Lange onderzoeksbeschrijving CPI

Literatuurverwijzingen en verder lezen

De CPI Manual (Update of the Consumer Price Index Manual) is in internationaal opzicht het meest relevante naslagwerk over de methodologische aspecten van een consumentenprijsindex. Geschreven door en met medewerking van verschillende internationale organisaties en statistisch bureaus vormt dit een uitgangspunt van elke CPI. In Europees verband is de HICP een wettelijk verplichte statistiek. Twee verordeningen vormen de basis, de raamwerkverordening en de uitvoeringsverordening (Legislation - Harmonised Indices of Consumer Prices (HICP) - Eurostat). Voor het samenstellen van de HICP is ook een handboek beschikbaar, de HICP methodological manual (Harmonised Index of Consumer Prices (HICP) - Manual 2024). Van elke HICP is per lidstaat ook een zogenoemde metadata beschrijving beschikbaar (Harmonised index of consumer prices (HICP) (prc_hicp)). Deze geeft een technische beschrijving van de meest relevante aspecten van de Nederlandse HICP, bijvoorbeeld kwaliteit, publicatiebeleid en uitwerking van statistische concepten.

Op het gebied van multilaterale indexmethoden is een apart handboek beschikbaar (Guide on multilateral methods in the Harmonised Index on Consumer Prices (HICP) — 2022 edition - Products Manuals and Guidelines - Eurostat). De toepassing van multilaterale methoden in de CPI wordt beschreven in A.G. Chessa (2016) (EURONA 1/2016).

Voor de CPI is de ECOICOP classificatie nu leidend: https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/methoden/onderzoeksomschrijvingen/aanvullende-onderzoeksomschrijvingen/ecoicop-classificatie, maar vanaf 2026 wordt de ECOICOP v.2 ingevoerd. Deze is gelijk aan de VN COICOP 2018 classificatie, en is al op de CBS website beschikbaar (COICOP 2018 | CBS).

Over de CPI en de COVID-19-pandemie zijn op de CBS website twee artikelen verschenen: (https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/diversen/2020/de-gevolgen-van-de-coronacrisis-voor-het-samenstellen-van-de-cpi) en (https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/rapportages/2021/de-gevolgen-van-de-coronacrisis-voor-het-wegingsschema-van-de-cpi).

Over het meten van energieprijzen in de CPI is een apart methode-artikel op de website beschikbaar: Waarneming van energieprijzen in de CPI | CBS