3. Aanpak
EZ wil inzicht krijgen in Nederlandse Inward R&D en Outward R&D, waarbij ook gevraagd wordt een geografische dimensie aan Outward R&D toe te voegen en onderscheid te maken tussen Research en Development bij Outward R&D. Zoals is aangegeven in het vorige hoofdstuk, is het niet mogelijk om alle datawensen te vervullen. Met de data die beschikbaar is, kunnen echter wel de volgende vragen worden beantwoord:
- Bevat de totale Nederlandse Inward R&D, als aandeel van de totale Nederlandse R&D-activiteiten, een opwaartse trend in de jaren 2013 t/m 2020?
- Bevatten de totale Nederlandse Inward R&D-financieringsstromen, als aandeel van de totale Nederlandse R&D-activiteiten, een opwaartse trend in de jaren 2013 t/m 2020?
- Bevatten de totale Nederlandse Outward R&D-financieringsstromen, als aandeel van de totale Nederlandse R&D-activiteiten, een opwaartse trend in de jaren 2013 t/m 2020?
Deze R&D-variabelen zullen in dit onderzoek uitgedrukt worden als percentages van het Nederlandse bruto binnenlands product, in lijn met de werkwijze van vergelijkbare onderzoeken en publicaties.
3.1 Uitvoering
Het beantwoorden van de onderzoeksvragen van EZ zal uit de volgende activiteiten bestaan:
- Allereerst zal een op maat gemaakte microdataset worden gemaakt. Deze microdataset zal voornamelijk bestaan uit variabelen van de R&D-enquête. Ook zal, gebruikmakend van de UCI-lijst, een labelvariabele worden toegevoegd die aangeeft of een bedrijf onder Nederlandse of buitenlandse zeggenschap valt.
- Ten tweede zullen vanuit de microdata de jaarlijkse Nederlandse Inward R&D, Inward R&D-financieringsstromen en Outward R&D-financieringsstromen worden berekend, gebruikmakend van imputaties en ophoogfactoren. Dit resulteert in een geaggregeerde dataset die de waarden van deze variabelen bevat vanaf het jaar 2013 t/m het jaar 2020.
- Om een beter gevoel te krijgen voor de data, zal op de geaggregeerde dataset een dataexploratie worden toegepast. Hier kan al worden bezien of er visuele trends te ontdekken zijn bij de R&D-variabelen die in dit onderzoek onderzocht worden. Daarnaast zal bekeken worden of bepaalde bedrijfstakken of grootteklassen gevoeliger zijn voor de internationalisering van R&D dan andere.
- Als laatste zal worden getest of er daadwerkelijk significante trends bestaan in de jaarlijkse Nederlandse Inward R&D, Inward R&D-financieringsstromen en Outward R&D-financieringsstromen. Hiervoor zal een regressieanalyse worden toegepast op de op maat gemaakte microdata, die wordt geaggregeerd op het niveau SBI tweede digit en grootteklasse combinatie van de bedrijven in de microdata. De cijfers worden op dit niveau geanalyseerd binnen het CBS en zijn dus de meest betrouwbare tijdreeks op een zo ver uitgesplitst niveau.