4. Werknemersbanen
Hoewel het aantal faillissementen en opheffingen in de horeca in 2020 is toegenomen, lijkt het aannemelijk dat dit aantal nog veel groter zou zijn geweest als deze bedrijfstak geen gebruik had gemaakt van de verschillende noodsteunpakketten. In deze paragraaf wordt ingegaan op de gevolgen van de coronacrisis op de werkgelegenheid in de horeca.
Net voor de corona-uitbraak in februari 2020 waren er 431 duizend banen van werknemers in de horeca. In de drie jaren voor 2020 nam het aantal werknemersbanen in de horeca in het voorjaar en in de zomer tijdelijk toe met ongeveer 40 duizend. In deze maanden is de vraag naar horecapersoneel immers groter dan in de koudere maanden. In 2020 liep het aantal horecabanen gedurende het jaar echter terug, slechts tijdelijk onderbroken door een licht herstel tussen de lockdowns in.
In vergelijking met begin 2020 waren er in de eerste maanden van 2021 ruim 100 duizend horecabanen minder. De grootste daling zat bij de banen op oproepbasis, maar ook het aantal banen met een tijdelijk contract daalde gedurende het jaar. Het aantal horecabanen met een contract voor onbepaalde tijd lag in maart 2021 slechts 10 procent onder het niveau van een jaar eerder. Naarmate de lockdown langer duurde daalde uiteindelijk ook het aantal vaste banen in de horeca.
Oproepbasis (x 1 000) Onbepaalde tijd (x 1 000) Bepaalde tijd (x 1 000) Overig (x 1 000) 2020 feb 198 134 86 12 2020 mrt 186 135 85 12 2020 apr 150 134 78 9 2020 mei 151 134 75 8 2020 juni 181 134 75 9 2020 juli 200 134 76 10 2020 aug 208 134 76 11 2020 sept 203 132 75 12 2020 okt 176 130 73 12 2020 nov 128 127 68 11 2020 dec 126 126 65 11 2021 jan 122 122 60 8 2021 feb 122 122 58 8 2021 mrt 127 121 58 9 2021 apr 137 121 59 10
De grootste schommelingen in het aantal banen door het jaar heen worden doorgaans opgevangen door werknemers onder de 25 jaar. Het gaat daarbij vooral om jonge kelners en barpersoneel. Ook in 2020 was dit het geval. Wel is er een duidelijk verschil tussen de daling van het aantal banen in de eerste lockdown tot 1 juni 2020 en die van de tweede lockdown. Tijdens de eerste lockdown daalde vooral het aantal banen van jongeren onder de 25 jaar, terwijl het aantal banen van oudere horecawerknemers nagenoeg gelijk bleef. Na oktober 2020 begon echter ook het aantal banen van oudere werknemers in de horeca sterker te dalen. In maart 2021 waren er 37 duizend minder banen van oudere horecawerknemers dan een jaar eerder.
Tot 25 jaar (x 1 000) 25 jaar en ouder (x 1 000) 2020 feb 223 208 2020 mrt 215 202 2020 apr 180 192 2020 mei 179 189 2020 juni 209 191 2020 juli 225 194 2020 aug 232 195 2020 sept 226 195 2020 okt 201 190 2020 nov 156 177 2020 dec 154 172 2021 jan 145 168 2021 feb 144 165 2021 mrt 149 165 2021 apr 159 166