Omzet horeca daalt met 0,3 procent in eerste kwartaal
Erratum:
Dit is een gewijzigd bericht. In de oorspronkelijke versie stonden foutieve volumecijfers van de horeca doordat de omzetcijfers verkeerd waren gedefleerd (gecorrigeerd voor prijsveranderingen).
Group x-axis EN | X-axis EN | Omzet (2015=100) | Volume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet) (2015=100) |
---|---|---|---|
2013 | 1e kwartaal | 87,4 | 91,3 |
2013 | 2e kwartaal | 89,6 | 93,8 |
2013 | 3e kwartaal | 90,8 | 94,6 |
2013 | 4e kwartaal | 91,1 | 94,5 |
2014 | 1e kwartaal | 93,6 | 96,7 |
2014 | 2e kwartaal | 93,8 | 96,2 |
2014 | 3e kwartaal | 94,5 | 96,6 |
2014 | 4e kwartaal | 95,9 | 97,5 |
2015 | 1e kwartaal | 97,1 | 98,2 |
2015 | 2e kwartaal | 99,5 | 99,9 |
2015 | 3e kwartaal | 100,3 | 100 |
2015 | 4e kwartaal | 102,8 | 102 |
2016 | 1e kwartaal | 103,6 | 101,9 |
2016 | 2e kwartaal | 104,2 | 102,6 |
2016 | 3e kwartaal | 108,2 | 105,2 |
2016 | 4e kwartaal | 108,3 | 104,8 |
2017 | 1e kwartaal | 110,5 | 105,7 |
2017 | 2e kwartaal | 112,6 | 106,8 |
2017 | 3e kwartaal | 113,9 | 106,9 |
2017 | 4e kwartaal | 115,5 | 108,1 |
2018 | 1e kwartaal | 117,8 | 109,3 |
2018 | 2e kwartaal | 120,8 | 111,4 |
2018 | 3e kwartaal | 121,1 | 110,7 |
2018 | 4e kwartaal | 123,5 | 112 |
2019 | 1e kwartaal | 123,2 | 111,8 |
Omzetdaling logiesverstrekking
De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalde met 2,7 procent in het eerste kwartaal in vergelijking met een kwartaal eerder. Het aantal overnachtingen en consumpties daalde met 1,6 procent. Vorig kwartaal nam de omzet van logiesverstrekkers nog toe met 1,9 procent.
De omzet van hotels nam met 1,0 procent af, het volume met 0,6 procent. De overige logiesverstrekking, waaronder vakantiehuisjes en kampeerterreinen, zette 6,9 procent minder om dan een kwartaal eerder. Het volume daalde met 4,4 procent.
X-as label | Omzet (%-verandering t.o.v. een kwartaal eerder) | Volume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet) (%-verandering t.o.v. een kwartaal eerder) |
---|---|---|
Logiesverstrekking | -2,7 | -1,6 |
Hotels | -1 | -0,6 |
Overige logiesverstrekking | -6,9 | -4,4 |
Omzet eet- en drinkgelegenheden neemt toe
Eet- en drinkgelegenheden, zoals restaurants, fastfoodrestaurants, kantines, catering en cafés, hebben in het eerste kwartaal 0,6 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. Het aantal verkochte consumpties daalde echter met 0,2 procent.
Met een stijging van 1,8 procent nam de omzet van kantines en cateraars het sterkst toe. Ook restaurants en fastfoodrestaurants hebben meer omgezet dan een kwartaal eerder, beide 0,7 procent. De omzet van cafés daalde echter met 0,7 procent.
X-as label | Omzet (%-verandering t.o.v. een kwartaal eerder) | Volume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet) (%-verandering t.o.v. een kwartaal eerder) |
---|---|---|
Eet- en drinkgelegenheden | 0,6 | -0,2 |
Kantines en catering | 1,8 | 0,3 |
Restaurants | 0,7 | -0,4 |
Fastfoodrestaurants | 0,7 | 0,6 |
Cafés | -0,7 | -1,2 |
Ondernemersvertrouwen horeca minder positief
Het ondernemersvertrouwen in de horeca stond aan het begin van het tweede kwartaal van 2019 op 8,6. Dat is ruim 3 procentpunt lager dan een kwartaal eerder en de laagste stand van de afgelopen vier jaar. Het aantal bedrijven dat heeft aangegeven te kampen te hebben met personeelstekort is iets hoger dan een kwartaal eerder. Aan het begin van het tweede kwartaal van 2019 speelde dit voor 29 procent van de horecabedrijven. Vanaf het vierde kwartaal van 2016 is dat percentage snel opgelopen.
Het tekort aan arbeidskrachten blijkt ook uit een recordaantal van bijna 23 duizend openstaande vacatures in de horeca aan het eind van het eerste kwartaal van 2019. Er gingen iets meer horecabedrijven failliet in het eerste kwartaal dan een jaar eerder.
Perioden | % bedrijven met tekort aan arbeidskrachten | Ondernemersvertrouwen horeca | |
---|---|---|---|
2014 | 1e kwartaal | 1,1 | -4,1 |
2014 | 2e kwartaal | 2,4 | 9,5 |
2014 | 3e kwartaal | 2,3 | 2,8 |
2014 | 4e kwartaal | 2,9 | 4,8 |
2015 | 1e kwartaal | 2,7 | 6,8 |
2015 | 2e kwartaal | 2,3 | 7,1 |
2015 | 3e kwartaal | 3,8 | 10,8 |
2015 | 4e kwartaal | 6 | 13,2 |
2016 | 1e kwartaal | 4,9 | 10,3 |
2016 | 2e kwartaal | 5,2 | 13,4 |
2016 | 3e kwartaal | 4,6 | 9,7 |
2016 | 4e kwartaal | 9,8 | 13,3 |
2017 | 1e kwartaal | 9,7 | 14,9 |
2017 | 2e kwartaal | 11,3 | 19,8 |
2017 | 3e kwartaal | 16,4 | 21,5 |
2017 | 4e kwartaal | 18,4 | 13 |
2018 | 1e kwartaal | 17,4 | 18,4 |
2018 | 2e kwartaal | 19,8 | 12 |
2018 | 3e kwartaal | 25,9 | 12,3 |
2018 | 4e kwartaal | 30,3 | 11,2 |
2019 | 1e kwartaal | 27,7 | 11,9 |
2019 | 2e kwartaal | 29,4 | 8,6 |
Bronnen
- StatLine - Horeca; omzetontwikkeling
- StatLine - Logiesaccommodaties
- StatLine - Conjunctuurenquete Nederland
- StatLine - Ondernemersvertrouwen; bedrijfstakken
- StatLine - Openstaande vacatures; SBI 2008, regio
- StatLine - Faillissementen
- Tabel - Omzet overige logiesaccommodaties
- Tabel - Omzetontwikkeling overige logiesverstrekking
Relevante links
- Technische toelichting - Horeca
- Nieuwsbericht - Consumentenprijzen in januari ruim 2 procent hoger