Koopwoningen ruim 7 procent duurder
Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.
Vorige week publiceerde de NVM ook cijfers over transacties en prijzen. De uitkomsten van het CBS en NVM hoeven niet geheel overeen te komen. Dit heeft verschillende oorzaken. De cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de voorlopige contracten van door NVM-makelaars verkochte woningen.
De Prijsindex Bestaande Koopwoningen van het CBS en het Kadaster meet de ontwikkeling van alle bestaande koopwoningen in Nederland en maakt gebruik van de akten die bij het Kadaster worden geregistreerd. Daarbij wordt er bij de berekening van de PBK gecorrigeerd voor kwaliteitsverschillen aan de hand van een internationaal geaccepteerde methode.
Prijzen ruim 21 procent hoger dan tijdens dal in juni 2013
In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau nog bijna 5 procent lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld ruim 21 procent hoger. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in september 2017 ongeveer even hoog als in april 2007.
Meer bestaande koopwoningen verkocht
Het Kadaster maakte afgelopen dinsdag bekend dat het in september 20 632 verkochte woningen registreerde. In de eerste 9 maanden van 2017 zijn 175 672 huizen verkocht. Dat is ruim 14 procent meer dan in dezelfde periode van 2016.
Het CBS publiceert vandaag ook uitkomsten naar regio en woningtype.
Bronnen
- StatLine - Bestaande koopwoningen; verkoopprijzen
- StatLine - Bestaande koopwoningen; regio
- StatLine - Bestaande koopwoningen; woningtype
Relevante links
- Visualisatie - Prijzendashboard
- Visualisatie - Huizenmarkt in beeld
- Dossier - Conjunctuur