1. Inleiding
De levensverwachting bij geboorte is een veelgebruikte maat voor de gezondheidstoestand van de bevolking. De overheid gebruikt de levensverwachting - het aantal nog te verwachten levensjaren (Stoeldraijer en Harmsen, 2017) - voor beleid, zoals de aanpassing van de AOW-gerechtigde leeftijd, en verzekeraars en pensioenfondsen gebruiken de levensverwachting bijvoorbeeld voor het bepalen van de premie voor het ouderdomspensioen.
De levensverwachting wordt berekend met behulp van een overlevingstafel. Hiervoor zijn uitgebreide sterfte- en bevolkingsgegevens van de populatie nodig. Het berekenen van de levensverwachting voor kleine geografische gebieden is daardoor vaak niet mogelijk of brengt meer complexe berekeningen met zich mee.
In dit artikel worden de berekeningswijze en uitkomsten van de levensverwachting voor Caribisch Nederland beschreven. Sinds 10 oktober 2010 maken Bonaire, Sint Eustatius en Saba als drie afzonderlijke openbare lichamen (ook wel bijzondere gemeenten genoemd) deel uit van Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft ervoor gekozen om statistische gegevens over Caribisch Nederland als afzonderlijke statistieken te presenteren en niet te integreren in de bestaande statistische overzichten. Doordat Caribisch Nederland relatief weinig inwoners heeft, is de standaard berekening van de levensverwachting niet geschikt. In 2014 is een methodiek ontwikkeld voor de levensverwachting in Caribisch Nederland en zijn de uitkomsten voor de jaren 1998-2012 gepubliceerd (Stoeldraijer, 2014). In een volgend artikel in 2021 is de periode uitgebreid tot en met 2019 en de methodiek iets aangepast. Uit beide artikelen kon geconcludeerd worden dat de levensverwachting in Caribisch Nederland niet significant verschilt van Europees Nederland. De methodiek is in 2024 niet aangepast.