Levels
Kleinbedrijf
Bedrijven met 10 tot 50 werkzame personen.
Microbedrijf
Bedrijven met 0 tot 10 werkzame personen.
Middenbedrijf
Bedrijven met 50 tot 250 werkzame personen.
MKB
Midden- en kleinbedrijf, bedrijven met minder dan 250 werkzame personen.
Ondernemingengroep
De meest omvattende verzameling van in Nederland gevestigde juridische eenheden waarover zeggenschap kan worden uitgeoefend en die homogeen is naar institutionele sector; de eenheid die feitelijk optreedt als financiële transactor.
Snelle groeier
Een bedrijf met een gemiddelde jaarlijkse groei van 10 procent per jaar of meer, over een periode van drie achtereenvolgende jaren, gemeten in het aantal werknemers. Dit betekent dat er over een periode van drie jaar een totale groei van tenminste 33,1 procent moet worden behaald. Daarnaast moeten de bedrijven aan het begin van de groeiperiode minimaal 10 werknemers hebben en worden bedrijven die zijn opgericht in het startjaar van de groeiperiode niet meegeteld. Een snelgroeiend bedrijf in referentiejaar t heeft dus in de periode t-3 tot t een groei van tenminste 33,1 procent behaald, heeft in het jaar t-3 minimaal 10 werknemers en is opgericht vóór het jaar t-3.
Standaard bedrijfsindeling (2008)
Nederlandse hiërarchische indeling van economische activiteiten die vanaf 2008 door het CBS wordt gebruikt om bedrijfseenheden in te delen naar hun hoofdactiviteit. De economische activiteit is de verzameling van werkzaamheden, gericht op de productie van goederen en diensten. Het gaat hierbij niet alleen om activiteiten van het bedrijfsleven, maar ook om activiteiten van niet op winst gerichte instellingen en de overheid.
Technologiegereedheidsniveau of Technology Readiness Level
Technologiegereedheidsniveaus geven aan in welk stadium van ontwikkeling een innovatie is. TRL 1 staat voor technologie aan het begin van de ontwikkeling en TRL 9 voor technologie die technisch en commercieel gereed is. RVO heeft hierbij 4 overkoepelende fasen vastgesteld: verkennen (TRL 1, 2 en 3), ontwikkelen (TRL 4, 5 en 6), demonstreren (TRL 7 en 8) en opschalen en vermarkten (TRL 9). Bij flanking hebben projecten geen TRL, omdat ze gericht zijn op veranderingen in instituties (zoals regelgeving), gedrag en maatschappelijke acceptatie van technologische vernieuwingen. Er zijn ook flankerende onderzoeken die zich richten op kennisontwikkeling. Dit zijn projecten waarbij niet het technologische ontwerp wordt onderzocht maar de toepassing ervan (bijvoorbeeld draagvlak of verdienmodellen).
Werkzame personen
Alle in het bedrijf werkzame personen (werknemers en de ondernemer zelf bijvoorbeeld).