Auteur: Chantal Melser, Sven Meijs, Anouk de Rijk en Mark van der Loo
Online vacatures als nieuwe informatiebron voor vacatures in de VVT

5. Conclusies

Bestaande vacature-enquête

De bestaande vacature-enquête blijft de meest betrouwbare primaire bron voor het aantal vacatures in Nederland, en voor de verschillende sectoren. Immers, niet alle vacatures verschijnen online, en de vacatures op het internet zijn dus verre van volledig. Dit kan zijn omdat vacatures enkel informeel worden gezocht (het uithangbord van de slager of het eetcafé), dat een moeilijk vervulbare vacature niet telkens opnieuw online wordt geplaatst, of dat een instelling de vrijgekomen vacatures opvult vanuit een eigen pool van kandidaten. De online vacatures vertonen een duidelijke afwijking, waarbij de vacature-enquête als leidend wordt beschouwd. Bij vergelijkbare online bronnen voor vacatures in het buitenland (Burning Glass Technologies, Boston), worden dezelfde overwegingen aangehouden.

Meerwaarde online vacatures

De nieuwe databron van online vacatures geeft zeer veel details over (zorg)branches. Na aansluiting bij de resultaten van de vacature-enquête, zijn er door gebruik van deze bron meer details te bevragen over branches, beroepen, regio, opleidingsniveau, contracttypes, dienstverband en flexibele werktijden. Al deze variabelen zijn ook in de tijd te volgen, met cijfers die ieder kwartaal worden bijgewerkt. Voor arbeidsmarktbeleid waarbij gericht wordt ingezet op hele specifieke groepen, en waarvoor cijfers over vacatures nodig zijn, is dit een nieuwe bron die de benodigde data kan leveren.

Actuele arbeidsmarktinformatie

De online vacatures geven in de nabije toekomst uitzicht op publicatie over een recentere periode. Het CBS onderzoekt op dit moment eerst de robuustheid van de gebruikte bewerkingen zodat reguliere productie van kwartaalstatistieken mogelijk wordt. Dit is nodig om in te schatten hoeveel van het handmatige werk in het onderzoek nu volledig of grotendeels geautomatiseerd kan worden. Als dit onderzoek positief wordt afgerond, kan dit de basis worden voor reguliere vacaturestatistieken van het CBS. Wellicht kan het CBS op termijn actuele (maandcijfers, of ‘real-time’) voorlopige cijfers publiceren over ontstane vacatures op basis van voorlopige gewichten, zonder dat de uitkomsten van de vacature-enquête afgewacht hoeven te worden.

Meerwaarde innovatie analysetechnieken

Het is mogelijk om met behulp van textmining technieken vaardigheden uit de teksten te halen. Er is een bruikbare techniek die nog verder verfijnd moet worden. We hebben nu vooral aan de hand van de techniek en de data beschreven wat mogelijk is. De meeste toegevoegde waarde is uit de data te halen wanneer van tevoren gerichte onderzoeksvragen worden geformuleerd.