1. Inleiding
Aan het begin van 2022 vervielen de meeste beperkende coronamaatregelen en kon de samenleving weer open. Terwijl corona op haar retour was, begon op 24 februari de oorlog in Oekraïne. De energieprijzen - die al hoog waren door de herstellende economie - werden door de oorlog nog hoger. Ook stegen door de oorlog direct de prijzen van bepaalde voedingsmiddelen, zoals graan en zonnebloemolie.
Veel prijsstijgingen werkten uiteindelijk door in andere producten. Na jaren van redelijk constante en lage inflatie werden Nederland en Europa geconfronteerd met een snel stijgende inflatie die steeds breder werd gedragen. Als reactie op de hoge inflatie heeft de Europese Centrale Bank (ECB) in 2022 een historisch grote rentestijging doorgevoerd: van een depositorente van -0,5 procent aan het begin van 2022 naar een depositorente van 2 procent in december 2022.
Het CBS analyseert in dit artikel de economische situatie van Nederland in 2022. Eerst wordt gekeken naar het inkomen van Nederland. Hoe heeft zich dat ontwikkeld en hoe is de economische groei verdeeld? Vervolgens wordt gekeken naar de economische fenomenen die in 2022 centraal stonden: de inflatie en de rente. Aan de hand van het systeem van nationale rekeningen wordt ingezoomd op hoe deze fenomenen doorwerkten in de inkomens en vermogens van de verschillende sectoren.