1. Inleiding
Dit hoofdstuk start met de aanleiding voor het onderzoek. Vervolgens komen de uitgangspunten aan bod en biedt een leeswijzer aandachtspunten voor het begrijpen van de cijfers. Het hoofdstuk sluit af met de indeling van de publicatie.
1.1 Aanleiding
In 2019 presenteerde de Europese Commissie de Europese Green Deal (EC, 2019). Deze Green Deal bestaat uit verschillende beleidsafspraken over de verduurzaming van de economie op diverse terreinen. De Europese afspraken worden omgezet in nationaal beleid.
Om de economie te verduurzamen zijn bijvoorbeeld duurzamere technieken, processen, producten en diensten nodig. Bedrijven en instellingen moeten hiervoor de mogelijkheden onderzoeken, ontwikkelen en naar de markt brengen. De Nederlandse overheid zet verschillende subsidies in om dit aan te moedigen. Dit onderzoek laat kenmerken zien van de projecten en bedrijven die van dit soort subsidies gebruik maken.
Het CBS ziet een grote en toenemende behoefte aan informatie over de verduurzaming van de economie. Het is de taak van het CBS om de maatschappij zo goed mogelijk te ondersteunen met onafhankelijke, samenhangende en officiële cijfers. En dat geldt ook op dit gebied. Het CBS ziet dat informatie over de verduurzaming van de economie soms nog versnipperd is en dat er ook nog witte vlekken zijn. Het CBS werkt daarom samen met andere instellingen om statistische informatie hierover toegankelijk te maken.
1.2 Uitgangspunten
Omdat de middelen voor dit onderzoek beperkt waren, was een uitvoerig onderzoek niet mogelijk. Daarom gaat de aanpak van dit onderzoek uit van eenvoud en beschrijven we alleen de projecten en bedrijven. Verder was niet alle data over subsidieregelingen voor klimaatinnovatie beschikbaar (zie ook hoofdstuk 2). Het onderzoek biedt daarom geen volledig beeld. Het doel van het onderzoek is ook geen doelmatigheids- of effectiviteitsmeting.
Verder geldt dat het CBS alleen statistische informatie publiceert als personen of bedrijven niet herkenbaar of herleidbaar zijn. Het risico van herleiding neemt toe als er relatief kleine groepen moeten worden beschreven. Bijvoorbeeld als we meer gedetailleerde uitsplitsingen maken. We kiezen daarom voor algemene uitsplitsingen om de omvang van het onderzoek te beperken.
1.3 Leeswijzer
Als de lezer cijfers tussen jaren vergelijkt, moet die er rekening mee houden dat subsidieregelingen niet elk jaar beschikbaar zijn en dat subsidievoorwaarden van jaar op jaar kunnen verschillen. De subsidievoorwaarden beïnvloeden ook welke typen bedrijven aan de regelingen kunnen deelnemen. Je kan daarom niet direct spreken van ontwikkelingen.
De cijfers in deze publicatie verschillen van de cijfers uit de ‘Monitor Publiek gefinancierd Energieonderzoek’ van RVO. Dit heeft verschillende oorzaken:
- De rapportages gaan deels over verschillende subsidieregelingen;
- Eventuele natura bijdragen aan een project staan niet in de dataset voor deze publicatie. Deze natura bijdragen worden wel meegeteld in de monitor van RVO.
- Het peilmoment verschilt waarop de data uit het systeem van RVO is samengesteld.
De jaartallen die in deze publicatie staan, verwijzen naar het budgetjaar. Dit is niet het jaar waarin het project start, maar het jaar waarin het geld van de subsidieregeling beschikbaar was. Projecten kunnen meerdere kalenderjaren omvatten.
Door afronding kan het voorkomen dat de totalen niet geheel hetzelfde zijn als de som van de afzonderlijke getallen.
1.4 Indeling
Deze publicatie bestaat uit een aantal hoofdstukken en bijlagen.
Hoofdstuk 2 geeft een omschrijving van de databronnen en variabelen die in deze publicatie zijn gebruikt en beschrijft hoe de steekproef en variabelen zijn gemaakt. In hoofdstuk 3 komen de resultaten aan bod.
In de bijlage ‘klimaatinnovatieregelingen’ staan de diverse subsidieregelingen waar dit onderzoek over gaat.