Auteur: Jesper van Thor
Scholing van personeel

1. Inleiding

Een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) wordt van belang geacht voor zowel werkenden als bedrijven (Rijksoverheid.nl). Door de Rijksoverheid wordt gestimuleerd dat mensen zich blijven ontwikkelen om zo ook inzetbaar te blijven op een veranderende arbeidsmarkt. Een leven lang ontwikkelen zorgt er ook voor dat bedrijven zich kunnen aanpassen en concurrerend blijven. Bedrijven kunnen in dit verband geconfronteerd worden met vragen als: hebben medewerkers het vereiste niveau van kennis en vaardigheden voor hun functie? Is er sprake van onderbenutting? En hoe kan ingespeeld worden op (technologische) veranderingen en de daarmee gepaard gaande veranderingen in gevraagde kennis en vaardigheden?

Eens in de vijf jaar doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzoek naar de opleidingsactiviteiten van bedrijven met tien of meer medewerkers. Het doel van dit onderzoek Bedrijfsopleidingen is om meer inzicht te krijgen in het opleidingsbeleid, de inhoud en de uitgaven aan bedrijfsopleidingen. Het onderzoek is internationaal gezien bekend als ‘Continuing Vocational Training Survey’ (CVTS) en de meest recente editie vond plaats in 2021 over verslagjaar 2020. Het onderzoek is uitgevoerd op basis van een EU-verplichting en is gehouden in alle EU-lidstaten.

Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft het CBS als aanvullende statistische dienstverlening vragen toegevoegd aan het onderzoek Bedrijfsopleidingen. Doel daarvan is het vergroten van het inzicht in de beweegredenen van mkb-bedrijven om te investeren in menselijk kapitaal, welke belemmeringen ze daarbij tegenkwamen en wat ze gedaan hebben om die belemmeringen op te heffen. Ook wordt inzicht verkregen in de effecten van bedrijfsopleidingen op de bedrijfsvoering en in hoeverre overheidsmaatregelen kunnen helpen om meer bedrijfsopleidingen aan te bieden. 

In voorliggende publicatie worden de uitkomsten beschreven van de op verzoek van het ministerie van EZK opgenomen additionele vragen over investeringen in menselijk kapitaal en daarbij ervaren belemmeringen. Paragraaf 2 gaat allereerst in op de onderzoeksopzet van het onderzoek Bedrijfsopleidingen 2020. Hierbij gaat het om een beschrijving van de doelpopulatie, getrokken steekproef, respons en gehanteerde benaderstrategie. Ook komen de additionele vragen over investeringen in menselijk kapitaal en daarbij ervaren belemmeringen aan de orde. Vervolgens beschrijft paragraaf 3 de resultaten.