Financiële stromen energiesysteem

3. Korte duiding van de cijfers

Voor alle getoonde resultaten in de tabellen geldt dat de tijdreeksen zijn opgebouwd met bedrijvensets en verdeelsleutels over het verslagjaar 2022. Om het resultaat te verbeteren zouden de bedrijvensets en verdeelsleutels voor ieder verslagjaar moeten worden samengesteld.

Op dit moment is het voor onderdeel 2b, groen gasproductie, nog niet mogelijk om resultaten te presenteren en te duiden, hetzelfde geldt voor elektrolyse (1). Hieronder volgt een korte duiding van de cijfers met betrekking tot biobrandstoffen (2a) en recyclaat (2c).

Biobrandstoffen

Voor biobrandstof geldt dat de omzetcijfers tussen 2019 en 2022 een stijging laten zien van bijna een miljard naar bijna twee miljard euro. Daarnaast zijn de productiehoeveelheden nagenoeg hetzelfde gebleven. De omzet van een bedrijf wordt gegenereerd door verkoop van zelf vervaardigde producten en door handelsactiviteiten. Dat maakt dat er twee mogelijke verklaringen zijn voor de snelle stijging van de omzet: 1) stijging van de verkoopprijs van biobrandstof, of 2) groei van de handelsactiviteiten van deze bedrijven. Omdat het aantal biobrandstofbedrijven klein is, kunnen de data niet worden gespecificeerd en is een sluitende verklaring niet mogelijk. Verder is er vanuit het CBS-data op dit moment geen zicht op de ontwikkeling van de prijs van biobrandstof.

Recyclaat

Ook hier zien we een discrepantie in de stijging van de omzet (van bijna 500 miljoen euro in 2019 naar 950 miljoen euro in 2022) en gelijkblijvende productiehoeveelheden. Uit onze data kunnen we niet verder duiden waardoor dit verschil wordt veroorzaakt. In een eventuele vervolgstudie zouden deze resultaten uitgebreider kunnen worden geanalyseerd en bijvoorbeeld vergeleken kunnen worden met trends in de andere brongegevens zoals de afvalstatistieken van het CBS. Ook is het belangrijk om te benadrukken dat het hier om voorlopige cijfers gaat, en er ook hierdoor latere aanpassingen mogelijk zijn.