Omzet horeca stijgt 1,6 procent in vierde kwartaal
Voor heel 2019 kwam de omzetgroei van de horeca uit op 3,8 procent. Het volume, de voor prijs gecorrigeerde omzet, groeide met 1,5 procent.
Jaar | Kwartaal | Omzet (2015=100) | Volume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet) (2015=100) |
---|---|---|---|
2013 | 1e kwartaal | 87,4 | 91,3 |
2013 | 2e kwartaal | 89,6 | 93,8 |
2013 | 3e kwartaal | 90,8 | 94,6 |
2013 | 4e kwartaal | 91,1 | 94,5 |
2014 | 1e kwartaal | 93,6 | 96,7 |
2014 | 2e kwartaal | 93,8 | 96,2 |
2014 | 3e kwartaal | 94,5 | 96,6 |
2014 | 4e kwartaal | 95,9 | 97,5 |
2015 | 1e kwartaal | 97,1 | 98,2 |
2015 | 2e kwartaal | 99,5 | 99,9 |
2015 | 3e kwartaal | 100,3 | 100 |
2015 | 4e kwartaal | 102,8 | 102 |
2016 | 1e kwartaal | 103,6 | 101,9 |
2016 | 2e kwartaal | 104,2 | 102,6 |
2016 | 3e kwartaal | 108,2 | 105,2 |
2016 | 4e kwartaal | 108,3 | 104,8 |
2017 | 1e kwartaal | 110,5 | 105,7 |
2017 | 2e kwartaal | 112,6 | 106,8 |
2017 | 3e kwartaal | 113,9 | 106,9 |
2017 | 4e kwartaal | 115,5 | 108,1 |
2018 | 1e kwartaal | 117,8 | 109,3 |
2018 | 2e kwartaal | 120,8 | 111,4 |
2018 | 3e kwartaal | 121,1 | 110,7 |
2018 | 4e kwartaal | 123,5 | 112,5 |
2019 | 1e kwartaal | 123,6 | 112,3 |
2019 | 2e kwartaal | 124,9 | 112 |
2019 | 3e kwartaal | 125,6 | 112,2 |
2019 | 4e kwartaal | 127,6 | 113,7 |
Ruim vier jaar op rij omzetgroei eet- en drinkgelegenheden
Eet- en drinkgelegenheden, waaronder restaurants, fastfoodrestaurants, kantines, catering en cafés, hebben in het vierde kwartaal 1,7 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. Daarmee groeit de omzet van eet- en drinkgelegenheden al meer dan vier jaar op rij. Het volume steeg met 1,2 procent. In alle branches van de eet-en drinkgelegenheden was het volume groter dan een kwartaal eerder.
Met 2,6 procent nam de omzet van fastfoodrestaurants (w.o. cafetaria’s, lunchrooms, snackbars, eetkramen) het sterkst toe. Ook het volume nam hier het sterkst toe.
Branche | Omzet (% verandering t.o.v. een kwartaal eerder) | Volume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet) (% verandering t.o.v. een kwartaal eerder) |
---|---|---|
Eet- en drinkgelegenheden | 1,7 | 1,2 |
Fastfoodrestaurants | 2,6 | 2,2 |
Restaurants | 1,9 | 1,3 |
Cafés | 1,2 | 0,6 |
Kantines en catering | 0,5 | 0,2 |
Omzet logiesverstrekking licht gestegen
De omzet van logiesverstrekkers nam met 1,2 procent toe in vergelijking met een kwartaal eerder. Het volume steeg met 1,8 procent.
De omzet van hotels nam met 1,3 procent toe, het volume met 2,4 procent. De omzet van overige logiesverstrekking, waaronder vakantiehuisjes en kampeerterreinen, steeg met 1,1 procent.
Branche | Omzet (% verandering t.o.v. een kwartaal eerder) | Volume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet) (% verandering t.o.v. een kwartaal eerder) |
---|---|---|
Logiesverstrekking | 1,2 | 1,8 |
Hotels | 1,3 | 2,4 |
Overige logiesverstrekking | 1,1 | 0,4 |
Ondernemersvertrouwen daalt naar laagste niveau in zes jaar
Het ondernemersvertrouwen in de horeca stond aan het begin van het eerste kwartaal van 2020 op 0,2. Dit is de laagste stand in zes jaar. Ruim 70 procent van de ondernemers gaf aan belemmerd te worden door een of meerdere oorzaken. Sinds 2013 is dit aandeel niet meer zo hoog geweest. Ruim een kwart van de horecabedrijven heeft aangegeven te kampen met personeelstekort. Eind vierde kwartaal had de horeca 20,5 duizend openstaande vacatures. Andere veelgenoemde belemmeringen zijn onvoldoende vraag (14 procent) en weersomstandigheden (14 procent).
Jaar | Kwartaal | % bedrijven met tekort aan arbeidskrachten | Ondernemersvertrouwen horeca |
---|---|---|---|
2014 | 1e kwartaal | 1,1 | -4,1 |
2014 | 2e kwartaal | 2,4 | 9,5 |
2014 | 3e kwartaal | 2,3 | 2,8 |
2014 | 4e kwartaal | 2,9 | 4,8 |
2015 | 1e kwartaal | 2,7 | 6,8 |
2015 | 2e kwartaal | 2,3 | 7,1 |
2015 | 3e kwartaal | 3,8 | 10,8 |
2015 | 4e kwartaal | 6 | 13,2 |
2016 | 1e kwartaal | 4,9 | 10,3 |
2016 | 2e kwartaal | 5,2 | 13,4 |
2016 | 3e kwartaal | 4,6 | 9,7 |
2016 | 4e kwartaal | 9,8 | 13,3 |
2017 | 1e kwartaal | 9,7 | 14,9 |
2017 | 2e kwartaal | 11,3 | 19,8 |
2017 | 3e kwartaal | 16,4 | 21,5 |
2017 | 4e kwartaal | 18,4 | 13 |
2018 | 1e kwartaal | 17,4 | 18,4 |
2018 | 2e kwartaal | 19,8 | 12 |
2018 | 3e kwartaal | 25,9 | 12,3 |
2018 | 4e kwartaal | 30,3 | 11,2 |
2019 | 1e kwartaal | 27,7 | 11,9 |
2019 | 2e kwartaal | 29,4 | 8,6 |
2019 | 3e kwartaal | 29,1 | 7,4 |
2019 | 4e kwartaal | 34,8 | 1,9 |
2020 | 1e kwartaal | 26,3 | 0,2 |
Het gaat in dit bericht over seizoengecorrigeerde omzet- en volumecijfers.
Bronnen
- StatLine - Omzet horeca
- StatLine - Conjunctuurenquête
- StatLine - Ondernemersvertrouwen
- StatLine - Logiesaccommodaties
- StatLine - Vacatures
Relevante links
- Toelichting - Omzet horeca