Nationale rekeningen: revisie tijdreeksen 1995-2021

2. Uitgangspunten

Deze revisie van de tijdreeks heeft als ijkjaar het gereviseerde verslagjaar 2021. De resultaten hiervan zijn 23 mei 2024 gepubliceerd. Voor gebruikers van statistieken van de nationale rekeningen is snelle beschikbaarheid van consistente tijdreeksen van groot belang. Hieraan wordt voldaan door de gehele herziene reeks op 24 juni 2024 te publiceren, samen met de gebruikelijke publicatie van het eerste kwartaal van 2024. Dit vroege publicatiemoment is mede mogelijk door het gebruik van wiskundige algoritmes en gestandaardiseerde methoden om tijdreeksen grotendeels geautomatiseerd terug te leggen.

Voor het ramen van de tijdreeksen zijn de volgende uitgangspunten vastgelegd: 

  • De tijdreeks beslaat de periode 1995-2021. Sommige tijdreeksen zijn korter conform de Europese verplichtingen voor Nederland.
  • De tijdreeksen van de AGT en de AR zijn definitief en worden in principe niet meer aangepast tot aan een volgende bronnenrevisie. Delen van de niet-financiële en financiële rekeningen en financiële balansen van de SR worden jaarlijks gereviseerd.
  • De lengte en het detailniveau van de tijdreeks sluiten aan op de internationale verplichtingen. Aanvullende wensen van gebruikers zijn waar mogelijk meegenomen.
  • De reeksen zijn zoveel mogelijk met algoritmes teruggelegd, waarbij de bijstellingen in de tijd geleidelijk teruglopen. Alleen essentiële en substantiële nieuwe informatie over de jaren en kwartalen vóór revisie is apart meegenomen in het proces (als zogenaamde tijdreekslaagjes, zie paragraaf 3).