Omzet horeca in tweede kwartaal 2022 hoger dan voor corona

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte / Bert Spiertz
De omzet van de horeca steeg in het tweede kwartaal met 31,3 procent ten opzichte van het eerste kwartaal, meldt het CBS. Dat komt vooral door het wegvallen van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) nam met 29 procent toe. Zowel de omzet als het volume lag in het tweede kwartaal van 2022 voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis hoger dan ervoor.

Vergeleken met het tweede kwartaal van 2021 was de omzet van de horeca 84,7 procent hoger. Vorig jaar had de horeca tijdens het tweede kwartaal nog wel last van coronamaatregelen.

Omzet horeca, seizoengecorrigeerd
JaarKwartaalOmzet (2015 = 100)
20161e kwartaal103,61
20162e kwartaal104,18
20163e kwartaal108,19
20164e kwartaal108,31
20171e kwartaal110,54
20172e kwartaal112,58
20173e kwartaal113,93
20174e kwartaal115,5
20181e kwartaal117,82
20182e kwartaal120,8
20183e kwartaal121,08
20184e kwartaal123,52
20191e kwartaal122,61
20192e kwartaal125,01
20193e kwartaal125,75
20194e kwartaal128,1
20201e kwartaal109,7
20202e kwartaal53,1
20203e kwartaal109,4
20204e kwartaal61,3
20211e kwartaal59
20212e kwartaal81
20213e kwartaal124,3
20214e kwartaal102,3
20221e kwartaal112,7
20222e kwartaal147,9

Omzet hotels, restaurants en cafés neemt fors toe

De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, steeg in het tweede kwartaal van 2022 met 37,9 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Hotels zetten bijna 61 procent meer om dan in het voorgaande kwartaal. De omzet van overige logiesverstrekkers, waaronder campings en vakantieparken, nam in het tweede kwartaal veel minder sterk toe (2,5 procent). Dat komt doordat hotels veel harder zijn geraakt door de coronacrisis dan overige logiesverstrekkers.

De eet- en drinkgelegenheden hebben in het tweede kwartaal 29,1 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. De omzet van alle onderliggende branches steeg. Van cafés nam de omzet, met 48,9 procent, het sterkst toe. Restaurants boekten in het tweede kwartaal 36,2 procent meer omzet dan een kwartaal eerder. Deze beide branches profiteerden sterk van het wegvallen van de maatregelen. De omzet van fastfoodrestaurants steeg met 5,8 procent en die van kantines en catering steeg met 34,5 procent.

Omzet horeca (seizoengecorrigeerd), tweede kwartaal 2022
Categorie% (%-verandering t.o.v. een kwartaal eerder)
Totaal logiesverstrekking37,9
Hotels60,8
Overige logiesverstrekking2,5
Totaal eet- en drinkgelegenheden29,1
Cafés48,9
Restaurants36,2
Kantines en catering34,5
Fastfoodrestaurants5,8

Omzet horeca bijna 85 procent hoger dan jaar eerder

In het tweede kwartaal van 2022 lag de omzet van de horeca 84,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2021. De forse groei komt doordat in het tweede kwartaal vorig jaar de horeca nog zwaar te lijden had van de coronamaatregelen. In het eerste kwartaal van 2022 waren de beperkende maatregelen al flink versoepeld en in het tweede kwartaal werden ze helemaal opgeheven. Voor het eerst sinds de coronacrisis was de omzet ook hoger dan in hetzelfde kwartaal voor corona. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 lag de omzet bijna 19 procent hoger.

Hotels boekten in het tweede kwartaal 172,4 procent meer omzet dan een jaar eerder. De stijging ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 was bijna 6 procent. Verhuurders van vakantiehuisjes en campings noteerden een omzetstijging van 27 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 lag de omzet ruim 20 procent hoger.

De omzet van de cafés groeide in het tweede kwartaal met 134,4 procent. Dit is op de hotels na de grootste omzetstijging van alle horecabranches. De omzet lag ruim 19 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2019. Bij restaurants was de omzet 94,5 procent hoger dan een jaar eerder, vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 lag de omzet bijna een kwart hoger.

Fastfoodrestaurants realiseerden een omzetstijging van 32,2 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 2021. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 lag de omzet 28,3 procent hoger. Kantines en cateringbedrijven ten slotte, zetten ruim 83 procent meer om dan een jaar eerder. Hun omzet groeide ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 met 13,6 procent.

Omzet horeca, tweede kwartaal 2022
Categoriet.o.v. 2e kwartaal 2021 (%-verandering)t.o.v. 2e kwartaal 2019 (%-verandering)
Totale horeca84,718,7
Totale logiesverstrekking105,69,5
Hotels172,45,7
Overige logiesverstrekking2720,2
Totale eet- en drinkgelegenheden77,822,6
Cafés134,419,3
Restaurants94,524,3
Kantines en catering83,213,6
Fastfoodrestaurants32,228,3

Horecaondernemers minder positief

Het ondernemersvertrouwen nam aan het begin van het derde kwartaal van 2022 in de meeste bedrijfstakken af, maar bleef in alle bedrijfstakken positief. In de horeca was de afname het grootst. Horecaondernemers waren onder meer een stuk minder positief over de verwachte omzet in de komende 3 maanden en negatiever over het economisch klimaat in de komende 3 maanden dan een kwartaal eerder. Sinds het begin van de coronapandemie fluctueerde de stemmingsindicator (% positieve antwoorden - % negatieve antwoorden) sterk, mede door coronamaatregelen.

Ondernemersvertrouwen horeca
   Ondernemersvertrouwen
4e kwartaal1,9
20201e kwartaal0,2
20202e kwartaal-84,3
20203e kwartaal-52,4
20204e kwartaal-27,4
20211e kwartaal-57,1
20212e kwartaal-32,6
20213e kwartaal39,8
20214e kwartaal34,5
20221e kwartaal-35,3
20222e kwartaal40,9
20223e kwartaal15,5
Bron: CBS, EIB, KVK, MKB-Nederland, VNO-NCW

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld. Door de coronacrisis zijn de cijfers omgeven met een grotere onzekerheid dan gebruikelijk is.