1. Inleiding
Het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE) beschrijft hoe Nederland een energiesysteem ontwikkelt dat past bij een klimaatneutrale samenleving. Dat betekent dat de manier waarop we energie opwekken, transporteren, opslaan en gebruiken, geen negatief effect heeft op het klimaat. Het NPE zal binnen de nationale beleidscyclus Klimaat & Energie jaarlijks worden gemonitord. Hiervoor is het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) bezig met het opzetten van een eerste monitor Energiesysteem. Naast fysieke indicatoren zal de monitor ook financieel-economische indicatoren bevatten.
In deze haalbaarheidsstudie is door het CBS onderzocht welke financiële stromen binnen het energiesysteem door middel van CBS-data in kaart kunnen worden gebracht. Er is specifiek gevraagd naar financiële stromen binnen de volgende twee ketens: (1) Elektrolyse binnen de NPE-keten waterstof, en (2) de duurzame koolstofketen. In de duurzame koolstofketen is gekeken naar biobrandstoffen (2a), groen gas (2b) en recyclaat (2c).
Centraal in deze haalbaarheidsstudie staan de vragen: 1) welke geldstromen kunnen worden waargenomen, met de focus op investeringen, 2) wie doet deze investeringen en 3) hoe variëren deze stromen met de tijd? De resultaten zijn opgenomen in de bijbehorende tabellenset.
In deze haalbaarheidsstudie zijn op basis van CBS-databronnen, binnen de beperkte tijd die daarvoor beschikbaar was, de eerste resultaten bij elkaar gebracht. Het is mogelijk dat uit verdere analyse van deze of aanvullende databronnen, blijkt dat aanpassing van deze cijfers nodig is.