COICOP2018

Inleiding

De Classification of Individual Consumption according to Purpose (COICOP) is een classificatie van consumptieve uitgaven die wordt beheerd door de Verenigde Naties. Deze ligt ten grondslag aan de classificaties die voor consumptieve uitgaven worden gebruikt binnen onder andere de CBS statistieken van de Nationale Rekeningen, de Consumentenprijsindex en het Budgetonderzoek. Editie 2018 van deze classificatie volgt de editie uit 1999 op.

De COICOP2018-indeling kent vijftien divisies. Naast dertien divisies die de individuele consumptie door huishoudens beschrijven, zijn dat de bestedingen van instellingen zonder winstoogmerk ten behoeve van huishoudens en van de overheid.

De classificatie van goederen en diensten in de geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) is gebaseerd op de COICOP classificatie. Deze classificatie bevat de eerste dertien divisies. Naast het hoogste niveau, bevat de classificatie onderverdelingen naar afdelingen, groepen, klassen en sub-klassen. Er is ook een optionele onderverdeling voor de voeding naar een extra sub-sub-klasse.

De classificatie wordt ook voor de consumentenprijsindex gebruikt. Voor de consumentenprijsindex worden extra publicatieniveaus toegevoegd. Dit betreft consumptiegebonden belastingen die tot het bereik van de CPI behoren en uitgaven van Nederlandse consumenten in het buitenland.

Dit document bevat de vertaling van de eerste dertien afdelingen van de nieuwe COICOP indeling, gebaseerd op de Engelstalige 'draft publication' versie van 2023. Aan het eind van het document wordt ook de optionele onderverdeling van de voeding naar de lagere indeling weergegeven. De vertaling van deze versie is mede mogelijk gemaakt met financiering vanuit de Europese Commissie.

In de benaming van de groepen wordt een aantal afkortingen gebruikt, tussen haakjes:

(D) staat voor duurzame goederen
(ND) staat voor niet-duurzame goederen
(S) staat voor diensten
(SD) staat voor semi duurzame goederen

Verder betekent de afkorting ‘n.e.g.’ niet elders geclassificeerd.

Deze versie, editie 2018, wordt vanaf 2026 gebruikt voor de berekening van de (geharmoniseerde) consumentenprijsindex.