Horeca; omzetontwikkeling, 2015=100, 2005-2023

Horeca; omzetontwikkeling, 2015=100, 2005-2023

Bedrijfstakken/branches (SBI 2008) Perioden Indexcijfers omzet Waarde (2015=100) Omzetontwikkeling t.o.v. een jaar eerder Waarde (%) Omzetontwikkeling t.o.v. een jaar eerder Volume (%) Seizoencorrectie Indexcijfers omzet Waarde (2015 = 100) Seizoencorrectie Indexcijfers omzet Volume (2015 = 100) Seizoencorrectie Ontwikkeling t.o.v. een periode eerder Waarde (%) Seizoencorrectie Ontwikkeling t.o.v. een periode eerder Volume (%)
Traditionele Horeca 2014 94,4 5,4 3,7 94,4 96,2 5,5 3,7
Traditionele Horeca 2015 1e kwartaal 82,5 3,6 2,3 97,1 98,0 1,2 0,9
Traditionele Horeca 2015 2e kwartaal 106,8 6,3 4,5 99,6 100,1 2,5 2,1
Traditionele Horeca 2015 3e kwartaal 108,5 6,3 3,9 100,1 99,8 0,5 -0,3
Traditionele Horeca 2015 4e kwartaal 102,2 7,1 5,1 102,9 102,1 2,8 2,3
Traditionele Horeca 2015 100,0 6,0 4,0 99,9 100,0 5,9 4,0
Traditionele Horeca 2016 1e kwartaal 88,3 7,1 4,3 103,6 101,7 0,7 -0,4
Traditionele Horeca 2016 2e kwartaal 112,0 4,9 2,0 104,3 102,2 0,6 0,5
Traditionele Horeca 2016 3e kwartaal 117,6 8,4 5,5 108,4 105,3 3,9 3,1
Traditionele Horeca 2016 4e kwartaal 108,0 5,6 3,2 108,9 105,3 0,5 0,0
Traditionele Horeca 2016 106,5 6,5 3,7 106,3 103,6 6,4 3,6
Traditionele Horeca 2017 1e kwartaal 94,9 7,4 5,3 111,9 107,4 2,7 1,9
Traditionele Horeca 2017 2e kwartaal 122,3 9,3 6,3 113,8 108,7 1,8 1,2
Traditionele Horeca 2017 3e kwartaal 125,0 6,2 3,2 115,0 108,8 1,0 0,1
Traditionele Horeca 2017 4e kwartaal 115,6 7,1 4,7 116,9 110,2 1,6 1,3
Traditionele Horeca 2017 114,5 7,5 4,8 114,4 108,8 7,6 5,0
Traditionele Horeca 2018 1e kwartaal 101,1 6,5 3,4 119,0 110,7 1,7 0,4
I Horeca 2014 94,5 5,2 3,3 94,4 96,8 5,3 3,4
I Horeca 2015 1e kwartaal 83,1 3,5 1,5 97,1 98,2 1,2 0,6
I Horeca 2015 2e kwartaal 106,1 6,1 3,6 99,5 99,9 2,5 1,7
I Horeca 2015 3e kwartaal 109,0 6,5 3,6 100,3 100,0 0,8 0,1
I Horeca 2015 4e kwartaal 101,9 6,9 4,6 102,8 102,0 2,4 2,0
I Horeca 2015 100,0 5,9 3,4 99,9 100,0 5,8 3,3
I Horeca 2016 1e kwartaal 88,9 7,0 4,2 103,6 101,9 0,8 -0,1
I Horeca 2016 2e kwartaal 111,2 4,8 2,6 104,2 102,6 0,5 0,8
I Horeca 2016 3e kwartaal 117,8 8,1 5,3 108,2 105,2 3,8 2,5
I Horeca 2016 4e kwartaal 107,0 5,1 2,7 108,3 104,8 0,1 -0,4
I Horeca 2016 106,2 6,2 3,7 106,1 103,6 6,2 3,6
I Horeca 2017 1e kwartaal 94,4 6,2 3,4 110,5 105,7 2,1 0,9
I Horeca 2017 2e kwartaal 120,4 8,2 4,0 112,6 106,8 1,8 1,0
I Horeca 2017 3e kwartaal 124,2 5,5 1,6 113,9 106,9 1,2 0,1
I Horeca 2017 4e kwartaal 113,8 6,4 3,2 115,5 108,1 1,4 1,1
I Horeca 2017 113,2 6,6 3,0 113,1 106,9 6,7 3,1
I Horeca 2018 1e kwartaal 100,4 6,4 3,1 117,8 109,0 2,0 0,8
55 Logiesverstrekking 2014 93,9 4,8 3,0 93,8 96,7 4,9 3,2
55 Logiesverstrekking 2015 1e kwartaal 76,9 4,4 2,1 96,4 98,1 1,3 1,5
55 Logiesverstrekking 2015 2e kwartaal 109,1 6,0 3,2 98,8 99,2 2,5 1,1
55 Logiesverstrekking 2015 3e kwartaal 116,7 8,4 3,9 102,4 101,9 3,6 2,7
55 Logiesverstrekking 2015 4e kwartaal 97,3 6,4 4,6 101,7 100,8 -0,7 -1,1
55 Logiesverstrekking 2015 100,0 6,5 3,5 99,8 100,0 6,4 3,5
55 Logiesverstrekking 2016 1e kwartaal 81,9 6,5 1,7 102,7 99,3 1,0 -1,4
55 Logiesverstrekking 2016 2e kwartaal 113,7 4,3 1,3 102,9 101,0 0,2 1,6
55 Logiesverstrekking 2016 3e kwartaal 122,7 5,1 0,8 107,3 103,3 4,3 2,3
55 Logiesverstrekking 2016 4e kwartaal 101,8 4,7 2,4 106,9 102,8 -0,4 -0,5
55 Logiesverstrekking 2016 105,0 5,0 1,5 104,9 101,6 5,1 1,6
55 Logiesverstrekking 2017 1e kwartaal 88,0 7,4 4,7 110,1 103,6 3,0 0,8
55 Logiesverstrekking 2017 2e kwartaal 125,5 10,3 2,8 113,4 104,0 2,9 0,4
55 Logiesverstrekking 2017 3e kwartaal 131,0 6,8 -0,7 114,8 103,2 1,2 -0,8
55 Logiesverstrekking 2017 4e kwartaal 110,8 8,8 3,2 116,4 105,1 1,4 1,9
55 Logiesverstrekking 2017 113,8 8,4 2,4 113,7 104,0 8,3 2,4
55 Logiesverstrekking 2018 1e kwartaal 94,7 7,6 1,5 119,6 105,5 2,7 0,4
56 Eet- en drinkgelegenheden 2014 94,7 5,3 3,5 94,7 96,8 5,4 3,5
56 Eet- en drinkgelegenheden 2015 1e kwartaal 85,5 3,3 1,2 97,3 98,2 1,1 0,3
56 Eet- en drinkgelegenheden 2015 2e kwartaal 105,0 6,1 3,8 99,8 100,1 2,5 2,0
56 Eet- en drinkgelegenheden 2015 3e kwartaal 105,9 5,7 3,5 99,5 99,2 -0,2 -0,9
56 Eet- en drinkgelegenheden 2015 4e kwartaal 103,6 7,1 4,6 103,2 102,5 3,7 3,3
56 Eet- en drinkgelegenheden 2015 100,0 5,6 3,3 100,0 100,0 5,6 3,3
56 Eet- en drinkgelegenheden 2016 1e kwartaal 91,6 7,2 5,1 104,0 102,8 0,7 0,3
56 Eet- en drinkgelegenheden 2016 2e kwartaal 110,3 5,0 3,2 104,7 103,3 0,7 0,4
56 Eet- en drinkgelegenheden 2016 3e kwartaal 115,9 9,4 7,1 108,5 106,0 3,7 2,6
56 Eet- en drinkgelegenheden 2016 4e kwartaal 109,0 5,2 2,8 108,9 105,6 0,3 -0,4
56 Eet- en drinkgelegenheden 2016 106,7 6,7 4,5 106,5 104,4 6,6 4,4
56 Eet- en drinkgelegenheden 2017 1e kwartaal 96,8 5,7 3,0 110,7 106,5 1,7 0,9
56 Eet- en drinkgelegenheden 2017 2e kwartaal 118,4 7,4 4,5 112,3 107,8 1,4 1,2
56 Eet- en drinkgelegenheden 2017 3e kwartaal 121,6 5,0 2,5 113,6 108,3 1,2 0,5
56 Eet- en drinkgelegenheden 2017 4e kwartaal 115,0 5,5 3,2 115,1 109,2 1,3 0,8
56 Eet- en drinkgelegenheden 2017 113,0 5,9 3,3 112,9 108,0 6,0 3,4
56 Eet- en drinkgelegenheden 2018 1e kwartaal 102,7 6,0 3,8 117,1 110,4 1,7 1,0
Bron: CBS.
Verklaring van tekens

Tabeltoelichting


Deze tabel bevat cijfers over de omzet- en volumeontwikkeling van de horeca. De cijfers kunnen worden uitgesplitst naar branche volgens de Standaard bedrijfsindeling (SBI 2008) van het CBS. De ontwikkeling wordt weergegeven als procentuele verandering ten opzichte van een vorige periode en door middel van indexcijfers met als basisjaar 2015.

De omzet- en volumeontwikkelingen worden in twee vormen gepubliceerd. Allereerst als jaar-op-jaar ontwikkelingen waarbij de groei ten opzichte van dezelfde periode in het voorafgaande jaar centraal staat. Deze cijfers worden ongecorrigeerd gepresenteerd.

De tweede vorm betreft periode-op-periode ontwikkelingen, bijvoorbeeld kwartaal-op-kwartaal. Periode-op-periode ontwikkelingen zijn mogelijk door het toepassen van seizoencorrectie.

Gegevens beschikbaar vanaf: 1e kwartaal 2005.

Status van de cijfers:
Alle cijfers in de tabel zijn definitief.

Wijzigingen per 29 mei 2024:
De cijfers van 2023 zijn geactualiseerd.

Door de overheidsmaatregelen in verband met het coronavirus waren sommige diensten niet of beperkt beschikbaar in het tweede en vierde kwartaal van 2020 en in het eerste kwartaal van 2021. Hierdoor zijn er voor een deel van deze diensten geen transacties geweest waarvan de prijzen gemeten konden worden. Het ontbreken van voldoende transacties is de reden waarom er voor sommige branches geen volumecijfers gegeven worden.

Wanneer komen er nieuwe cijfers?
Niet meer van toepassing.
Deze tabel is naar aanleiding van de vijfjaarlijkse basisverlegging per 31 mei 2024 stopgezet en opgevolgd door een nieuwe tabel (zie de tabel Handel en diensten in paragraaf 3).

Toelichting onderwerpen

Indexcijfers omzet
Een indexcijfer geeft de verhouding weer tussen de waarde van een bepaalde variabele (bijv. omzet) in een bepaalde periode en de waarde van diezelfde variabele in de basisperiode. Deze basisperiode heeft het indexcijfer 100.

Omzet is de opbrengst uit verkoop van goederen en diensten aan derden, exclusief btw en toeristenbelasting (voor zover van toepassing). De omzet omvat zowel de opbrengst uit hoofdactiviteit als uit nevenactiviteiten. Derden zijn consumenten en bedrijven buiten het (Nederlandse deel van het) eigen concernverband.
Waarde
De ontwikkeling van de geldopbrengst van de omzet.
Omzetontwikkeling t.o.v. een jaar eerder
De procentuele ontwikkeling van een bepaalde periode (kwartaal, jaar) ten opzichte van dezelfde periode in het daaraan voorafgaande jaar. Het CBS berekent de ontwikkeling aan de hand van niet-afgeronde indexcijfers.

Omzet is de opbrengst uit verkoop van goederen en diensten aan derden, exclusief btw en toeristenbelasting (voor zover van toepassing). De omzet omvat zowel de opbrengst uit hoofdactiviteit als uit nevenactiviteiten. Derden zijn consumenten en bedrijven buiten het (Nederlandse deel van het) eigen concernverband.
Waarde
De ontwikkeling van de geldopbrengst van de omzet.
Volume
De ontwikkeling van de hoeveelheid verkochte goederen en diensten. De ontwikkeling is niet waargenomen, maar berekend. De hoeveelheid verkochte goederen en diensten in een bepaalde periode berekent het CBS door de waarde van de omzet te delen door de prijs.
Seizoencorrectie
Door de kwartaaluitkomsten te schonen voor seizoeneffecten kunnen kwartaal op kwartaal ontwikkelingen eenduidiger gevolgd worden. Zo kan bijvoorbeeld een omslag in de stijging of daling van de omzet sneller worden vastgesteld dan wanneer er geen seizoencorrectie zou plaatsvinden.
Indexcijfers omzet
Een siezoengecorrigeerde indexcijfer geeft de verhouding weer tussen de waarde van een bepaalde variabele (bijv. omzet) in een bepaalde periode en de waarde van diezelfde variabele in de basisperiode. Deze basisperiode heeft het indexcijfer 100.

Omzet is de opbrengst uit verkoop van goederen en diensten aan derden, inclusief btw en toeristenbelasting (voor zover van toepassing). De omzet omvat zowel de opbrengst uit hoofdactiviteit als uit nevenactiviteiten. Derden zijn consumenten en bedrijven buiten het (Nederlandse deel van het) eigen concernverband.
Waarde
De seizoengecorrigeerde ontwikkeling van de geldopbrengst van de omzet.
Volume
De seizoengecorrigeerde ontwikkeling van de hoeveelheid verkochte goederen en diensten. De ontwikkeling is niet waargenomen, maar berekend. De hoeveelheid verkochte goederen en diensten in een bepaalde periode berekent het CBS door de waarde van de omzet te delen door de prijs.
Ontwikkeling t.o.v. een periode eerder
De seizoengecorrigeerde procentuele ontwikkeling van een bepaalde periode (kwartaal) ten opzichte van dezelfde periode in het daaraan voorafgaande kwartaal. Het CBS berekent de ontwikkeling aan de hand van niet-afgeronde indexcijfers.

Omzet is de opbrengst uit verkoop van goederen en diensten aan derden, exclusief btw en toeristenbelasting (voor zover van toepassing). De omzet omvat zowel de opbrengst uit hoofdactiviteit als uit nevenactiviteiten. Derden zijn consumenten en bedrijven buiten het (Nederlandse deel van het) eigen concernverband.
Waarde
De seizoengecorrigeerde ontwikkeling van de geldopbrengst van de omzet.
Volume
De seizoengecorrigeerde ontwikkeling van de hoeveelheid verkochte goederen en diensten. De ontwikkeling is niet waargenomen, maar berekend. De hoeveelheid verkochte goederen en diensten in een bepaalde periode berekent het CBS door de waarde van de omzet te delen door de prijs.