Regionale verschillen huizenprijzen nemen weer toe
Het grootste verschil in huizenprijs in de gemeenten met de hoogste en laagste gemiddelde huizenprijs was bijna 695 duizend euro in 2008. De gemiddelde huizenprijs was in dat jaar in Reiderland (Groningen) met 143 duizend euro het laagst en in Bloemendaal met 837 duizend euro het hoogst. Ook in 2016 was de gemiddelde verkoopprijs in Bloemendaal het hoogst, 650 duizend euro, en het laagst in Pekela, 128 duizend euro.
Meest betaald voor huizen in Bloemendaal
In Bloemendaal werd in 2016 voor een koopwoningruim 50 duizend euro meer betaald dan een jaar eerder. Ook toen voerde Bloemendaal deze lijst met duurste huizen aan. In Laren (Noord-Holland), Blaricum, Wassenaar en Rozendaal werd in 2016 gemiddeld meer dan een half miljoen euro neergeteld voor een koopwoning. Een jaar eerder waren er vier gemeenten waar de gemiddelde huizenprijs meer dan 500 duizend euro was. Rozendaal viel toen net onder deze grens (gemiddelde verkoopprijs bijna 494 duizend euro).
Voor minder dan 130 duizend euro een huis in Pekela
In het Groningse Pekela werd met gemiddeld 128 duizend euro het minst betaald voor een koopwoning. Al vier jaar op rij heeft Pekela de laagste gemiddelde verkoopprijs. In zeven gemeenten werd in 2016 gemiddeld minder dan 150 duizend euro betaald voor een woning. In 2015 was dat nog in dertien gemeenten het geval. Gemeenten waar de gemiddelde huizenprijs lager is dan 200 duizend euro liggen vooral aan de randen van Nederland, in Groningen, Friesland en Limburg.
Het CBS publiceert vandaag ook de prijsindex bestaande koopwoningen, de indicator voor de prijsontwikkeling van koopwoningen. Deze prijsindex corrigeert voor verschillen in samenstellingen van de verkochte woningen per periode. In de statistiek gemiddelde verkoopprijzen gebeurt dit niet. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de verschillen in samenstellingen. Een voorbeeld: stel, in februari zijn er kleine tussenwoningen verkocht. In maart wisselden juist veel grote grachtenpanden met tuin van eigenaar. De gemiddelde verkoopprijs zal hierdoor in maart hoger liggen, maar er hoeft geen sprake te zijn van een stijging in de prijsindex bestaande koopwoningen.
Bronnen
- StatLine – Bestaande koopwoningen; gemiddelde verkoopprijzen naar regio
- StatLine - Verkoopprijzen bestaande koopwoningen
- StatLine - Bestaande koopwoningen naar regio
- StatLine - Bestaande koopwoningen naar woningtype
Relevante links
- Toelichting - Prijzen bestaande koopwoningen per regio
- Artikel - Waarom de gemiddelde koopsom geen huizenprijsindicator is.