ODiN 2023 Utrecht

3. Samenvatting

Deze rapportage bevat gegevens over het gemiddeld aantal reguliere verplaatsingen per duizend personen per dag naar vervoerwijze door inwoners van 6 jaar of ouder binnen, vanuit en naar het meerwerkgebied Utrecht, dat alle gemeenten van de provincie Utrecht omvat. De belangrijkste resultaten uit dit onderzoek zijn:

Binnen de provincie Utrecht:

  • Het aantal reguliere verplaatsingen per persoon per dag binnen de provincie Utrecht is in 2023 stabiel gebleven ten opzichte van 2022.  
  • Voor de vervoerwijzeklasse openbaar vervoer is er een procentuele toename van 20 procent. Voor lopen is er sprake van een afname van 7 procent. 

Vanuit en naar de provincie Utrecht:

  • Het aantal reguliere verplaatsingen per persoon per dag vanuit de provincie Utrecht en het aantal reguliere verplaatsingen per persoon per dag naar de provincie Utrecht is in 2023 significant toegenomen ten opzichte van 2022. 
  • De vervoerwijzeklassen met een toename, zowel vanuit als naar de provincie Utrecht, zijn personenauto en openbaar vervoer. 

Verdeling binnen, vanuit en naar de provincie Utrecht:

  • Van alle verplaatsingen die een relatie hebben met de provincie Utrecht, vond 72 procent plaats binnen de provincie, 14 procent startte binnen de provincie en eindigde erbuiten en ditzelfde percentage startte buiten de provincie en eindigde binnen het meerwerkgebied Utrecht.