De gebruikswaarde van natuur in Nederland

Begrippen

Ecosysteem

Een ecosysteem is een dynamische samenwerking tussen planten, dieren en micro-organismen, samen met hun niet-levende omgeving, die als een geheel functioneert. 

Ecosysteemtype

Een ecosysteemtype weerspiegelt de karakteristieken van een specifiek ecosysteem, ofwel een afzonderlijke groep abiotische en biotische componenten en hun interacties. Voorbeelden zijn bossen, heide, akkerland en stedelijk groen.

Ecosysteemkwaliteit

De toestand van het ecosysteem is de kwaliteit van een ecosysteem, gemeten in termen van zijn abiotische en biotische kenmerken.

Ecosysteemdiensten

Ecosysteemdiensten zijn de voordelen die de natuur ons als maatschappij biedt, zoals schoon water, gezonde bodems, bestuiving van gewassen en klimaatregulatie. Ze vormen de basis van ons welzijn en onze economie, waarbij de natuur op verschillende manieren bijdraagt aan onze dagelijkse behoeften.

Ecosysteemkapitaal 

De monetaire sociaal-economische gebruikswaarde van ecosystemen bepaald op basis van het verwachte aanbod en gebruik van ecosysteemdienstendiensten binnen een bepaalde tijdsperiode.

Gross Ecosystem Product (GEP)

De optelsom van alle finale ecosysteemdiensten in monetaire termen die binnen een bepaald gebied worden geleverd en worden gebruikt door de samenleving. De GEP is een maatstaf voor de totale bijdrage van de natuur aan het menselijk welzijn en de economie in een bepaald gebied/ land.

De GEP is ook een indicator voor de totale ‘economische output’ of ‘toegevoegde waarde’ van de natuur. Een verandering in de GEP in de tijd geeft aan of deze output van de natuur, en het gebruik ervan in de economie en samenleving, is toegenomen of afgenomen. De GEP heeft overeenkomsten met het bruto binnenlands product (bbp), de kernindicator die de omvang en de verandering van de economie meet. Het bbp is namelijk de som van alle waarde die in een economie wordt geproduceerd, terwijl de GEP gelijk is aan de som van alle waarde die door de natuur wordt geproduceerd.

Natuurlijk kapitaal

Alle natuurlijke hulpbronnen die door mens, maatschappij en economie worden gebruikt. Het gaat daarbij om bodem, water en lucht, en om de bijbehorende ecosystemen zoals bossen, heide, en akkers, en de daarin voorkomende planten en dieren.

Sociaal-economische gebruikswaarde 

De waarde die wordt ontleend aan het gebruik van de natuur op basis van de ecosysteemdiensten die de natuurlijke leegomgeving ons levert, en daarmee direct bijdraagt aan de economie en samenleving. Het gaat hier om de baten die bedrijven ondervinden ten behoeve van hun productieproces, maar ook om de baten die mensen direct ondervinden zoals schone lucht of mogelijkheden tot reactie in de natuur.