1920
CBS-medewerkers voor het pand aan de Oostduinlaan met directeur Methorst
Gegevens voor het eerst machinaal verwerkt
Het verwerken van de ingevulde formulieren gebeurde op de gemeentesecretarieën, buiten de bureau-uren. Gemeenten kregen voor het vele werk een Rijksvergoeding van 12 cent per getelde persoon, waarvan doorgaans de helft, 6 cent, voor de straatteller was. Voor dat bedrag kregen de gemeenten vrijwel geen mensen. De gemeente Wassenaar beloofde het hele budget aan de tellers uit te keren, maar de benodigde tien tellers kreeg de gemeente er toch niet mee op de been. Het was de reden dat het werk vooral aan tijdelijke krachten werd overgelaten, die minder gemotiveerd waren.
De verwerking van de formulieren op het CBS gebeurde in 1920 voor het eerst met een machine, een zogeheten classicompteur, een tafelmodel telmachine met 60 toetsen, met onder elke toets een telwerk. Na elke druk op een toets werd het telwerk met 1 verhoogd. Een dame, mevr. Soissons, kwam over uit Parijs om de vrouwen die de machines bedienden te instrueren.
De classicompteur , voorloper van de computer
Bureau toont opiniërende kracht
Bij de publicatie van de tabellen liet het CBS het niet bij het vaststellen van de feiten en het toonde in de verslagen zijn opiniërende kracht. In één van de gepubliceerde tabellen was bijvoorbeeld te zien hoe sinds 1870 door de verbetering van het sterftecijfer, de levensverwachting was toegenomen, van vrouwen meer dan van mannen. Maar het CBS constateerde ook dat die toename sinds de laatste meting in 1909 niet zo hard meer was gegaan. Het bureau aarzelde niet om aan te geven wat het dacht dat de reden daarvoor was: ‘Voor de boven-15-jarigen houdt dit misschien verband met het in grooter mate deelnemen der vrouw aan het bedrijfsleven, waardoor zij aan invloeden werden blootgesteld, die door den man reeds vroeger waren ondervonden.’
Niet alle tabellen werden overigens gepubliceerd. Sinds de volkstelling van 1869 was er gevraagd naar het aantal blinden en doofstommen, maar die tabellen lagen bij het CBS ter inzage. En de vragen over de huisvesting waren zo slecht ingevuld, dat zelfs afgezien is van bewerking.
In het Provinciale verslag van Noord-Holland van 1921 was voor het eerst ook sprake van mensen die principieel weigerden om gegevens af te staan. Het ging om 150 gezinshoofden, veelal intellectuelen, die door de politie gemaand moesten worden hun telkaarten in te vullen. In een enkel geval is proces-verbaal opgemaakt.
20 procent niet-Nederlanders in Amsterdam en Rotterdam
Het aantal niet-Nederlanders (in een vreemd land geboren) was 112 098, waarvan er 23 760 in Zuid-Holland en 16 018 in Noord-Holland woonden. In Amsterdam woonden 11 504 en in Rotterdam 10 404 vreemdelingen. Dat betekent dat ruim een op de vijf mensen die niet in Nederland waren geboren (19,5 procent) in de twee grootste gemeenten woonden.
Bronnen
- Link StatLine - Bevolking naar leeftijd en burgerlijke staat (1 januari)
- Link StatLine - Bevolking naar nationaliteit
- Link StatLine - Bevolking naar gezindte (1899, 1909, 1920)