3. Faillissementen en opheffingen
Het aantal faillissementen bleef tijdens de coronacrisis flink onder het niveau van eerdere economische crises, zoals die in 2009. De gevreesde faillissementsgolf is tot nu toe uitgebleven. De vele steunmaatregelen om de economie draaiende te houden leidden zelfs tot een daling van het aantal faillissementen in Nederland. Illustratief hiervoor was het nieuws dat in augustus 2020 het laagste aantal gefailleerde bedrijven werd bereikt sinds augustus 1999 (CBS, 2021c).
Voor de horeca is het beeld gedeeltelijk anders. Hier was er wel degelijk een plotselinge stijging van het aantal faillissementen in het tweede kwartaal van 2020. In de maanden april, mei en juni gingen er in totaal 112 horecazaken failliet, waarvan 93 restaurants en cafés en 19 hotels. Dit is het hoogste aantal faillissementen in de horeca sinds eind 2013. Het aantal failliete hotels was zelfs het hoogste niveau sinds het begin van de kwartaalmetingen per bedrijfstak in 2009.
Vanaf het derde kwartaal loopt het aantal faillissementen meer in de pas met die van de rest van het bedrijfsleven in Nederland: na augustus werden er nog slechts mondjesmaat horecabedrijven failliet verklaard. In totaal gingen er in 2020 286 bedrijven en eenmanszaken in de horeca failliet. Dit waren er 32 meer dan een jaar eerder. Ook in de eerste maanden van 2021 bleef het aantal faillissementen in de horeca laag.
Logiesverstrekking (aantal) Eet- en drinkgelegenheden (aantal) 2019 jan 1 30 2019 feb 1 15 2019 mrt 0 22 2019 apr 2 27 2019 mei 1 19 2019 jun 4 16 2019 jul 0 16 2019 aug 0 23 2019 sep 1 18 2019 okt 2 20 2019 nov 1 19 2019 dec 0 16 2020 jan 1 16 2020 feb 1 20 2020 mrt 5 32 2020 apr 4 31 2020 mei 9 28 2020 jun 6 34 2020 jul 0 21 2020 aug 3 9 2020 sep 2 14 2020 okt 3 12 2020 nov 1 14 2020 dec 3 17 2021 jan 1 13 2021 feb 0 9 2021 mrt 1 9 2021 apr 3 10 2021 mei 0 7 2021 jun 0 8
Meestal laten bedrijven het niet aankomen op een faillissement en stoppen ze er zelf mee, zo ook in de horeca. In dat geval laten ze zich uitschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Tegenover de 286 horecafaillissementen in 2020 stonden 4740 horecaondernemingen die zich lieten uitschrijven bij de KvK. Dit is een stijging van 12 procent ten opzichte van 2019. In het eerste kwartaal van 2021 was er overigens weer sprake van een daling van 21 procent van het aantal opheffingen in de horeca van ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Zowel onder kleine als onder grote bedrijven steeg het aantal opheffingen in 2020 en daalde het in het eerste kwartaal van 2021 (CBS 2021c).