Samenvatting
Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen hoe vaak gemeenten in 2023 een vermogensonderzoek in het buitenland zijn gestart en hoe vaak dit heeft geleid tot een vordering en boete wegens schending van de inlichtingenplicht in de bijstand.
Om deze informatie te achterhalen is naar alle gemeenten in Nederland een enquête gestuurd. In 2023 waren er in Nederland 342 gemeenten, daarvan hebben er 287 gerespondeerd (84 procent). Voor de gemeenten die niet hebben gerespondeerd zijn door middel van imputatie de aantallen geschat op basis van gemeenten die wel hebben gerespondeerd. Op deze manier is voor alle gemeenten in Nederland tezamen een schatting gemaakt van het aantal gemeenten dat vermogensonderzoeken is gestart in 2023, het aantal gestarte vermogensonderzoeken in het buitenland, constateringen, vorderingen en boetes.
Uit de analyses blijkt dat met 95 procent zekerheid kan worden gezegd dat er in 2023 door 60 tot 70 gemeenten vermogensonderzoeken in het buitenland zijn gestart. Samen zijn deze gemeenten 350 tot 430 onderzoeken gestart. Dit betekent dat in 2023 minder vermogensonderzoeken in het buitenland zijn gestart dan in de jaren daarvoor.
Naar aanleiding van vermogensonderzoeken in het buitenland zijn in 2023 in totaal 100 tot 120 overtredingen van de inlichtingenplicht geconstateerd. Er zijn 15 tot 20 vorderingen en 5 tot 10 boetes opgelegd met een datum besluit in 2023 (met 95 procent zekerheid). Er kon geen betrouwbaar model voor imputatie worden bepaald van de beginschulden van deze vorderingen. Voor deze variabelen zijn daarom in deze publicatie alleen de gegevens van de responderende gemeenten beschreven.