Revisiepublicatie nationale rekeningen, verslagjaar 2021

7. Tot slot

Op 24 juni 2024 zullen, conform de reguliere publicatieplanning, gereviseerde jaarcijfers voor 1995 tot en met 2023 worden gepubliceerd op StatLine, de CBS-databank op internet, inclusief de gereviseerde kwartaalcijfers tot en met het eerste kwartaal van 2024. Op 4 juli 2024 wordt de tabellenset Nationale Rekeningen 2023 gepubliceerd, conform de uitkomsten van de 2021-revisie.

De volgende revisie van de nationale rekeningen wordt conform het afgesproken Europese beleid naar verwachting gepubliceerd in het jaar 2029 en gaat over verslagjaar 2026. Bij deze revisie wordt aangesloten bij nieuwe richtlijnen uit het Europees Systeem van Rekeningen, die momenteel worden ontwikkeld. Aangezien voor de implementatie van deze richtlijnen in Europees verband een wetgevend traject moet worden doorlopen, is enig voorbehoud op zijn plaats met betrekking tot zowel het publicatiejaar als het verslagjaar van deze volgende revisie. 

Conform het Nederlandse revisiebeleid worden de financiële rekeningen en balansen momenteel al jaarlijks gereviseerd. Vanaf deze revisie worden ook de primaire inkomens en de inkomens- en kapitaaloverdrachten van de niet-financiële rekeningen jaarlijks gereviseerd. Daarnaast kan het CBS, indien daar aanleiding toe bestaat, ook besluiten om voor andere delen van de nationale rekeningen tussentijdse revisies (van beperkte omvang) uit te voeren.

Mochten er naar aanleiding van deze publicatie vragen zijn, dan kunt u contact opnemen met de Infoservice van het CBS.