Omzet horeca daalt verder in eerste kwartaal 2021
Jaar | Kwartaal | Omzet (2015=100) |
---|---|---|
2015 | 1e kwartaal | 97,1 |
2015 | 2e kwartaal | 99,5 |
2015 | 3e kwartaal | 100,3 |
2015 | 4e kwartaal | 102,8 |
2016 | 1e kwartaal | 103,6 |
2016 | 2e kwartaal | 104,2 |
2016 | 3e kwartaal | 108,2 |
2016 | 4e kwartaal | 108,3 |
2017 | 1e kwartaal | 110,5 |
2017 | 2e kwartaal | 112,6 |
2017 | 3e kwartaal | 113,9 |
2017 | 4e kwartaal | 115,5 |
2018 | 1e kwartaal | 117,8 |
2018 | 2e kwartaal | 120,8 |
2018 | 3e kwartaal | 121,1 |
2018 | 4e kwartaal | 123,5 |
2019 | 1e kwartaal | 122,6 |
2019 | 2e kwartaal | 125 |
2019 | 3e kwartaal | 125,7 |
2019 | 4e kwartaal | 128,1 |
2020 | 1e kwartaal | 109,7 |
2020 | 2e kwartaal | 53,1 |
2020 | 3e kwartaal | 109,4 |
2020 | 4e kwartaal | 61,3 |
2021 | 1e kwartaal | 58,9 |
Opnieuw forse omzetdalingen voor hotels en cafés
De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalde met 3,6 procent in het eerste kwartaal van 2021 ten opzichte van een kwartaal eerder. Onder logiesverstrekkers loopt de ontwikkeling van de omzet behoorlijk uiteen. Hotels noteerden 27 procent minder omzet dan in het voorgaande kwartaal. In het vierde kwartaal 2020 daalde de omzet van hotels ook al, met ruim 50 procent. Overige logiesverstrekkers, waaronder vakantieparken, boekten in het eerste kwartaal van 2021 daarentegen meer omzet, namelijk 21,7 procent. Waarschijnlijk hebben veel mensen een korte vakantie geboekt in een huisje.
Eet- en drinkgelegenheden, zoals restaurants, cafés en fastfoodrestaurants, hebben in het eerste kwartaal 4 procent minder omgezet dan een kwartaal eerder. Ook hier zijn de verschillen groot. De omzet van cafés nam, met 25,5 procent, het sterkst af. Een kwartaal eerder daalde de omzet van cafés ook al met ruim 70 procent. Restaurants boekten in het eerste kwartaal 8,3 procent minder omzet dan een kwartaal eerder. Deze afname volgt op de omzetdaling van 56,7 procent in het vierde kwartaal 2020. De omzet van fastfoodrestaurants steeg echter met 3,4 procent. De omzet van kantines en catering, ten slotte, bleef vrijwel gelijk (0,2 procent).
X-as | 2021, 1e kwartaal (% verandering t.o.v. een kwartaal eerder) |
---|---|
Totaal logiesverstrekking | -3,6 |
Hotels | -27 |
Overige logiesverstrekking | 21,7 |
Totaal eet- en drinkgelegenheden | -4 |
Cafés | -25,5 |
Restaurants | -8,3 |
Kantines en catering | 0,2 |
Fastfoodrestaurants | 3,4 |
Omzet horeca bijna helft lager dan jaar eerder
In het eerste kwartaal 2021 lag de omzet van de horeca 46,7 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2020. Vooral de cafés, hotels en restaurants hadden zwaar te lijden onder de strenge maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Alleen de overige logiesverstrekkers, zoals vakantieparken, hebben hun omzet in vergelijking met een jaar eerder op peil kunnen houden.
Ook in het eerste kwartaal van 2020 had de horeca al te maken met omzetverlies door de coronacrisis. Medio maart 2020 moest de horeca grotendeels de deuren sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019 lag de omzet van de horeca in het eerste kwartaal van 2021 ongeveer 52 procent lager.
X-as | 2021, 1e kwartaal (% verandering t.o.v. een jaar eerder) |
---|---|
Totale horeca | -46,7 |
Totale logiesverstrekking | -51,4 |
Hotels | -72 |
Overige logiesverstrekking | 1,8 |
0 | |
Totale eet- en drinkgelegenheden | -45,1 |
Cafés | -76,3 |
Restaurants | -56,1 |
Kantines en catering | -38,1 |
Fastfoodrestaurants | -9,2 |
Bronnen
- StatLine - Omzet horeca
- StatLine - Logiesaccommodaties
Relevante links
- Toelichting - Omzet horeca