Omzet horeca stijgt 2,1 procent in eerste kwartaal
Omzet (2015=100) | Volume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet) (2015=100) | ||
---|---|---|---|
2013 | I | 87,4 | 91,3 |
2013 | II | 89,6 | 93,8 |
2013 | III | 90,8 | 94,6 |
2013 | IV | 91,1 | 94,5 |
2014 | I | 93,6 | 96,7 |
2014 | II | 93,8 | 96,2 |
2014 | III | 94,5 | 96,6 |
2014 | IV | 95,9 | 97,5 |
2015 | I | 97,1 | 98,2 |
2015 | II | 99,5 | 99,9 |
2015 | III | 100,3 | 100,0 |
2015 | IV | 102,8 | 102,0 |
2016 | I | 103,6 | 101,9 |
2016 | II | 104,2 | 102,6 |
2016 | III | 108,2 | 105,2 |
2016 | IV | 108,3 | 104,8 |
2017 | I | 110,5 | 105,7 |
2017 | II | 112,6 | 106,8 |
2017 | III | 113,9 | 106,9 |
2017 | IV | 115,5 | 108,1 |
2018 | I | 117,9 | 109,2 |
Hoogste omzetgroei restaurants in anderhalf jaar
Eet- en drinkgelegenheden, waaronder restaurants, fastfoodrestaurants, cafés, kantines en catering, hebben in het eerste kwartaal 2,3 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. Het aantal verkochte consumpties steeg met 1,5 procent. Met 3,2 procent nam de omzet van restaurants het sterkst toe. Het is bovendien de grootste groei in anderhalf jaar. Ook fastfoodrestaurants, cafés, kantines en catering hebben meer omgezet dan een kwartaal eerder.
Omzet (% mutatie t.o.v. een kwartaal eerder) | Volume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet) (% mutatie t.o.v. een kwartaal eerder) | |
---|---|---|
Eet- en drinkgelegenheden | 2,3 | 1,5 |
Restaurants | 3,2 | 2,1 |
Fastfoodrestaurants | 2,3 | 1,6 |
Kantines en catering | 1,5 | 0,8 |
Cafés | 1,1 | 0,4 |
Omzet logiesverstrekking ook hoger dan kwartaal eerder
De omzet van logiesverstrekkers nam met 1,6 procent toe in het eerste kwartaal in vergelijking met een kwartaal eerder. Het volume daalde echter met 0,3 procent. De omzet van hotels steeg met 1,3 procent.
Omzet (% mutatie t.o.v. een kwartaal eerder) | Volume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet) (% mutatie t.o.v. een kwartaal eerder) | |
---|---|---|
Logiesverstrekking | 1,6 | -0,3 |
Hotels | 1,3 | -1,2 |
Steeds meer horecaondernemers belemmerd door personeelstekort
Twee weken geleden berichtte het CBS over het ondernemersvertrouwen aan het begin van het tweede kwartaal. Daarbij bleek dat steeds meer bedrijven gehinderd worden door personeelstekort. Dat geldt ook voor de horeca. Een kwart van de hotels geeft aan dat het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten momenteel belemmerd wordt door een tekort aan arbeidskrachten. Ook 32 procent van de verhuurders van vakantiehuisjes en 27 procent van de campings voelt zich belemmerd door een tekort aan arbeidskrachten.
Ruim een vijfde van de restaurants, inclusief fastfoodrestaurants, geeft aan last te ondervinden van een tekort aan personeel. Voor kantines en catering en cafés vormt personeelstekort minder vaak een belemmering.
Dit nieuwsbericht heeft vanaf het eerste kwartaal van 2018 betrekking op logiesverstrekking, waaronder hotels, vakantiehuisjes en campings, en op eet- en drinkgelegenheden, waaronder restaurants, fastfoodrestaurants, kantines en catering en cafés. Voorheen stond de traditionele horeca centraal. De omzet van de traditionele horeca, bestaande uit hotels, restaurants en cafés, steeg in het eerste kwartaal met 2,2 procent.
Met ingang van het eerste kwartaal 2018 worden de omzetcijfers van de horeca gepubliceerd met basisjaar 2015 (voorheen 2010 =100). Dit betekent dat de indices gebaseerd zijn op de wegingen van omzet en prijzen uit 2015.
Bronnen
- StatLine - Horeca; omzetontwikkeling
- StatLine - Logiesaccommodaties
- StatLine - Conjunctuurenquete Nederland
Relevante links
- Technische toelichting - Horeca
- Nieuwsbericht - Recordaantal ondernemers verwacht toename personeel