2. Data en methode
De gegevens in dit artikel zijn gebaseerd op het WoonOnderzoek Nederland (WoON). Het WoON is een driejaarlijks enquêteonderzoek van het CBS en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De meest recente editie in 2021 had bijna 47 duizend respondenten, waarvan bijna 10 duizend tussen de 18 en 30 jaar. Het WoON geeft inzicht in onder andere de woonsituatie, woonlasten, verhuizingen en woonwensen van personen en huishoudens in Nederland. Het WoON is verrijkt met onder andere inkomensgegevens van de Integrale Inkomens en Vermogens Statistiek (IIVS) en gegevens uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Zo kan bijvoorbeeld de koppeling worden gemaakt met het besteedbaar huishoudensinkomen en de gebruiksoppervlakte van een woning. In dit artikel wordt gebruikgemaakt van het WoON 2012, 2015, 2018 en 2021.
Cijfers over personen en over huishoudens
De gegevens in dit artikel gaan deels over alle 18- tot 30-jarige jongeren, en deels over huishoudens met een huishoudenshoofd tussen 18 en 30 jaar. In het WoON wordt van ieder huishouden vastgesteld wie de kernleden zijn. Wanneer er sprake is van één kernlid, bijvoorbeeld bij alleenstaanden of eenoudergezinnen, dan is deze persoon huishoudenshoofd. Bij paren met twee kernleden is het huishoudenshoofd de (oudste) man of anders de oudste vrouw.
Bij de cijfers over huishoudens worden dus alleen de jongeren meegenomen die kernlid zijn van een huishouden. Jongeren die alleen lid zijn van een huishouden, omdat ze bijvoorbeeld nog bij hun ouders wonen, worden daarbij buiten beschouwing gelaten. De meeste resultaten hebben betrekking op huishoudens. De woonsituatie in paragraaf 3.1 wordt zowel op persoons- als op huishoudensniveau beschreven. De verhuiswensen (paragraaf 3.3) zijn gevraagd aan personen.