1. Inleiding
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het CBS gevraagd om aansluitend op lopend CBS-onderzoek te onderzoeken op welke innovatieve wijze andersoortige type data toegankelijk kunnen worden gemaakt voor beleid. Dit soort onderzoek biedt VWS een kans om te kijken op welke wijze andere databronnen in de toekomst de mogelijkheid bieden om de kennis te vergroten. Voor het huidige onderzoek ligt de focus op de arbeidsmarkt en de vacatures voor Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT).
Het CBS publiceert vanaf verslagjaar 1997 ieder kwartaal informatie over het aantal vacatures in Nederland en de vacaturegraad op basis van de Kwartaalenquête Vacatures. Het doel van deze statistiek is het samenstellen van gegevens over het aantal vacatures in Nederland. De doelpopulatie bestaat uit bedrijven en instellingen in Nederland met personeel. Bedrijven en instellingen worden hiervoor op basis van een steekproef benaderd. Het is van belang om te weten in welke bedrijfstakken en functies de spanning op de arbeidsmarkt het grootst is, en of de gevraagde vaardigheden aansluiten op de vaardigheden van mensen die nieuw op de arbeidsmarkt komen. Het CBS onderzoekt daarom naar nieuwe mogelijkheden om meer achtergrondinformatie over vacatures samen te stellen, met meer detail over bedrijfstakken, zonder de enquêtering bij bedrijven uit te breiden. Voor dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van online vacatures die verzameld zijn door middel van webscraping.
Het huidige onderzoek bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt aan de hand van figuren beschreven welke beleidsmatig relevante informatie over vacatures in de VVT kan worden samengesteld op basis van deze nieuwe databron verzameld via webscraping en wat de meerwaarde en beperkingen zijn ten opzichte van de reguliere vacaturestatistieken. Het tweede deel bestaat uit een beschrijving van de mogelijkheden om aan de hand van innovatieve technieken een methode te ontwikkelen waarmee vaardigheden uit vacatureteksten kunnen worden geëxtraheerd.
De informatie uit dit onderzoek zou in de toekomst op reguliere basis kunnen worden opgenomen in AZW StatLine: de online databank van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn.