ODiN 2023 Metropoolregio Rotterdam Den Haag - Eindrapportage

Over deze publicatie

Het onderzoek Onderweg in Nederland (ODiN) verschaft adequate informatie over de dagelijkse mobiliteit van de Nederlandse bevolking beschreven naar plaats van herkomst, bestemming, tijdstip waarop het vervoer plaatsvindt, gebruikte vervoermiddelen en de reismotieven voor de verplaatsingen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De eindrapportage bevat de resultaten over het onderzoeksjaar 2023 in het meerwerkgebied Metropoolregio Rotterdam Den Haag en deze worden vergeleken met de resultaten van voorgaande ODiN-jaren.

1. Inleiding

In deze rapportage staan de belangrijkste resultaten van het onderzoek Onderweg in Nederland 2023 met betrekking tot het meerwerkgebied van de metropoolregio Rotterdam Den Haag.

1.1 Landelijk ODiN onderzoek

Het onderzoek Onderweg in Nederland (ODiN) is het nationale mobiliteitsonderzoek onder inwoners van Nederland. Verplaatsingsonderzoek kent in Nederland een lange geschiedenis. Van 1978 tot en met 2003 is er het Onderzoek Verplaatsingsgedrag (OVG) dat werd uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de periode 2004 tot en met 2009 werd het onderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd door het bureau SocialData onder de naam Mobiliteitsonderzoek Nederland (MON). Van 2010 tot en met 2017 voerde het CBS het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland (OViN) uit. Sinds 1 januari 2018 is het verplaatsingsonderzoek sterk gewijzigd en wordt het uitgevoerd onder de naam Onderweg in Nederland (ODiN).

In deze eindrapportage worden de resultaten van ODiN 2023 in het meerwerkgebied van de metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) gepresenteerd. De resultaten zijn niet enkel gebaseerd op de responsen uit de steekproef van het meerwerk, maar op alle responsen van inwoners uit de metropoolregio, dus ook die vanuit de landelijke steekproef. Al deze responsen zijn onderdeel van één geïntegreerd bestand en alle responsen in dat bestand worden gezamenlijk gewogen. De significante verschillen in de uitkomsten tussen de opeenvolgende jaren zijn in de tabellen aangegeven. De mutaties van 2023 ten opzichte van 2022 worden getoetst op basis van statistische marges. Voor deze rapportage is tevens gekeken naar significante verschillen in 2023 ten opzichte van 2019. Deze significante verschillen zijn niet zichtbaar in de tabellen, maar worden in de tekst beschreven. 

Het jaar 2023 is het eerste jaar sinds 2020 waarin geen mobiliteitsbeperkende maatregelen golden tegen de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-19. Begin 2022 golden nog maatregelen maar de meeste waren na een aantal maanden niet meer van kracht. Halverwege januari 2022 eindigde een periode met een harde lockdown. Het virus en de bijbehorende maatregelen hadden in 2022 een minder grote impact op de Nederlandse samenleving dan in de twee jaren daarvoor. 2022 was echter ook het jaar waarin Rusland haar buurland Oekraïne binnenviel (24 februari 2022) en daarmee een oorlog startte die wereldwijd (economische) gevolgen had en die nog steeds voortduurt.

Naast voorliggende rapportage met resultaten van ODiN 2023 betreffende de MRDH is er ook een onderzoeksbeschrijving van het ODiN 2023 en een landelijke plausibiliteitsrapportage. Deze bieden meer achtergrondinformatie over (de resultaten van) het onderzoek.

Belangrijke informatie specifiek over het meerwerk MRDH staat in de volgende paragraaf. Verschillen in de onderzoeksmethode tussen ODiN 2022 en ODiN 2023 staan in paragraaf 1.3. In paragraaf 1.4 wordt ingegaan op de betekenis van de indicatoren in deze rapportage. Paragraaf 1.5 bevat informatie over de ongewogen respons. De laatste paragraaf tenslotte bevat de leeswijzer voor de andere hoofdstukken in deze rapportage.

1.2 Meerwerk MRDH

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag laat samen met de gemeenten Den Haag en Rotterdam met ingang van 2019 het meerwerk Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) uitvoeren. Het meerwerkgebied behelst de metropoolregio Rotterdam Den Haag en bestaat in 2023 uit 23 gemeenten in de provincie Zuid-Holland. De steekproef voor het meerwerk MRDH betreft respondenten woonachtig in die regio. In bijlage A is de gebiedsindeling in meer detail uitgewerkt.

Voor het totale meerwerkgebied MRDH is de responseis 5 529 respondenten uit enkel de meerwerksteekproef. Voor elk van de zestien deelgebieden van het meerwerkgebied geldt tevens een responswens van minimaal 700 responsen afkomstig uit zowel de landelijke als de meerwerksteekproef. 

1.3 Belangrijke verschillen tussen ODiN 2022 en ODiN 2023

In 2023 heeft het onderzoek een wijziging ondergaan die de vergelijkbaarheid met het vorige jaar licht kan beïnvloeden. Deze wordt hieronder vermeld. Er zijn echter meer wijzigingen geweest in het onderzoeksproces. Voor een volledig overzicht van de verschillen en meer detailinformatie wordt verwezen naar de onderzoeksbeschrijving van ODiN 2023.

Wijziging herkomst

Het CBS stapt over op twee nieuwe indelingen van het persoonskenmerk herkomst over de migratieachtergrond van een persoon. Onderzocht is welke van die twee herkomstindelingen voor ODiN het beste alternatief is als het doel is de methodebreuk te minimaliseren. In plaats van de indeling naar westerse en niet-westerse migratieachtergrond kwam uit analyses de indeling naar herkomstland als beste naar voren. Het gebruik van deze indeling geeft de minste verschillen ten opzichte van de huidige herkomstvariabele. De voor ODiN gebruikte onderverdeling van herkomstland is een driedeling: Nederland, Europa (excl. Nederland) en Buiten-Europa. 

Bij deze indeling speelt het geboorteland van de ouders een rol indien de persoon in Nederland is geboren. Wanneer de moeder in het buitenland is geboren, dan is dat leidend in het bepalen van de herkomst. Wanneer de moeder in Nederland is geboren of het geboorteland van de moeder onbekend is, dan wordt het geboorteland van de vader gebruikt. Dit leidt tot de nu volgende toekenningen: 

  • Herkomstland is Nederland als de persoon en zijn beide ouders in Nederland zijn geboren.

  • Herkomstland is Europa als
    • de persoon in Europa (exclusief Nederland) is geboren 
    • òf als de persoon in Nederland is geboren en de moeder elders in Europa is geboren
    • òf als de persoon en de moeder in Nederland zijn geboren en de vader elders in Europa is geboren.
  • Het herkomstland wordt Buiten-Europa als
    • de persoon buiten Europa is geboren
    • òf als de persoon in Nederland is geboren en de moeder buiten Europa is geboren 
    • òf als de persoon en de moeder in Nederland zijn geboren en de vader buiten Europa is geboren.

De nieuwe herkomstindeling is in ODiN 2023 doorgevoerd in de verwerking, de weging en het databestand. Bij ODiN 2024 wordt de indeling naar herkomstland ook doorgevoerd in de steekproeftrekking en de respondentbenadering.

1.4 Indicatoren in deze eindrapportage

In de tabellen worden evenals in voorgaande jaren de waarden van verschillende indicatoren per jaar weergegeven. In deze rapportage betreft het de ODiN-jaren 2019 tot en met 2023. Daarbij dient opgemerkt te worden dat in 2020 en 2021 en in het begin van 2022 afwisselend diverse maatregelen van toepassing waren in verband met covid-19. Daarom is er in deze rapportage voor gekozen zowel de verschilpercentages op te nemen waarmee de waarden in 2023 gewijzigd zijn ten opzichte van 2022 en waarmee de waarden in 2023 gewijzigd zijn ten opzichte van 2019.

Het onderzoek wordt uitgevoerd onder personen van 6 jaar of ouder in particuliere huishoudens in Nederland. Dat wil zeggen dat personen in instellingen, inrichtingen en tehuizen niet tot de doelpopulatie behoren. Voor deze rapportage is de doelpopulatie verder afgebakend tot enkel de inwoners van de metropoolregio Rotterdam Den Haag. Alle in deze rapportage opgenomen indicatoren hebben dus betrekking op deze afbakening van de doelpopulatie en daarbij wordt gerekend met de populatie per 1 juli van het betreffende onderzoeksjaar. 

Veel van de indicatoren zijn gebaseerd op reguliere verplaatsingen. Daarbij gaat het om:

Dagelijkse mobiliteit van de Nederlandse bevolking van 6 jaar of ouder in particuliere huishoudens

  • op Nederlands grondgebied
  • inclusief vakantieverplaatsingen
  • exclusief (werkgerelateerde) serieverplaatsingen
  • exclusief beroepsmatige verplaatsingen met een zwaar vrachtvoertuig
  • exclusief ritten met een vliegtuig.

De (werkgerelateerde) serieverplaatsingen van ODiN betreffen: drie of meer opeenvolgende verplaatsingen met een werkgerelateerd doel (werken, zakelijk of beroepsmatig). Een serieverplaatsing wordt vrijwel altijd vooraf gegaan door 1 afzonderlijk uitgevraagde werkgerelateerde verplaatsing1). Wanneer er 2 of 3 opeenvolgende werkgerelateerde verplaatsingen hebben plaatsgevonden, dan is ieder van die verplaatsingen wel afzonderlijk uitgevraagd. Deze afzonderlijk uitgevraagde werkgerelateerde verplaatsingen worden in ODiN beschouwd als reguliere verplaatsingen. Ook bij de resultaten van serieverplaatsingen worden de afgelegde kilometers met een vliegtuig en met een zwaar vrachtvoertuig niet meegeteld.

De voornaamste indicator in deze rapportage is de totale vervoersprestatie (reizigerskilometers) van inwoners van metropoolregio Rotterdam Den Haag van 6 jaar of ouder in Nederland per jaar per vervoerwijze. Deze bestaat uit de totale afgelegde afstand van reguliere verplaatsingen en de serieverplaatsingen. De totale vervoersprestatie wordt uitgesplitst naar type vervoerwijze. In de analyse wordt bepaald of de reizigerskilometers naar vervoerwijze significant zijn gewijzigd ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit geldt ook voor de overige indicatoren in deze rapportage. 

De plausibiliteitsrapportage richt zich vooral op het belangrijkste bestandsdeel van de totale vervoersprestatie: de reguliere verplaatsingen. Deze omvatten landelijk gezien circa 96 procent van het totale aantal reizigerskilometers van personen van 6 jaar of ouder. Het totaal aantal reguliere reizigerskilometers is de gemiddelde afstand per verplaatsing maal het gemiddelde aantal reguliere verplaatsingen per persoon per dag maal het aantal personen van 6 jaar of ouder maal het aantal dagen in het jaar. De gemiddelde afstand per verplaatsing en het gemiddelde aantal reguliere verplaatsingen per persoon van 6 jaar of ouder per dag zijn dus de bepalende variabelen uit ODiN voor het totale aantal reizigerskilometers. De totale reizigerskilometers, de reguliere reizigerskilometers, de gemiddelde afstand per verplaatsing en het gemiddeld aantal reguliere verplaatsingen per persoon per dag worden in de rapportage afzonderlijk gepresenteerd. Zij worden uitgesplitst naar vervoerwijze en/of verplaatsingsmotief.

De verkeersdeelname en de deelname aan het openbaar vervoer zijn eveneens belangrijke indicatoren. Zij worden uitgesplitst naar de persoonskenmerken geslacht en maatschappelijke participatie. Een persoon neemt aan het verkeer deel als deze minimaal één reguliere verplaatsing of minimaal één serieverplaatsing op een dag maakt in Nederland. Ook personen die enkel vakantieverplaatsingen hebben gemaakt tellen dus mee bij het bepalen van de verkeersdeelnemers. Niet mee tellen zijn personen met uitsluitend (beroepsmatig) wegvervoer met een zwaar vrachtvoertuig en uiteraard tellen niet mee personen met enkel verplaatsingen geheel in het buitenland. Deze laatsten worden meegeteld bij de ‘thuisblijvers’.

Betrouwbaarheid en significantie

In deze rapportage worden enkel cijfers gepresenteerd die statistisch betrouwbaar geacht worden. Mocht dat niet het geval zijn, dan wordt geen waarde gepresenteerd, maar in plaats daarvan een punt. Daarbij hanteren we de vuistregel dat de waarde betrouwbaar wordt geacht indien het aantal unieke respondenten dat bijdraagt aan de schatting minimaal 50 is en de relatieve marge niet groter is dan 50%. De significantie van jaar-op-jaar-verschillen is bepaald met behulp van betrouwbaarheidsintervallen waarvan met 95% zekerheid verwacht wordt dat de werkelijke waarde er binnen ligt. In de tabellen worden significante verschillen ten opzichte van het voorgaande jaar met een asterisk weergegeven.

1.5 Ongewogen responsinformatie

In tabel 1.5.1 staan de responseisen en behaalde responsaantallen voor de steekproef van het meerwerk MRDH per onderzoekjaar vermeld. 

1.5.1 Responseis en behaalde responsen steekproef meerwerk MRDH per jaar
ODiN 2019ODiN 2020ODiN 2021ODiN 2022ODiN 2023
Responseis5 5295 5295 5295 5295 529
Behaalde respons5 8946 3717 0066 1686 498

In tabel 1.5.2 staat het aantal respondenten woonachtig in het meerwerkgebied MRDH uit de diverse steekproeven per onderzoekjaar vermeld. 

1.5.2 Aantal respondenten woonachtig in het meerwerkgebied MRDH naar type steekproef per jaar
ODiN 2018ODiN 2019ODiN 2020ODiN 2021ODiN 2022ODiN 2023
Totaal 6 82611 56712 70313 83112 31812 701
Landelijke steekproef6 8265 6746 3366 8386 1536 215
Steekproef Noordvleugel0 0 1 0 0 0
Steekproef MRDH-5 8936 3646 9936 1636 485
Steekproef Utrecht-- 2 0 2 1

Merk op dat personen uit de meerwerksteekproef woonachtig in het meerwerkgebied MRDH gedurende het dataverzamelingstraject kunnen verhuizen naar een locatie buiten de meerwerkregio. Tevens kan het zo zijn dat er steekproefpersonen uit een andere steekproef verhuizen naar de meerwerkregio MRDH en vervolgens responderen. Dit verklaart verschillen tussen de cijfers over de MRDH in tabel 1.5.1 en tabel 1.5.2.

1.6 Indeling van de rapportage

De indeling van de rapportage is als volgt. In hoofdstuk 2 worden de reizigerskilometers van de inwoners van het meerwerkgebied MRDH gepresenteerd. De resultaten worden weergegeven naar vervoerwijze en reismotief. In hoofdstuk 3 volgt het gemiddeld aantal verplaatsingen per persoon per dag en in hoofdstuk 4 de gemiddelde afstand per verplaatsing. In hoofdstuk 5 komt de verkeersdeelname en deelname aan het openbaar vervoer aan bod. Tot slot volgt hoofdstuk 6 met een samenvatting. Bijlage A bevat een beschrijving van het meerwerkgebied. De marges behorende bij de gepresenteerde cijfers in de hoofdstukken 2 tot en met 5 zijn te vinden in bijlage B.

1) Serieverplaatsingen verminderen de responslast van respondenten die voor de uitoefening van hun werk/beroep veelvuldig adressen (meer dan 3 werklocaties) achter elkaar bezoeken (zoals bijvoorbeeld bij pakketbezorgers en pizzakoeriers). Door een andere wijze van uitvraag van serieverplaatsingen is het niet mogelijk om dezelfde uitsplitsingen te maken als bij reguliere verplaatsingen.

2. Reizigerskilometers

In dit hoofdstuk worden reizigerskilometers per jaar van 2019 tot en met 2023 gepresenteerd. De ODiN-bestanden bevatten de totale reizigerskilometers van inwoners van 6 jaar of ouder in particuliere huishoudens in Nederland gebaseerd op uitvraag via internet (cawi-only). 

Bij het vergelijken van de cijfers in dit hoofdstuk dient rekening te worden gehouden met het feit dat het aantal kilometers per jaar afhankelijk is van het aantal dagen van het jaar (wel of geen schrikkeljaar), maar dat dit bijvoorbeeld ook afhankelijk kan zijn van het aantal doordeweekse dagen, weekenddagen en werkdagen in een jaar (zie bijlage C voor een overzicht met de verschillen per jaar).

Totale vervoersprestatie

De totale vervoersprestatie in tabel 2.1 betreft alle reizigerskilometers per jaar in Nederland van inwoners in particuliere huishoudens van de regio MRDH van 6 jaar of ouder voor alle dagen van de week. Zoals gebruikelijk voor de reizigerskilometers zijn de afstanden gebaseerd op de ritinformatie.2) De totale vervoersprestatie omvat zowel reizigerskilometers van reguliere verplaatsingen als van serieverplaatsingen: 

Totale vervoersprestatie = reizigerskilometers reguliere verplaatsingen + reizigerskilometers serieverplaatsingen

Daarbij zijn serieverplaatsingen clusters van 3 of meer achtereenvolgende verplaatsingen met altijd een werkgerelateerd motief (dat zijn de twee motieven: 'Van en naar het werk' en 'Zakelijk en beroepsmatig').3) Zo'n cluster van verplaatsingen dat een serieverplaatsing vormt is in de vragenlijst als een geheel uitgevraagd.

Reguliere verplaatsingen bevatten zowel verplaatsingen met werkgerelateerde motieven (de twee hierboven genoemde motieven) als verplaatsingen met niet-werkgerelateerde motieven (zoals 'Onderwijs of cursus volgen' en 'Winkelen en boodschappen doen'). De verplaatsingen met werkgerelateerde motieven die behoren tot de reguliere verplaatsingen zijn enkel afzonderlijk uitgevraagde verplaatsingen en dus niet de clusters van 3 of meer opeenvolgende werkgerelateerde verplaatsingen die als een geheel zijn uitgevraagd (de serieverplaatsingen).

Het werkgerelateerde motief 'Zakelijk en beroepsmatig' is te splitsen in een deel 'Zakelijk' en een deel 'Beroepsmatig'. In dit hoofdstuk is een aantal tabellen met reguliere reizigerskilometers opgedeeld naar het motief 'Beroepsmatig':

Reguliere reizigerskilometers = beroepsmatige reguliere reizigerskilometers + niet-beroepsmatige reguliere reizigerskilometers

Beroepsmatige reguliere reizigerskilometers zijn afgesplitst van het motief 'Zakelijk en beroepsmatig'. Niet-beroepsmatige reguliere reizigerskilometers bevatten dus alle reguliere verplaatsingen met niet-werkgerelateerde motieven plus de kilometers van reguliere verplaatsingen met het motief 'Van en naar het werk' en het deel 'Zakelijk' van het motief 'Zakelijk en beroepsmatig'.

In ODiN worden reizigerskilometers ten behoeve van en tijdens binnenlandse vakanties bij de reguliere verplaatsingen meegeteld. Wegvervoer (beroepsmatig) met vrachtwagens behoort niet tot de scope van het onderzoek en is dus geen onderdeel van de cijfers. Zoals gebruikelijk voor de reizigerskilometers zijn de afstanden gebaseerd op de ritinformatie.

2.1 Totale vervoersprestatie van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder in miljoenen reizigerskilometers naar ritvervoerwijze per jaar, alle dagen1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal25 95017 212*19 925*20 87223 574*+13-9
Personenauto als bestuurder11 5198 510*8 9469 44810 617*+12-8
Personenauto als passagier4 5353 234*3 913*3 7984 044+6-11
Trein3 130962*1 456*1 898*2 965*+56-5
Bus/tram/metro1 781693*865*1 258*1 469*+17-18
Brom-/snorfiets 186 133 155 179 173-4-7
Fiets2)2 0611 783*1 8112 107*2 034-3-1
Lopen 791910*1 175*1 032*1 014-2+28
Overig (incl. bestelauto)1 947*987*1 604*1 152*1 259+9-35
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Alle dagen, dus maandag tot en met zondag inclusief feestdagen.
2) 'Fiets' omvat zowel de elektrische fiets, de niet-elektrische fiets als de speedpedelec.

De totale vervoersprestatie in tabel 2.1 is uitgesplitst naar vervoerwijze. Zoals gebruikelijk voor de reizigerskilometers in ODiN zijn de afstanden gebaseerd op ritinformatie. Het totale aantal reizigerskilometers in de metropoolregio Rotterdam Den Haag is in 2023 in vergelijking met ODiN 2022 significant toegenomen. De totale vervoersprestatie bedraagt in 2023 23,6 miljard reizigerskilometers (een toename van 13 procent). Uit nadere analyse blijkt dat de totale vervoersprestatie in 2023 significant lager is (-9 procent) dan in 2019, het jaar voor de coronapandemie.

In 2023 is de vervoersprestatie ten opzichte van 2022 significant gewijzigd voor drie van de acht onderscheiden modaliteiten. Toegenomen zijn de vervoersprestatie van ‘personenauto als bestuurder’ met 12 procent, ‘bus, tram en metro’ met 17 procent en van de trein met meer dan de helft (56 procent).

Ten opzichte van 2019 is in 2023 de vervoersprestatie van drie vervoerwijzen significant gewijzigd. Het verschil is het grootst bij de ‘overige vervoerwijzen’. De totale vervoersprestatie voor deze groep is in 2023 35 procent lager dan in 2019. Ook is er verschil in reizigerskilometers met ‘bus, tram en metro’. In 2023 is de vervoersprestatie daarvan met -18 procent significant lager dan in 2019. Alleen de vervoersprestatie van lopen is in 2023 significant hoger dan in 2019. Het aantal reizigerskilometers te voet is ruim een kwart hoger dan in 2019.

Reguliere reizigerskilometers

Tabel 2.2 bevat de reguliere reizigerskilometers onderverdeeld naar vervoerwijze. Het verschil tussen de totale vervoersprestatie in tabel 2.1 met het totaal aantal reizigerskilometers uit tabel 2.2 in 2023 is circa 712 miljoen kilometers afgelegd tijdens (werkgerelateerde) serieverplaatsingen. Deze worden immers alleen bij de totale vervoersprestatie meegeteld in tabel 2.1. In 2022 was het aantal kilometers afgelegd tijdens serieverplaatsingen circa 582 miljoen, in 2021 970 miljoen, in 2020 437 miljoen en in 2019 898 miljoen kilometer.

2.2 Reguliere reizigerskilometers van inwoners van MRDH van 6 jaar
of ouder in miljoenen reizigerskilometers naar ritvervoerwijze per jaar,
alle dagen1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal25 05216 775*18 955*20 290*22 862*+13-9
Personenauto als bestuurder11 2568 331*8 6269 19310 472*+14-7
Personenauto als passagier4 5353 234*3 913*3 7984 044+6-11
Trein3 125962*1 412*1 898*2 831*+49-9
Bus/tram/metro1 772685*843*1 225*1 450*+18-18
Brom-/snorfiets 186129* 140 179 173-4-7
Fiets2)2 0411 761*1 7832 079*2 013-3-1
Lopen 790910*1 174*1 032*1 013-2+28
Overig (incl. bestelauto)1 347*763*1 063* 887 867-2-36
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Alle dagen, dus maandag tot en met zondag inclusief feestdagen.
2) 'Fiets' omvat zowel de elektrische fiets, de niet-elektrische fiets als de speedpedelec.

De totale (reguliere) reizigerskilometers in tabel 2.2 gemaakt door inwoners van de metropoolregio Rotterdam Den Haag zijn van 2022 op 2023 significant toegenomen met 13 procent tot bijna 22,9 miljard kilometer. 

Uit de verdeling naar vervoerwijze blijkt dat de toename van het aantal reizigerskilometers in 2023 relatief het grootst is voor de trein. Ten opzichte van 2022 zijn de reizigerskilometers met deze modaliteit toegenomen met bijna de helft (49 procent). Ook het aantal reizigerskilometers voor ‘bus, tram en metro’ is in 2023 met 225 miljoen kilometers (18 procent) significant toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. De modaliteit ‘personenauto als bestuurder’ is eveneens toegenomen. Het aantal kilometers dat als bestuurder van een personenauto is afgelegd, is in 2023 14 procent hoger dan in 2022.

Gelet op het verschil tussen 2023 en 2019 blijkt dat het totaal aantal reguliere reizigerskilometers in 2023 significant lager is. In 2023 is dit 9 procent lager dan in 2019. Er zijn vooral minder kilometers gereisd met de ‘bus, tram en metro’ en ‘overige vervoerwijzen’ (respectievelijk -18 en -36 procent). De reizigerskilometers voor ‘lopen’ in 2023 zijn nog ruim een kwart hoger dan in 2019.

Reguliere reizigerskilometers: niet-beroepsmatig en beroepsmatig

In tabel 2.3a en 2.3b zijn de reizigerskilometers weergegeven uitgesplitst naar enerzijds niet-beroepsmatige reguliere reizigerskilometers en anderzijds beroepsmatige reguliere reizigerskilometers. 

2.3a Reguliere reizigerskilometers van inwoners van MRDH van 6 jaar
of ouder voor niet-beroepsmatige motieven in miljoenen kilometers
naar ritvervoerwijze per jaar, alle dagen1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal24 18116 226*18 392*19 726*22 226*+13-8
Personenauto als bestuurder10 8408 052*8 3798 89810 143*+14-6
Personenauto als passagier4 4973 191*3 878*3 7804 031+7-10
Trein3 106955*1 386*1 897*2 803*+48-10
Bus/tram/metro1 737681*831*1 206*1 432*+19-18
Brom-/snorfiets 183127* 139 178 172-3-6
Fiets2)2 0191 741*1 7582 052*1 994-3-1
Lopen 785908*1 172*1 029*1 009-2+29
Overig (incl. bestelauto)1 014572*848* 686 642-6-37
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Alle dagen, dus maandag tot en met zondag inclusief feestdagen.
2) 'Fiets' omvat zowel de elektrische fiets, de niet-elektrische fiets als de speedpedelec.

2.3b Reguliere reizigerskilometers van inwoners van MRDH van 6 jaar
of ouder voor beroepsmatige motieven in miljoenen kilometers
naar ritvervoerwijze per jaar, alle dagen1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal872*548*563564636+13-27
Personenauto als bestuurder416*279246295329+12-21
Trein/bus/tram/metro.......
Fiets en lopen2)27.272923-21-13
Bestelauto302.171....
Overig (incl. personenauto als passagier en brom-/snorfiets).......
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Alle dagen, dus maandag tot en met zondag inclusief feestdagen.
2) 'Fiets' omvat zowel de elektrische fiets, de niet-elektrische fiets als de speedpedelec.

In 2023 is het aantal kilometers voor niet-beroepsmatige motieven significant toegenomen met 13 procent vergeleken met 2022. De kilometers voor beroepsmatige motieven zijn niet significant gewijzigd ten opzichte van voorgaand jaar. Het aandeel enkel beroepsmatig gemaakte reguliere reizigerskilometers is relatief klein. In ODiN 2023 bedroeg dit 2,8 procent van de totale reizigerskilometers net zoals in 2022. In 2021, 2020 en 2019 was dit aandeel respectievelijk 3,0, 3,4 en 3,6 procent.

Uit de gegevens van 2023 in tabel 2.3a over de reguliere niet-beroepsmatige kilometers volgt dat deze bij drie vervoerwijzen significant hoger zijn dan in 2022. Dit geldt voor ‘personenauto als bestuurder’ (14 procent), trein (48 procent) en ‘bus/tram/metro’ (19 procent). 

Vergeleken met 2019 is het totaal aantal reguliere kilometers afgelegd voor niet-beroepsmatige motieven lager dan in 2023. Het betreft een afname met 8 procent. De reizigerskilometers voor niet-beroepsmatige motieven afgelegd met ‘bus/tram/metro’ zijn in 2023 bijna een vijfde lager dan in 2019. Het aantal kilometers gemaakt met ‘overige vervoerwijzen’ is in 2023 37 procent lager dan in 2019. In tegenstelling hiermee, is het aantal kilometers voor lopen voor de niet-beroepsmatige motieven bijna een derde hoger in 2023 dan in 2019. 

Uit tabel 2.3b met beroepsmatig gereden kilometers blijkt dat er geen significant verschil is tussen het totaal aantal kilometers afgelegd in 2023 en 2022. Er is ook geen significant verschil met 2019. 

De geschatte waarden voor 'trein/bus/tram/metro', bestelauto’ en 'overig' in tabel 2.3b met beroepsmatig gereden kilometers zijn niet voldoende betrouwbaar. Het aantal respondenten voor sommige schattingen is te klein (minder dan 50) of de relatieve marge te groot (meer dan 50%). Daarom is bij deze waarden een punt gezet. 

Reguliere reizigerskilometers op doordeweekse dagen: alle motieven en niet-beroepsmatig

De tabellen met nummer 2.4a en 2.4b bevatten reguliere reizigerskilometers gemaakt op de doordeweekse dagen maandag tot en met vrijdag, ongeacht of het een feestdag is of niet. De doordeweekse reizigerskilometers zijn vervolgens uitgesplitst naar reguliere reizigerskilometers (inclusief beroepsmatige kilometers) en reguliere reizigerskilometers exclusief beroepsmatige reguliere reizigerskilometers. Ook in deze tabel zijn dus geen kilometers van (werkgerelateerde) serieverplaatsingen van ODiN opgenomen.

2.4a Reguliere reizigerskilometers van inwoners van MRDH van 6 jaar
of ouder in miljoenen kilometers naar ritvervoerwijze per jaar,
doordeweekse dagen1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal18 21311 926*13 059*14 056*16 017*+14-12
Personenauto als bestuurder8 5726 220*6 1266 6557 323+10-15
Personenauto als passagier2 3061 692*2 141*1 8442 037+10-12
Trein2 464798*1 0131 388*2 298*+66-7
Bus/tram/metro1 511553*695*997*1 187*+19-21
Brom-/snorfiets 15896* 120 148 135-9-14
Fiets2)1 5791 332*1 3291 567*1 57200
Lopen 585649*824*722* 707-2+21
Overig (incl. bestelauto)1 039586* 810 735 757+3-27
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Doordeweekse dagen, dus maandag tot en met vrijdag inclusief feestdagen.
2) 'Fiets' omvat zowel de elektrische fiets, de niet-elektrische fiets als de speedpedelec.

2.4b Reguliere reizigerskilometers van inwoners van MRDH van 6 jaar
of ouder voor niet-beroepsmatige motieven in miljoenen kilometers
naar ritvervoerwijze per jaar, doordeweekse dagen1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal17 42511 429*12 584*13 567*15 423*+14-11
Personenauto als bestuurder8 1695 951*5 9046 4067 016+10-14
Personenauto als passagier2 2741 685*2 129*1 8292 024+11-11
Trein2 444791* 9951 387*2 271*+64-7
Bus/tram/metro1 476549*684*978*1 171*+20-21
Brom-/snorfiets 15595* 119 147 134-9-14
Fiets2)1 5591 315*1 3151 548*1 559+10
Lopen 581647*822*719* 704-2+21
Overig (incl. bestelauto) 766397*615* 553 546-1-29
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Doordeweekse dagen, dus maandag tot en met vrijdag inclusief feestdagen.
2) 'Fiets' omvat zowel de elektrische fiets, de niet-elektrische fiets als de speedpedelec.

Inwoners van de metropoolregio Rotterdam Den Haag van 6 jaar of ouder legden in 2023 ruim 16 miljard reguliere reizigerskilometers af op doordeweekse dagen. Dat is 14 procent meer dan in 2022 (significant). 

Het totaal aantal reizigerskilometers op doordeweekse dagen voor niet-beroepsmatige motieven (tabel 2.4b) is ook significant toegenomen met 14 procent in 2023 tot bijna 15,4 miljard. Het verschil tussen het totaal aantal kilometers in tabel 2.4a en tabel 2.4b bestaat uit kilometers met een beroepsmatig motief op doordeweekse dagen. Echter dit verschil is in 2023 gebaseerd op slechts 33 waarnemingen, hiermee dient bij de interpretatie rekening te worden gehouden.

Resultaten uit tabel 2.4a en 2.4b laten nagenoeg dezelfde significante verschillen zien in reizigerskilometers tussen 2023 met 2022 en 2019. Zoals hierboven aangegeven is het verschil in aantal respondenten tussen beide tabellen immers erg klein.

Vergeleken met 2022 zijn de reizigerskilometers met de trein op doordeweekse dagen in 2023 significant toegenomen. Voor alle motieven is dat 66 procent (2.4a) en voor niet-beroepsmatige motieven, 64 procent (2.4b). Ook het aantal reizigerskilometers op doordeweekse dagen van ‘bus/tram/metro’ zijn in 2023 significant toegenomen. Voor alle motieven is de toename respectievelijk 19 procent (2.4a) en voor niet-beroepsmatige motieven 20 procent (2.4b).

Het totaal aantal reizigerskilometers op doordeweekse dagen in 2023 is significant lager dan in 2019. Voor ‘alle motieven’ zijn de reizigerskilometers in 2023 12 procent lager en voor niet-beroepsmatige motieven 11 procent lager dan in 2019. Het aantal doordeweekse kilometers afgelegd als autobestuurder is zowel voor ‘alle motieven’ als voor niet-beroepsmatige motieven in 2023 15 en 14 procent lager dan in 2019. Voor ‘bus/tram/metro’ zien we ook significante afnames. Het aantal reizigerskilometers met ‘bus/tram/metro’ is voor ’alle motieven’ en voor niet-beroepsmatige motieven 21 procent lager in 2023 dan in 2019. 

In contrast, reizigerskilometers te voet zijn in 2023 op doordeweekse dagen ongeveer een vijfde hoger dan in 2019. Dit verschil is voor ’alle motieven’ en ook voor niet-beroepsmatige motieven significant.

Reguliere reizigerskilometers op werkdagen: alle motieven en niet-beroepsmatig

Tabel 2.5a en tabel 2.5b bevatten een indeling die vergelijkbaar is met die van de twee voorgaande tabellen. Het verschil is de selectie van het type dag. De tabellen 2.5a en 2.5b bevatten de resultaten op werkdagen, oftewel de doordeweekse dagen maandag tot en met vrijdag uitgezonderd feestdagen. Het verschil tussen tabel 2.5a en tabel 2.4a is het aantal reizigerskilometers afgelegd op doordeweekse feestdagen door inwoners van de metropoolregio. 

2.5a Reguliere reizigerskilometers van inwoners van MRDH van 6 jaar
of ouder in miljoenen kilometers naar ritvervoerwijze per jaar,
werkdagen1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal17 87411 646*12 729*13 649*15 469*+13-13
Personenauto als bestuurder8 3826 094*5 9546 4537 073+10-16
Personenauto als passagier2 2361 617*2 038*1 7511 911+9-15
Trein2 443788*1 0081 343*2 242*+67-8
Bus/tram/metro1 504550*691*987*1 159*+17-23
Brom-/snorfiets 15796* 118 146 134-8-15
Fiets2)1 5551 302*1 3081 534*1 5410-1
Lopen 571627*805*704* 683-3+20
Overig (incl. bestelauto)1 026*572* 807 731 726-1-29
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Werkdagen: maandag tot en met vrijdag exclusief feestdagen.
2) 'Fiets' omvat zowel de elektrische fiets, de niet-elektrische fiets als de speedpedelec.

2.5b Reguliere reizigerskilometers van inwoners van MRDH van 6 jaar
of ouder voor niet-beroepsmatige motieven in miljoenen kilometers
naar ritvervoerwijze per jaar, werkdagen1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal17 11911 168*12 254*13 163*14 883*+13-13
Personenauto als bestuurder7 9995 841*5 7316 2066 772+9-15
Personenauto als passagier2 2041 610*2 026*1 7361 898+9-14
Trein2 423781* 9911 342*2 215*+65-9
Bus/tram/metro1 469546*681*968*1 143*+18-22
Brom-/snorfiets 15595* 117 145 132-9-14
Fiets2)1 5371 284*1 2931 515*1 527+1-1
Lopen 568626*803*701* 680-3+20
Overig (incl. bestelauto) 765386*611* 550 515-6-33
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Werkdagen: maandag tot en met vrijdag exclusief feestdagen.
2) 'Fiets' omvat zowel de elektrische fiets, de niet-elektrische fiets als de speedpedelec.

De schattingen in tabel 2.5a en tabel 2.5b over de metropoolregio Rotterdam Den Haag zijn gebaseerd op alle motieven enerzijds en de niet-beroepsmatige motieven anderzijds. Het verschil tussen de schattingen van beide tabellen is gebaseerd op slechts 32 waarnemingen. Hiermee dient bij de interpretatie rekening te worden gehouden. 

Het totaal aantal reizigerskilometers op werkdagen exclusief doordeweekse feestdagen (tabel 2.5a) is in 2023 13 procent hoger dan in 2022. Niet bij alle vervoerwijzen zijn de reizigerskilometers van 2022 naar 2023 significant gewijzigd. Het aantal reizigerskilometers met de trein op werkdagen is toegenomen met 67 procent. Bij de vervoerwijze ‘bus/tram/metro’ is de toename in kilometers 17 procent. 

De resultaten in tabel 2.5b over reizigerskilometers gemaakt op werkdagen voor niet-beroepsmatige motieven zijn nagenoeg gelijk aan die van tabel 2.5a. 

Vergeleken met 2019 zijn in 2023 13 procent minder reizigerskilometers afgelegd op werkdagen (voor alle motieven en ook voor niet-beroepsmatige motieven). Er zijn significant lagere aantallen reizigerskilometers dan in 2019 voor personenauto als bestuurder (respectievelijk -16 procenten -15 procent). Ook het aantal reizigerskilometers met ‘bus/ tram/metro’ is lager in 2023 dan in 2019, namelijk respectievelijk 23 procent en 22 procent. Alleen het aantal kilometers voor lopen is in 2023 hoger dan in 2019 namelijk ongeveer een vijfde voor zowel alle motieven en ook voor niet-beroepsmatige motieven op werkdagen. 

Reguliere reizigerskilometers naar reismotief: alle dagen en werkdagen

In de tabellen 2.6a en 2.6b zijn de reguliere reizigerskilometers afgelegd door inwoners van de metropoolregio Rotterdam Den Haag binnen Nederland, uitgesplitst naar reismotief. Tabel 2.6a bevat cijfers voor alle dagen van de week (zondag tot en met zaterdag) en tabel 2.6b voor werkdagen (doordeweekse dagen uitgezonderd feestdagen).

2.6a Reguliere reizigerskilometers van inwoners van MRDH van 6 jaar
of ouder in miljoenen kilometers naar motief per jaar, alle dagen1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal25 05216 775*18 955*20 290*22 862*+13-9
Van en naar het werk6 6014 037*3 7234 913*5 691*+16-14
Zakelijk en beroepsmatig2 366*1 064*1 0811 3731 404+2-41
Diensten en verzorging 547394*511*390* 462+19-15
Winkelen en boodschappen doen2 1641 712*1 8991 9802 225+12+3
Onderwijs of cursus volgen1 382667*942* 9941 188+19-14
Recreatief totaal en overig11 9938 900*10 799*10 64111 892*+12-1
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Alle dagen, dus maandag tot en met zondag inclusief feestdagen.

2.6b Reguliere reizigerskilometers van inwoners van MRDH van 6 jaar
of ouder in miljoenen kilometers naar motief per jaar, werkdagen1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal17 87411 646*12 729*13 649*15 469*+13-13
Van en naar het werk6 2033 677*3 3634 604*5 279*+15-15
Zakelijk en beroepsmatig2 203*964* 9381 2141 239+2-44
Diensten en verzorging 509332*435* 367 414+13-19
Winkelen en boodschappen doen1 3561 0841 1931 2141 308+8-4
Onderwijs of cursus volgen1 318612*839* 9371 101+18-16
Recreatief totaal en overig6 2854 976*5 960*5 313*6 127*+15-3
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Werkdagen: maandag tot en met vrijdag exclusief feestdagen.

In ODiN 2023 is 68 procent van alle reguliere reizigerskilometers door inwoners van de metropoolregio Rotterdam Den Haag van 6 jaar of ouder afgelegd op werkdagen. In 2022 en 2021 was dit aandeel 67 procent, in 2020 69 procent en in 2019 was dat aandeel 71 procent.

Het totaal aantal reguliere reizigerskilometers op alle dagen van de week is in ODiN 2023 22,9 miljard kilometer. Dat is 13 procent hoger (significant) dan in ODiN 2022. Een toename is ook te zien bij het motief ‘Van en naar het werk’. Daarvoor zijn 16 procent meer reizigerskilometers afgelegd dan het jaar ervoor. Voor het motief ‘Recreatief totaal en overig’ zijn 12 procent meer reizigerskilometers afgelegd in 2023 dan in 2022.

Op werkdagen (tabel 2.6b) is het aantal reizigerskilometers ook significant toegenomen in 2023 in vergelijking met een jaar eerder. De toename is eveneens 13 procent en brengt het totaal op ruim 15,5 miljard reguliere reizigerskilometers. Naar motief bezien is op werkdagen het aantal reizigerskilometers ‘Van en naar het werk’ significant toegenomen met 15 procent. De reizigerskilometers met het motief ‘Recreatief totaal en overig’ is eveneens toegenomen met 15 procent vergeleken met 2022. 

Indien we 2023 vergelijken met 2019 is het totaal aantal reizigerskilometers op zowel alle dagen als op werkdagen significant lager. Voor beide selecties van dagen is er een significant verschil in reizigerskilometers tussen 2023 en 2019 voor de motieven ‘Van en naar het werk‘ en ‘Zakelijk en beroepsmatig‘. De grootste afname in kilometers was voor het motief ‘Zakelijk en beroepsmatig’, namelijk 41 procent voor alle dagen en 44 procent voor werkdagen. De afname voor ‘Van en naar het werk‘ betrof 14 procent voor alle dagen en 15 procent voor werkdagen.

2) Dit is de meest zuivere bepaling. Verplaatsingen kunnen met meerdere vervoerwijzen worden gemaakt, bijvoorbeeld fiets-trein-bus-lopen. In dat geval wordt bij de hier gehanteerde afleiding de afgelegde afstand per rit van al de vier gebruikte vervoerwijzen binnen de hele verplaatsing ook toegekend aan elk van de vier gebruikte vervoerwijzen. ODiN kent daarnaast voor die gevallen een hoofdvervoerwijze toe voor de gehele verplaatsing op basis van de langst afgelegde afstand binnen de verplaatsing. Deze hoofdvervoerwijze speelt echter geen rol bij de toekenning van de hier gepresenteerde afstanden.
3) Een serieverplaatsing wordt vrijwel altijd voorafgegaan door een afzonderlijk uitgevraagde werkgerelateerde verplaatsing.

3. Gemiddeld aantal verplaatsingen per persoon per dag

De totale reizigerskilometers zijn te ontleden in aantallen verplaatsingen en de verplaatsingsafstanden. Deze paragraaf richt zich op het gemiddeld aantal verplaatsingen per persoon per dag naar vervoerwijze en naar motief. Vanzelfsprekend wordt deze indicator in ODiN gebaseerd op verplaatsingsinformatie, terwijl de tabellen in hoofdstuk 2 gebaseerd zijn op ritinformatie. Voor betere leesbaarheid zijn in dit hoofdstuk de cijfers in de tabellen weergegeven per 1.000 personen van 6 jaar of ouder.

Gemiddeld aantal verplaatsingen naar vervoerwijze

In de tabellen 3.1a, 3.1b en 3.1c wordt het gemiddeld aantal verplaatsingen in Nederland per 1.000 personen per dag van inwoners van de metropoolregio Rotterdam Den Haag in particuliere huishoudens vermeld naar hoofdvervoerwijze van de verplaatsing4). De drie tabellen zijn als volgt opgedeeld: cijfers voor alle dagen van de week (zondag tot en met zaterdag; tabel 3.1a), werkdagen (doordeweekse dagen uitgezonderd feestdagen; tabel 3.1b) en weekend- plus feestdagen (tabel 3.1c). Het betreft reguliere verplaatsingen.

3.1a Gemiddeld aantal reguliere verplaatsingen per 1 000 personen per
dag van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder naar hoofdvervoerwijze per jaar, alle dagen1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal2 546*2 119*2 311*2 469*2 4780-3
Personenauto als bestuurder 773622*662* 697 6990-10
Personenauto als passagier 275215*238* 234257*+10-7
Trein 8228*38*51*73*+44-11
Bus/tram/metro 18585* 87145* 151+4-19
Brom-/snorfiets 39 31 32 38 37-4-5
Fiets2) 634526* 522634*592*-7-7
Lopen486*564*665*612* 617+1+27
Overig (incl. bestelauto) 7249*67* 58 53-8-26
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Alle dagen, dus maandag tot en met zondag inclusief feestdagen.
2) 'Fiets' omvat zowel de elektrische fiets, de niet-elektrische fiets als de speedpedelec.

3.1b Gemiddeld aantal reguliere verplaatsingen per 1 000 personen per
dag van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder naar hoofdvervoerwijze per jaar, werkdagen1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal2 7072 269*2 434*2 617*2 6230-3
Personenauto als bestuurder 818683* 692 735 7330-10
Personenauto als passagier 222180* 203 195 212+9-5
Trein 9734* 4156*86*+53-11
Bus/tram/metro 21797* 102161* 174+8-20
Brom-/snorfiets 4633 38 43 41-7-12
Fiets2)711*595* 595711* 671-6-6
Lopen515*593*688*644* 6440+25
Overig (incl. bestelauto) 8253*74* 71 63-10-23
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Werkdagen: maandag tot en met vrijdag exclusief feestdagen.
2) 'Fiets' omvat zowel de elektrische fiets, de niet-elektrische fiets als de speedpedelec.

3.1c Gemiddeld aantal reguliere verplaatsingen per 1 000 personen per
dag van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder naar hoofdvervoerwijze per jaar, weekend- en feestdagen1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal2 1511 782*2 034*2 1282 156+10
Personenauto als bestuurder 662485*595* 610 625+2-6
Personenauto als passagier 405292* 316 323 358+11-12
Trein 45. 30 38 44+15-1
Bus/tram/metro 10959* 52106* 99-7-10
Brom-/snorfiets.......
Fiets2) 446370* 360457* 414-9-7
Lopen 414497*612*538* 557+3+34
Overig (incl. bestelauto) 4838 5028* 30+8-37
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Weekenddagen: zaterdag en zondag. Feestdagen: nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, beide paasdagen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, beide pinksterdagen, beide kerstdagen en oudjaarsdag.
2) 'Fiets' omvat zowel de elektrische fiets, de niet-elektrische fiets als de speedpedelec.

Uit tabel 3.1a (alle dagen) volgt dat het gemiddeld aantal verplaatsingen per dag per 1.000 inwoners van de metropoolregio Rotterdam Den Haag, in 2023 niet significant hoger is dan in 2022. Ook het gemiddeld aantal verplaatsingen op werkdagen (doordeweekse dagen exclusief feestdagen) en op weekend- en feestdagen verschilt in 2023 niet significant van het jaar ervoor (tabellen 3.1b en 3.1c ). De hoogste aantallen verplaatsingen worden gemaakt op werkdagen en de minste op weekend- en feestdagen. 

Uit de analyse per vervoerwijze blijkt het aantal verplaatsingen met de auto als passagier op ‘alle dagen’ in 2023 is toegenomen met een tiende. Op ‘alle dagen’ en op werkdagen in 2023 is het gemiddeld aantal verplaatsingen met de trein met respectievelijk 44 procent en 53 procent toegenomen ten opzichte van 2022.

Fietsen is de enige vervoerwijze waarvan het aantal verplaatsingen in 2023 op ‘alle dagen’ significant is afgenomen ten opzichte van 2022 (-7 procent). 

Wat is het verschil met 2019? Het aantal verplaatsingen op ‘alle dagen’ is voor vier modaliteiten in 2023 significant lager dan in 2019. Dit geldt voor personenauto als bestuurder (-10 procent), bus/tram/metro (-19 procent), fiets (-7 procent) en ‘overige vervoermiddelen (incl. bestelauto)’ (-26 procent). Bij lopen daarentegen is het aantal verplaatsingen in 2023 ruim een kwart hoger (27 procent) dan in 2019. 

Op werkdagen zien we het zelfde patroon grotendeels terug. Het aantal verplaatsingen met de personenauto als bestuurder (-10 procent), ‘bus/tram/metro’ (-20 procent) en ‘overige vervoermiddelen’ (-23 procent) is in 2023 significant lager dan in 2019. Het aantal verplaatsingen voor lopen is een kwart hoger dan in 2019 (significant).

Op weekend- en feestdagen in 2023 verschilt alleen het aantal verplaatsingen te voet met 2019. Dit is ten opzichte van 2019 toegenomen met 34 procent.

In tabel 3.1c is de waarde voor brom- en snorfiets vervangen door een punt omdat er te weinig waarnemingen waren.

Gemiddeld aantal verplaatsingen naar reismotief

In de tabellen 3.2a, 3.2b en 3.2c wordt het gemiddeld aantal verplaatsingen per 1.000 personen per dag vermeld naar reismotief. De tabellen hebben verder dezelfde indeling als de tabellen 3.1a, 3.1b en 3.1c voor wat betreft de dagen. Het betreft reguliere verplaatsingen in Nederland door inwoners van de metropoolregio Rotterdam Den Haag.

3.2a Gemiddeld aantal reguliere verplaatsingen per 1 000 personen per
dag van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder naar hoofdvervoerwijze per jaar, alle dagen1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal2 546*2 119*2 311*2 469*2 4780-3
Van en naar het werk 484321* 308379* 394+4-19
Zakelijk en beroepsmatig100*58* 65 74 65-13-35
Diensten en verzorging 8962*88*77* 79+4-11
Winkelen en boodschappen doen 541 536 561 555 5570+3
Onderwijs of cursus volgen 225141* 146184* 194+5-14
Recreatief totaal en overig1 106*1 002*1 144*1 199*1 190-1+8
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Alle dagen, dus maandag tot en met zondag inclusief feestdagen.

3.2b Gemiddeld aantal reguliere verplaatsingen per 1 000 personen per
dag van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder naar motief per jaar,
werkdagen1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal2 7072 269*2 434*2 617*2 6230-3
Van en naar het werk632416* 396496* 518+4-18
Zakelijk en beroepsmatig130*76* 83 95 84-12-35
Diensten en verzorging 11580*115* 101 105+4-9
Winkelen en boodschappen doen 515 528 549 545 527-3+2
Onderwijs of cursus volgen 306198* 203255* 266+4-13
Recreatief totaal en overig1 010* 9711 089*1 1251 1230+11
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Werkdagen: maandag tot en met vrijdag exclusief feestdagen.

3.2c Gemiddeld aantal reguliere verplaatsingen per 1 000 personen per
dag van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder naar motief per jaar,
weekend- en feestdagen1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal2 1511 782*2 034*2 1282 156+10
Van en naar het werk 124 107 112 109 116+7-7
Zakelijk en beroepsmatig..26....
Diensten en verzorging 2720272123+10-17
Winkelen en boodschappen doen 606 554 587 578 622+8+3
Onderwijs of cursus volgen 27..2235*+60+31
Recreatief totaal en overig1 3401 072*1 265*1 372*1 339-20
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Weekenddagen: zaterdag en zondag. Feestdagen: nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, beide paasdagen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, beide pinksterdagen, beide kerstdagen en oudjaarsdag.

Het gemiddeld aantal verplaatsingen per 1.000 inwoners in 2023 van de metropoolregio Rotterdam Den Haag van 6 jaar of ouder per dag verschilt voor alle typen dagen niet significant van 2022. Een uitzondering vormt het aantal verplaatsingen voor onderwijs of cursus volgen op weekend- en feestdagen. Dit is significant toegenomen met 60 procent. Op weekend en feestdagen is dit een categorie verplaatsingen dat relatief weinig voorkomt en hier net aan de vuistregel voor betrouwbare waarnemingen voldoet. 

Voor ‘alle dagen’ zijn er bij vier motieven significante verschillen tussen 2019 en 2023. Het aantal verplaatsingen voor ‘Van en naar het werk’, ‘Zakelijk en beroepsmatig’ en ‘Onderwijs en cursus volgen’ is lager in 2023 dan in 2019 met respectievelijk 19 procent, 35 procent en 14 procent. Alleen het aantal verplaatsingen gemaakt met motief ‘Recreatief totaal en overig’ is in 2023 significant hoger dan in 2019 (8 procent).

Op werkdagen zien we dit zelfde patroon terug. Het aantal verplaatsingen met motief ‘Van en naar het werk’ (-18 procent), ‘Zakelijk en beroepsmatig’ (-35 procent) en ‘Onderwijs en cursus volgen’ (-13 procent) is in 2023 significant lager dan in 2019. Het aantal verplaatsingen op werkdagen voor ‘Recreatief totaal en overig’ is 11 procent hoger dan in 2019.

Op weekend- en feestdagen is geen significant verschil tussen 2023 en 2019 wat betreft het aantal verplaatsingen naar motief. De schattingen voor ‘Zakelijk en beroepsmatig en voor ‘Onderwijs en cursus volgen’ zijn vervangen door puntjes als het aantal waarnemingen te laag was.

4) De hoofdvervoerwijze betreft de vervoerwijze waarmee binnen de verplaatsing de langste afstand is afgelegd.

4. Gemiddelde afgelegde afstand per verplaatsing

De totale reizigerskilometers zijn te ontleden in aantallen verplaatsingen en verplaatsingsafstanden. Deze paragraaf richt zich op de gemiddelde afgelegde afstand per verplaatsing naar vervoerwijze en naar motief. Evenals bij het gemiddeld aantal verplaatsingen per persoon per dag in het voorgaande hoofdstuk, is de afgelegde afstand per verplaatsing berekend met alleen reguliere verplaatsingen. Voor deze indicator wordt vooral informatie op verplaatsingsniveau gebruikt. Echter, bij de indeling naar vervoerwijze wordt voor alle reguliere verplaatsingen gekeken naar de som van de ritafstanden per ritvervoerwijze. De som van de ritafstanden (bijvoorbeeld de fiets) wordt vervolgens gedeeld door het totaal aantal verplaatsingen waarvan (in dit geval) de fiets de hoofdvervoerwijze is.

Gemiddelde afstand per verplaatsing naar vervoerwijze

In de tabellen 4.1a, 4.1b en 4.1c wordt de gemiddelde afstand per verplaatsing in Nederland van inwoners van de metropoolregio Rotterdam Den Haag in particuliere huishoudens weergegeven naar vervoerwijze.

4.1a Gemiddelde afstand per reguliere verplaatsing van inwoners van
MRDH van 6 jaar of ouder in kilometers naar ritvervoerwijze per jaar,
alle dagen1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal12,39,8*10,110,011,1*+11-10
Personenauto als bestuurder18,216,6*16,116,018,0*+13-1
Personenauto als passagier20,618,620,319,818,9-4-8
Trein47,942,346,345,646,8+3-2
Bus/tram/metro12,09,9*12,0*10,3*11,6*+12-3
Brom-/snorfiets6,05,25,35,75,6-1-5
Fiets2)4,04,14,24,04,1+3+2
Lopen2,02,02,2*2,0*2,0-3-3
Overig (incl. bestelauto)23,419,419,618,719,7+5-16
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Alle dagen, dus maandag tot en met zondag inclusief feestdagen.
2) 'Fiets' omvat zowel de elektrische fiets, de niet-elektrische fiets als de speedpedelec.

4.1b Gemiddelde afstand per reguliere verplaatsing van inwoners van
MRDH van 6 jaar of ouder in kilometers naar ritvervoerwijze per jaar,
werkdagen1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal11,69,2*9,39,110,3*+13-12
Personenauto als bestuurder18,116,0*15,315,316,9*+10-7
Personenauto als passagier17,716,117,915,615,8+1-11
Trein44,541,443,741,845,7+9+3
Bus/tram/metro12,210,1*12,0*10,7*11,6+9-5
Brom-/snorfiets6,05,25,55,85,8-2-4
Fiets2)3,93,93,93,84,0*+7+4
Lopen2,01,92,1*1,9*1,9-3-5
Overig (incl. bestelauto)22,219,119,318,120,0+11-10
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Werkdagen: maandag tot en met vrijdag exclusief feestdagen.
2) 'Fiets' omvat zowel de elektrische fiets, de niet-elektrische fiets als de speedpedelec.

4.1c Gemiddelde afstand per reguliere verplaatsing van inwoners van
MRDH van 6 jaar of ouder in kilometers naar ritvervoerwijze per jaar,
weekend- en feestdagen1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal14,411,6*12,312,613,3+6-7
Personenauto als bestuurder18,718,518,018,121,1*+17+13
Personenauto als passagier24,422,223,825,623,1-9-5
Trein65,8.54,158,651,9-11-21
Bus/tram/metro10,69,211,79,111,4*+26+8
Brom-/snorfiets.......
Fiets2)4,75,05,34,84,4-8-6
Lopen2,32,32,42,52,3-6+1
Overig (incl. bestelauto)28,820,220,522,318,1-19-37
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Weekenddagen: zaterdag en zondag. Feestdagen: nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, beide paasdagen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, beide pinksterdagen, beide kerstdagen en oudjaarsdag.
2) 'Fiets' omvat zowel de elektrische fiets, de niet-elektrische fiets als de speedpedelec.

Uit bovenstaande tabellen volgt dat de gemiddelde afgelegde afstand per verplaatsing door inwoners van de metropoolregio Rotterdam Den Haag significant verschilt met 2022. Dit geldt zowel op een gemiddelde dag als op een gemiddelde werkdag. Op een gemiddelde weekend- en/of feestdag in 2023 is er geen verschil in de gemiddelde afstand per verplaatsing met het jaar ervoor. 

Gelet op de vervoerwijzen zijn er enkele verschillen in de gemiddelde afstand per verplaatsing tussen 2023 en 2022. Voor ‘alle dagen’, voor werkdagen en op ‘weekend- en feestdagen’ is er een significante toename van de verplaatsingsafstand met de vervoerwijze ‘personenauto als bestuurder’. De gemiddelde afstand per autobestuurdersverplaatsing is op ‘alle dagen’ 13 procent langer, op werkdagen 10 procent langer en op ‘weekend- en feestdagen’ 17 procent langer dan in 2022.

Ook de gemiddelde afstand per verplaatsing met ‘bus/tram/metro’ is in 2023 langer dan in 2022. Voor ‘bus/tram/metro’ is er een toename op ‘alle dagen’ en op ‘weekend- en feestdagen’ met respectievelijk 12 en 26 procent. Op werkdagen is er een significante toename van de verplaatsingsafstand met de fiets. Deze is in 2023 7 procent langer dan het jaar ervoor. 

Vergelijken we de gemiddelde afstanden per verplaatsing in 2023 met die in 2019 dan zien we ook significante verschillen. In 2023 is de (totale) gemiddelde verplaatsingsafstand op ‘alle dagen’ en op werkdagen significant korter. Op ‘alle dagen’ was dit verschil met 2019 -10 procent en op werkdagen -12 procent. 

De uitsplitsing naar vervoerwijze laat in 2023 alleen een significant verschil zien in de gemiddelde afstand per verplaatsing zien met 2019 op ’weekend en feestdagen’. De verplaatsingsafstand gemaakt met ‘overige voertuigen inclusief bestelauto’ is dan ruim een derde korter (-37 procent).

In tabel 4.1c is de waarde voor brom- en snorfiets vervangen door een punt omdat er te weinig waarnemingen waren.

Gemiddelde afstand per verplaatsing naar reismotief

De tabellen 4.2a, 4.2b en 4.2c bevatten de gemiddelde afstand per verplaatsing naar reismotief. 

4.2a Gemiddelde afstand per reguliere verplaatsing van inwoners van
MRDH van 6 jaar of ouder in kilometers naar motief per jaar,
alle dagen1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal12,39,8*10,110,011,1*+11-10
Van en naar het werk17,015,6*14,915,817,4*+11+2
Zakelijk en beroepsmatig29,722,8*20,522,526,2+17-12
Diensten en verzorging7,77,97,26,27,0+13-8
Winkelen en boodschappen doen5,04,0*4,24,34,8+11-4
Onderwijs of cursus volgen7,75,9*8,0*6,67,4+12-4
Recreatief totaal en overig13,611,0*11,610,8*12,0*+12-11
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Alle dagen, dus maandag tot en met zondag inclusief feestdagen.

4.2b Gemiddelde afstand per reguliere verplaatsing van inwoners van
MRDH van 6 jaar of ouder in kilometers naar motief per jaar,
werkdagen1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal11,69,2*9,39,110,3*+13-12
Van en naar het werk17,315,8*15,216,217,8*+10+3
Zakelijk en beroepsmatig29,922,6*20,222,225,8+16-14
Diensten en verzorging7,87,46,86,46,9+9-12
Winkelen en boodschappen doen4,63,7*3,93,94,3+12-7
Onderwijs of cursus volgen7,65,5*7,4*6,47,2+13-5
Recreatief totaal en overig11,09,2*9,88,2*9,5*+16-13
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Werkdagen: maandag tot en met vrijdag exclusief feestdagen.

4.2c Gemiddelde afstand per reguliere verplaatsing van inwoners van
MRDH van 6 jaar of ouder in kilometers naar motief per jaar,
weekend- en feestdagen1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal14,411,6*12,312,613,3+6-7
Van en naar het werk13,813,512,911,413,8+200
Zakelijk en beroepsmatig..22,2....
Diensten en verzorging5,912,4*11,34,4*8,3*+89+40
Winkelen en boodschappen doen5,74,6*4,85,35,7+70
Onderwijs of cursus volgen...10,69,6-9.
Recreatief totaal en overig18,414,7*15,315,616,7+7-9
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Weekenddagen: zaterdag en zondag. Feestdagen: nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, beide paasdagen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, beide pinksterdagen, beide kerstdagen en oudjaarsdag.

Per motief zijn er in 2023 enkele significante verschillen gevonden in de gemiddelde verplaatsingsafstand ten opzichte van 2022. Op ‘alle dagen’ en op werkdagen is de gemiddelde verplaatsingsafstand voor het totaal in 2023 significant langer dan in 2022 (11 procent en 13 procent). Ook is op beide type dagen de afstand per verplaatsing ‘Van en naar het werk’ significant langer dan het jaar ervoor. Op ‘alle dagen’ was de afstand per verplaatsing ‘Van en naar het werk’ 11 procent langer en op werkdagen 10 procent langer. Ook de afstand per verplaatsing voor het motief ‘Recreatief totaal en overig’ was zowel op ‘alle dagen’ (12 procent) als op werkdagen (16 procent) langer. Op weekend- en feestdagen in 2023 is de gemiddelde afstand per verplaatsing voor ‘Diensten en verzorging’ 89 procent langer dan het jaar ervoor.

Er zijn minder significante verschillen tussen de verplaatsingsafstanden naar motief als we 2023 vergelijken met 2019. Zo is de gemiddelde verplaatsingsafstand voor het totaal van alle motieven op ‘alle dagen’ en op werkdagen significant korter in 2023 dan in 2019. Op ‘alle dagen’ is het verschil -10 procent en op werkdagen -12 procent. Ook is de gemiddelde afstand per verplaatsing voor ‘Recreatief totaal en overig’ in 2023 significant korter dan in 2019, namelijk respectievelijk 11 procent korter op ‘alle dagen’ en 13 procent korter op werkdagen. 

5. Deelname aan het verkeer

Andere belangrijke indicatoren zijn de verkeersdeelname in het algemeen en de deelname aan het openbaar vervoer in het bijzonder. De eerste wordt berekend met verplaatsingsinformatie en voor de tweede wordt ritinformatie gebruikt. 

5.1 Verkeersdeelname

Volgens de gehanteerde definitie bij ODiN neemt een persoon die één of meerdere reguliere verplaatsingen per dag maakt, deel aan het verkeer. Ook personen die enkel serieverplaatsingen of enkel vakantieverplaatsingen hebben gemaakt, tellen mee bij het bepalen van de verkeersdeelnemers. Uitzondering daarop vormen personen met uitsluitend (beroepsmatig) wegvervoer met een zwaar vrachtvoertuig; deze tellen niet mee voor de bepaling van verkeersdeelname. Ook geheel in het buitenland gemaakte verplaatsingen tellen niet mee voor het vaststellen van verkeersdeelname. 

In tabel 5.1.1 is te zien dat de verkeersdeelname van inwoners van de metropoolregio Rotterdam Den Haag van 6 jaar of ouder in ODiN 2023 niet significant verschilt met die in ODiN 2022. In 2023 nam 78 procent van de inwoners van de metropoolregio Rotterdam Den Haag deel aan het verkeer. In 2023 is er ook geen significant verschil in verkeersdeelname van mannen of vrouwen vergeleken met een jaar eerder. 

Als de verkeersdeelname van 2023 wordt vergeleken met 2019, dan is de verkeersdeelname in 2023 significant lager dan in 2019 (-4 procent). Ook bij de deelname naar geslacht zijn er significante verschillen tussen 2023 en 2019. Voor mannen is het verschil -3 procent ten opzichte van 2019, voor vrouwen -5 procent. 

5.1.1 Verkeersdeelname van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder in procenten naar geslacht per jaar1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal80,969,1*75,1*77,1*77,7+1-4
Mannen81,3*70,5*75,8*77,7*78,6+1-3
Vrouwen80,567,8*74,5*76,6*76,80-5
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Verkeersdeelname behelst minimaal één reguliere verplaatsing of serieverplaatsing per dag. Daarbij tellen personen met uitsluitend (beroepsmatig) wegvervoer met een zwaar vrachtvoertuig niet mee.

In tabel 5.1.2 is de verkeersdeelname weergegeven naar werkdagen en weekend- en feestdagen. 

5.1.2 Verkeersdeelname van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder in
procenten naar type dag per jaar1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal80,969,1*75,1*77,1*77,7+1-4
Totaal doordeweekse dagen exclusief feestdagen83,671,4*77,0*79,2*80,0+1-4
Totaal weekenddagen plus doordeweekse feestdagen74,364,0*70,9*72,372,50-2
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Verkeersdeelname behelst minimaal één reguliere verplaatsing of serieverplaatsing per dag. Daarbij tellen personen met uitsluitend (beroepsmatig) wegvervoer met een zwaar vrachtvoertuig niet mee.

Uit tabel 5.1.2 blijkt dat in 2023 op elk type dag geen significant verschil is gevonden in de verkeersdeelname van inwoners van MRDH vergeleken met ODiN 2022. 

Ten opzichte van 2019 zijn er wel significante verschillen in verkeersdeelname met 2023. Zowel op ‘alle dagen’, als op doordeweekse dagen exclusief feestdagen is er een afname van 4 procent. Op weekenddagen plus doordeweekse feestdagen is er in 2023 geen verschil in de verkeersdeelname vergeleken met 2019. 

5.2 Deelname openbaar vervoer

In tabel 5.2.1 is de deelname aan het openbaar vervoer weergegeven. Deelname aan het openbaar vervoer in ODiN betekent dat er met het openbaar vervoer minstens één reguliere rit of minstens één serieverplaatsing is gemaakt in Nederland op de invuldag.

5.2.1 Deelname aan het openbaar vervoer van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder in procenten naar geslacht per jaar1)
20192020202120222023verschil 2023 t.o.v. 2022 (%)verschil 2023 t.o.v. 2019 (%)
Totaal14,56,2*7,1*10,5*12,4*+18-15
Mannen13,15,4*6,5*9,4*11,8*+26-10
Vrouwen15,87,0*7,711,6*12,9*+12-18
* Cijfer wijkt significant af van het cijfer van het voorgaande jaar.
1) Deelname aan het openbaar vervoer behelst minimaal één reguliere verplaatsing of serieverplaatsing per dag met trein, bus, tram of metro.

In 2023 maakte 12 procent van de inwoners van de metropoolregio Rotterdam Den Haag van 6 jaar of ouder minstens één reguliere rit of minstens één serieverplaatsing in het openbaar vervoer op de invuldag. 

De deelname aan het openbaar vervoer in 2023 is met een toename van 18 procent hoger dan in 2022. Er is ook gekeken of er verschil is tussen beide jaren in deelname van vrouwen en mannen aan het openbaar vervoer. Bij vrouwen nam de deelname aan trein, bus, tram en metro toe met 12 procent, bij mannen met 26 procent.

Ten opzichte van 2019 is de deelname aan het openbaar vervoer in 2023 door inwoners van de metropoolregio Rotterdam Den Haag 15 procent lager dan in 2019. De deelname van vrouwen aan het openbaar vervoer was in 2023 vergeleken met 2019 18 procent lager, bij de deelname van mannen is er geen significant verschil ten opzichte van 2019. 

6. Samenvatting

Deze rapportage bevat resultaten over het verplaatsingsgedrag van de personen van 6 jaar of ouder die wonen in het meerwerkgebied metropoolregio Rotterdam Den Haag. De cijfers zijn gebaseerd op respondenten uit 23 gemeenten (indeling 2023) in de provincie Zuid-Holland (zie bijlage A). De resultaten zijn weergegeven voor het totale jaar en voor verschillende selecties van dagen voor de jaren 2019 tot en met 2023. De significantie van verschillen tussen ODiN 2022 en ODiN 2023, alsmede tussen ODiN 2019 en ODiN 2023 is getoetst. 

Het jaar 2023 is het eerste jaar sinds 2020 waarin geen mobiliteitsbeperkende maatregelen golden tegen de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-19. Begin 2022 golden nog maatregelen maar de meeste waren na een aantal maanden niet meer van kracht. Halverwege januari 2022 eindigde een periode met een harde lockdown. Het virus en de bijbehorende maatregelen hadden in 2022 een minder grote impact op de Nederlandse samenleving dan in de twee jaren daarvoor. 2022 was echter ook het jaar waarin Rusland haar buurland Oekraïne binnenviel (24 februari 2022) en daarmee een oorlog startte die wereldwijd (economische) gevolgen had en die nog steeds voortduurt.

ODiN 2023 laat een gewijzigd mobiliteitsbeeld zien in vergelijking met ODiN 2022 en ook met 2019. Dit geldt in 2023 in vergelijking met 2022 voor de indicatoren totale vervoersprestatie, (reguliere)reizigerskilometers, aantal verplaatsingen per 1.000 inwoners van de metropoolregio Rotterdam Den Haag, de gemiddelde afstand per verplaatsing van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder en de deelname aan het openbaar vervoer. Er zijn geen verschillen op het totaalniveau met betrekking tot het aantal verplaatsingen per 1.000 inwoners van de metropoolregio Rotterdam Den Haag en de verkeersdeelname. Als de gegevens van 2023 worden vergeleken met 2019 dan blijkt er tussen deze twee jaren op vele punten een significant gewijzigd mobiliteitsbeeld te zijn bij alle onderzochte indicatoren. Hieronder volgt nog informatie over de belangrijkste verschillen tussen met name 2023 en 2022. 

Verkeersdeelname en deelname aan het openbaar vervoer

De verkeersdeelname van inwoners van de metropoolregio Rotterdam Den Haag verschilt in 2023 niet van de verkeersdeelname in 2022. De verkeersdeelname in 2023 verschilt wel ten opzichte van 2019, behalve op weekend- en feestdagen. Zowel op doordeweekse dagen (exclusief feestdagen), als op ‘alle dagen’ is de verkeersdeelname 4 procent lager dan in 2019. 

In 2023 nam 12 procent inwoners van de metropoolregio Rotterdam Den Haag deel aan het openbaar vervoer op de enquêtedag. De deelname aan het openbaar vervoer was in 2023 18 procent hoger dan in 2022, bij vrouwen was de deelname 12 procent hoger, bij mannen 26 procent hoger dan een jaar eerder. Vergeleken met 2019 was de deelname aan het openbaar vervoer in 2023 15 procent lager, bij vrouwen was de deelname 18 procent lager, bij mannen was er geen verschil ten opzichte van 2019.

Totale vervoersprestatie 

Het totale aantal reizigerskilometers in de metropoolregio Rotterdam Den Haag bedraagt in 2023 23,6 miljard. Dit is een toename met 13 procent ten opzichte van 2022. De vervoersprestatie nam significant toe voor ‘personenauto als bestuurder’, ‘bus/tram/metro’ en de trein. Ten opzichte van 2019 is de totale vervoersprestatie in 2023 significant lager (-9 procent). De vervoersprestaties van 'bus/tram/metro’ en ‘overige vervoerwijzen’ zijn in 2023 significant lager dan in 2019, terwijl er in 2023 een groter aantal kilometers te voet is afgelegd.

Reguliere reizigerskilometers 

Het totale aantal reguliere reizigerskilometers afgelegd door inwoners van de metropoolregio Rotterdam Den Haag is in 2023 significant toegenomen met 13 procent tot bijna 22,9 miljard kilometer. De toename van het aantal reizigerskilometers is relatief het grootst voor de trein en ‘bus/tram/metro’. Ook zijn de reizigerskilometers voor de personenwagen als bestuurder significant gestegen tussen 2022 en 2023.

Het totaal aantal reguliere reizigerskilometers in 2023 ten opzichte van 2019 is significant lager (-9 procent). Er zijn significant minder kilometers gereisd met de ‘bus, tram en metro’ en ‘overig (incl. bestelauto)’. De reizigerskilometers voor ‘lopen’ zijn in 2023 significant hoger dan in 2019.

Wat betreft motief valt op dat in 2023 het aantal reizigerskilometers voor ‘Van en naar het werk’ en ‘Recreatief totaal en overig’ significant toegenomen is tussen 2022 en 2023. Vergeleken met 2019 is in 2023 het totaal aantal reizigerskilometers op zowel alle dagen als op werkdagen significant lager. Voor beide selecties van dagen is er significant verschil in reizigerskilometers tussen 2023 en 2019 voor ‘Van en naar het werk‘ en ‘Zakelijk en beroepsmatig‘.

Gemiddeld aantal verplaatsingen 

In ODiN 2023 is het gemiddeld aantal reguliere verplaatsingen per 1.000 inwoners van de metropoolregio Rotterdam Den Haag op alle type dagen niet significant verschillend van ODiN 2022.

Op ‘alle dagen‘ in 2023 is het aantal verplaatsingen voor personenauto als passagier en de trein hoger en voor de fiets lager dan in 2022.

Daarnaast zien we op werkdagen alleen een significante toename van het aantal verplaatsingen door inwoners van MRDH met de trein. Op weekend- en feestdagen zijn er geen significante wijzigingen wat betreft vervoerwijze vergeleken met het jaar ervoor.

Gelet op motief, heeft er alleen een significante wijziging plaatsgevonden op weekend- en feestdagen in 2023. Het betreft een toename in het aantal verplaatsingen voor onderwijs of cursus volgen met 60 procent.

Vooral op ‘alle dagen’ en op werkdagen zijn er in 2023 nog bij diverse modaliteiten significante verschillen met 2019. Het aantal verplaatsingen met de personenauto als bestuurder, bus/tram/metro en overig (incl. bestelauto) zijn op beide type dagen in 2023 significant lager. Lopen is in 2023 is op beide dagen significant hoger dan in 2019. Voor de fiets geldt dat het aantal verplaatsingen in 2023 alleen op ‘alle dagen’ significant lager was dan in 2019 (-7 procent).

In 2023 zijn er op ‘alle dagen’ en op werkdagen significante verschillen gevonden met 2019. Voor ‘Van en naar het werk’, ‘Zakelijk en beroepsmatig’, en ‘Onderwijs of cursus volgen’ was het aantal verplaatsingen van inwoners van MRDH significant lager in 2023 dan in 2019. Voor ‘Recreatief totaal en overig’ was dit significant hoger.

Gemiddelde afstand per verplaatsing

De gemiddelde afstand per reguliere verplaatsing op een gemiddelde dag en op een gemiddelde werkdag in 2023 is significant langer dan in ODiN 2022. Op alle drie type dagen is er een significante toename van de verplaatsingsafstand bij de personenauto als bestuurder. Daarnaast is er op ‘alle dagen’ en op weekend- en feestdagen een significante toename van ‘bus/tram/metro’ vergeleken met 2022. Op werkdagen is er daarnaast een toename van de verplaatsingsafstand met de fiets. 

Per motief bekeken is op ‘alle dagen’ en op werkdagen de afstand per verplaatsing voor ‘Van en naar het werk’ en ‘Recreatief totaal en overig’ significant langer dan vorig jaar. Op weekend- en feestdagen was in 2023 de gemiddelde afstand per verplaatsing voor het motief ‘Diensten en verzorging’ fors langer dan in 2022.

Vergeleken met 2019 is op ‘alle dagen’ en op werkdagen de totale gemiddelde verplaatsingsafstand in 2023 significant lager in 2023.

Wat betreft motief is alleen voor 'alle dagen' en werkdagen de gemiddelde afstand per verplaatsing in 2023 significant lager dan in 2019 voor het ‘Recreatief totaal en overig’.

Bijlage A : Gebiedsindeling MRDH

In deze rapportage over de metropoolregio Rotterdam Den Haag zijn de cijfers gebaseerd op respondenten uit 23 gemeenten (indeling 2023) in de provincie Zuid-Holland. In tabel A.1 staat de in de steekproef toegepaste indeling van het betreffende meerwerkgebied in regio's, met vermelding van gemeentecodes en wijknummers. 

A.1 Indeling meerwerkgebied MRDH in 2023
Regio en gemeenteGemeentecodeWijknummers
Den Haag Centrum
  Centrum 5185, 22, 23, 27 t/m 30 en 37
  Haagse Hout 5184 en 24 t/m 26
  Laak 51838 en 39
Den Haag Zuidwest
  Loosduinen 51814 t/m 18
  Escamp 51831 t/m 36 en 40
Den Haag Noordwest
  Segbroek 51812, 13 en 19 t/m 21
  Scheveningen 5181 t/m 3 en 6 t/m 11
Den Haag Oost
  Leidschenveen-Ypenburg 51841 t/m 44
Haaglanden Zuidwest
  Westland1 783-
  Midden-Delfland1 842-
Haaglanden Zuid
  Delft 503-
  Rijswijk 603-
Haaglanden Oost
  Zoetermeer 637-
  Pijnacker-Nootdorp1 926-
Haaglanden Noord
  Wassenaar 629-
  Leidschendam-Voorburg1 916-
Rotterdam Noord - zuid
  Centrum 5991
  Delfshaven 5993, 19
Rotterdam Noord - noordoost
  Overschie 5994, 24, 18 en 26
  Hillegersberg-Schiebroek 5996
  Prins Alexander 59914
Rotterdam Noord - noordwest
  Kralingen-Crooswijk 5998
  Noord 5995
Rotterdam Zuid
  Charlois 59915
  Feijenoord 59910
  IJsselmonde 59912
  Waalhaven-Eemhaven 59921
  Vondelingenplaat 59922
  Botlek-Europoort-Maasvlakte 59923
Rijnmond Noordwest
  Maassluis 556-
  Rotterdam - Hoek van Holland 59917
  Schiedam 606-
  Vlaardingen 622-
Rijnmond Noord/Noordoost
  Capelle aan den IJsel 502-
  Krimpen aan den IJsel 542-
  Rotterdam - Rivium 59925
  Lansingerland1 621-
Rozenburg en Voorne Putten
  Brielle 501-
  Hellevoetsluis 530-
  Rotterdam - Rozenburg 59927
  Westvoorne 614-
  Nissewaard1 930-
Rijnmond Zuid/Zuidoost
  Barendrecht 489-
  Ridderkerk 597-
  Rotterdam - Pernis 59913
  Rotterdam - Hoogvliet 59916
  Albrandswaard 613-

Bijlage B: Marges

In deze bijlage staan de schattingen (waarden) van de resultaten van ODiN 2023 uit hoofdstuk 2 vermeld samen met de onder- en bovengrens van het betrouwbaarheidsinterval en de relatieve marge in procenten. De onder- en bovengrens begrenzen het interval waarvan met 95% zekerheid verwacht wordt dat de werkelijke waarde er binnen ligt.

B.2.1 Marges totale vervoersprestatie van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder in miljoenen reizigerskilometers naar ritvervoerwijze in 2023, alle dagen
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal23 57422 62124 5274,0
Personenauto als bestuurder10 6179 98311 2516,0
Personenauto als passagier4 0443 6364 45210,1
Trein2 9652 5703 35913,3
Bus/tram/metro1 4691 3411 5978,7
Brom-/snorfiets 173 132 21323,4
Fiets 2)2 0341 9292 1385,1
Lopen1 014 9691 0584,4
Overig (incl. bestelauto)1 259 9781 54022,3

B.2.2 Marges reguliere reizigerskilometers van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder in miljoenen reizigerskilometers naar ritvervoerwijze in 2023, alle dagen
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal22 86221 96123 7643,9
Personenauto als bestuurder10 4729 84411 1016,0
Personenauto als passagier4 0443 6364 45210,1
Trein2 8312 4833 17812,3
Bus/tram/metro1 4501 3231 5768,7
Brom-/snorfiets 173 132 21323,4
Fiets2 0131 9112 1165,1
Lopen1 013 9681 0574,4
Overig (incl. bestelauto) 867 6771 05621,9

B.2.3a Marges reguliere reizigerskilometers van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder voor niet-beroepsmatige motieven in miljoenen kilometers naar ritvervoerwijze in 2023, alle dagen
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal22 22621 34723 1054,0
Personenauto als bestuurder10 1439 53310 7546,0
Personenauto als passagier4 0313 6244 43910,1
Trein2 8032 4583 14912,3
Bus/tram/metro1 4321 3071 5578,7
Brom-/snorfiets 172 131 21223,6
Fiets1 9941 8912 0965,1
Lopen1 009 9651 0544,4
Overig (incl. bestelauto) 642 500 78422,1

B.2.3b Marges reguliere reizigerskilometers van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder voor beroepsmatige motieven in miljoenen kilometers naar ritvervoerwijze in 2023, alle dagen
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal 636 477 79525,0
Personenauto als bestuurder 329 210 44836,1
Trein/bus/tram/metro....
Fiets en lopen23153236,2
Bestelauto....
Overig (incl. personenauto als
passagier en brom-/snorfiets)
....

B.2.4a Marges reguliere reizigerskilometers van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder in miljoenen kilometers naar ritvervoerwijze in 2023, doordeweekse dagen
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal16 01715 27716 7574,6
Personenauto als bestuurder7 3236 8077 8407,0
Personenauto als passagier2 0371 7542 31913,9
Trein2 2981 9942 60313,2
Bus/tram/metro1 1871 0731 3029,7
Brom-/snorfiets 135 99 17126,9
Fiets1 5721 4821 6635,8
Lopen 707 670 7435,2
Overig (incl. bestelauto) 757 574 94024,2

B.2.4b Marges reguliere reizigerskilometers van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder voor niet-beroepsmatige motieven in miljoenen kilometers naar ritvervoerwijze in 2023, doordeweekse dagen
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal15 42314 71016 1364,6
Personenauto als bestuurder7 0166 5207 5117,1
Personenauto als passagier2 0241 7412 30614,0
Trein2 2711 9692 57413,3
Bus/tram/metro1 1711 0571 2849,7
Brom-/snorfiets 134 98 17027,0
Fiets1 5591 4691 6495,8
Lopen 704 667 7405,2
Overig (incl. bestelauto) 546 411 68124,8

B.2.5a Marges reguliere reizigerskilometers van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder in miljoenen kilometers naar ritvervoerwijze in 2023, werkdagen
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal15 46914 74416 1944,7
Personenauto als bestuurder7 0736 5657 5807,2
Personenauto als passagier1 9111 6422 18114,1
Trein2 2421 9412 54313,4
Bus/tram/metro1 1591 0471 2729,7
Brom-/snorfiets 134 98 17027,1
Fiets1 5411 4511 6315,8
Lopen 683 647 7195,2
Overig (incl. bestelauto) 726 545 90724,9

B.2.5b Marges reguliere reizigerskilometers van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder voor niet-beroepsmatige motieven in miljoenen kilometers naar ritvervoerwijze in 2023, werkdagen
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal14 88314 18515 5804,7
Personenauto als bestuurder6 7726 2867 2587,2
Personenauto als passagier1 8981 6292 16814,2
Trein2 2151 9152 51413,5
Bus/tram/metro1 1431 0311 2549,7
Brom-/snorfiets 132 96 16927,3
Fiets1 5271 4381 6165,8
Lopen 680 645 7165,2
Overig (incl. bestelauto) 515 383 64725,7

B.2.6a Marges reguliere reizigerskilometers van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder in miljoenen kilometers naar motief in 2023, alle dagen
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal22 86221 96123 7643,9
Van en naar het werk5 6915 3056 0776,8
Zakelijk en beroepsmatig1 4041 1171 69120,4
Diensten en verzorging 462 381 54317,5
Winkelen en boodschappen doen2 2252 0182 4329,3
Onderwijs of cursus volgen1 1881 0261 35013,6
Recreatief totaal en overig11 89211 23312 5525,5

B.2.6b Marges reguliere reizigerskilometers van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder in miljoenen kilometers naar motief in 2023, werkdagen
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal15 46914 74416 1944,7
Van en naar het werk5 2794 9085 6507,0
Zakelijk en beroepsmatig1 239 9711 50721,6
Diensten en verzorging 414 336 49318,9
Winkelen en boodschappen doen1 3081 1581 45711,4
Onderwijs of cursus volgen1 101 9451 25814,2
Recreatief totaal en overig6 1275 6796 5757,3

B.3.1a Marges gemiddeld aantal reguliere verplaatsingen per 1 000 personen per dag van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder naar hoofdvervoerwijze in 2023, alle dagen
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal2 4782 4202 5362,3
Personenauto als bestuurder 699 671 7284,1
Personenauto als passagier 257 241 2736,2
Trein 73 66 809,5
Bus/tram/metro 151 140 1627,2
Brom-/snorfiets 37 30 4418,7
Fiets 592 567 6164,2
Lopen 617 592 6414,0
Overig (incl. bestelauto) 53 45 6114,9

B.3.1b Marges gemiddeld aantal reguliere verplaatsingen per 1 000 personen per dag van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder naar hoofdvervoerwijze in 2023, werkdagen
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal2 6232 5492 6972,8
Personenauto als bestuurder 733 697 7684,9
Personenauto als passagier 212 194 2308,5
Trein 86 77 9510,5
Bus/tram/metro 174 160 1888,2
Brom-/snorfiets 41 32 5022,2
Fiets 671 639 7044,8
Lopen 644 612 6754,9
Overig (incl. bestelauto) 63 53 7416,9

B.3.1c Marges gemiddeld aantal reguliere verplaatsingen per 1 000 personen per dag van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder naar hoofdvervoerwijze in 2023, weekend- en feestdagen
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal2 1562 0592 2534,5
Personenauto als bestuurder 625 576 6737,8
Personenauto als passagier 358 326 3909,0
Trein 44 34 5423,1
Bus/tram/metro 99 84 11314,9
Brom-/snorfiets....
Fiets 414 379 4508,6
Lopen 557 516 5977,2
Overig (incl. bestelauto) 30 21 4031,0

B.3.2a Marges gemiddeld aantal reguliere verplaatsingen per 1 000 personen per dag van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder naar hoofdvervoerwijze in 2023, alle dagen
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal2 4782 4202 5362,3
Van en naar het werk 394 377 4104,3
Zakelijk en beroepsmatig 65 57 7212,1
Diensten en verzorging 79 72 879,7
Winkelen en boodschappen doen 557 535 5783,9
Onderwijs of cursus volgen 194 182 2076,5
Recreatief totaal en overig1 1901 1541 2263,0

B.3.2b Marges gemiddeld aantal reguliere verplaatsingen per 1 000 personen per dag van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder naar motief in 2023, werkdagen
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal2 6232 5492 6972,8
Van en naar het werk 518 495 5424,5
Zakelijk en beroepsmatig 84 73 9412,5
Diensten en verzorging 105 94 11510,2
Winkelen en boodschappen doen 527 502 5524,8
Onderwijs of cursus volgen 266 248 2846,7
Recreatief totaal en overig1 1231 0801 1663,8

B.3.2c Marges gemiddeld aantal reguliere verplaatsingen per 1 000 personen per dag van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder naar motief in 2023, weekend- en feestdagen
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal2 1562 0592 2534,5
Van en naar het werk 116 100 13314,3
Zakelijk en beroepsmatig....
Diensten en verzorging 23 15 3032,5
Winkelen en boodschappen doen 622 580 6646,7
Onderwijs of cursus volgen 35 25 4527,7
Recreatief totaal en overig1 3391 2711 4065,0

B.4.1a Marges gemiddelde afstand per reguliere verplaatsing van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder in kilometers naar ritvervoerwijze in 2023, alle dagen
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal 11,1 10,7 11,53,4
Personenauto als bestuurder 18,0 17,1 18,95,0
Personenauto als passagier 18,9 17,3 20,68,6
Trein 46,8 43,2 50,57,9
Bus/tram/metro 11,6 10,9 12,36,3
Brom-/snorfiets 5,6 4,7 6,516,2
Fiets 4,1 3,9 4,33,8
Lopen 2,0 1,9 2,03,4
Overig (incl. bestelauto) 19,7 16,3 23,117,3

B.4.1b Marges gemiddelde afstand per reguliere verplaatsing van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder in kilometers naar ritvervoerwijze in 2023, werkdagen
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal 10,3 9,9 10,74,1
Personenauto als bestuurder 16,9 15,9 17,96,0
Personenauto als passagier 15,8 13,9 17,612,0
Trein 45,7 41,7 49,68,7
Bus/tram/metro 11,6 10,8 12,47,0
Brom-/snorfiets 5,8 4,7 6,818,4
Fiets 4,0 3,8 4,24,3
Lopen 1,9 1,8 1,94,0
Overig (incl. bestelauto) 20,0 16,1 24,019,6

B.4.1c Marges gemiddelde afstand per reguliere verplaatsing van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder in kilometers naar ritvervoerwijze in 2023, weekend- en feestdagen
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal 13,3 12,5 14,26,2
Personenauto als bestuurder 21,1 19,3 23,08,7
Personenauto als passagier 23,1 20,3 25,912,1
Trein 51,9 42,5 61,318,1
Bus/tram/metro 11,4 9,8 13,114,4
Brom-/snorfiets....
Fiets 4,4 4,1 4,88,3
Lopen 2,3 2,2 2,46,2
Overig (incl. bestelauto) 18,1 12,2 23,932,3

B.4.2a Marges gemiddelde afstand per reguliere verplaatsing van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder in kilometers naar motief in 2023, alle dagen
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal 11,1 10,7 11,53,4
Van en naar het werk 17,4 16,5 18,45,4
Zakelijk en beroepsmatig 26,2 21,9 30,516,5
Diensten en verzorging 7,0 6,0 8,115,0
Winkelen en boodschappen doen 4,8 4,4 5,28,5
Onderwijs of cursus volgen 7,4 6,4 8,312,6
Recreatief totaal en overig 12,0 11,5 12,64,9

B.4.2b Gemiddelde afstand per reguliere verplaatsing van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder in kilometers naar motief in 2023, werkdagen
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal 10,3 9,9 10,74,1
Van en naar het werk 17,8 16,8 18,85,6
Zakelijk en beroepsmatig 25,8 21,3 30,317,6
Diensten en verzorging 6,9 5,8 8,016,1
Winkelen en boodschappen doen 4,3 3,9 4,810,5
Onderwijs of cursus volgen 7,2 6,3 8,213,1
Recreatief totaal en overig 9,5 8,9 10,16,5

B.4.2c Marges gemiddelde afstand per reguliere verplaatsing van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder in kilometers naar motief in 2023, weekend- en feestdagen
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal 13,3 12,5 14,26,2
Van en naar het werk 13,8 10,8 16,821,8
Zakelijk en beroepsmatig....
Diensten en verzorging 8,3 5,0 11,539,7
Winkelen en boodschappen doen 5,7 4,9 6,514,0
Onderwijs of cursus volgen 9,6 5,4 13,844,0
Recreatief totaal en overig 16,7 15,5 17,97,2

B.5.1.1 Marges verkeersdeelname van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder in procenten naar geslacht, 2023
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal 77,7 76,8 78,61,2
Mannen 78,6 77,3 79,91,7
Vrouwen 76,8 75,5 78,01,7

B.5.1.2 Marges verkeersdeelname van inwoners van MRDH van 6 jaar
of ouder in procenten naar type dag, 2023
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal 77,7 76,8 78,61,2
Totaal doordeweekse dagen exclusief feestdagen 80,0 78,9 81,11,4
Totaal weekenddagen plus doordeweekse feestdagen 72,5 70,8 74,22,4

B.5.2.1 Marges deelname aan het openbaar vervoer van inwoners van MRDH van 6 jaar of ouder in procenten naar geslacht, 2023
WaardeOndergrens 95%-intervalBovengrens 95%-intervalRelatieve marge (%)
Totaal 12,4 11,7 13,05,4
Mannen 11,8 10,9 12,88,3
Vrouwen 12,9 12,1 13,97,3

Bijlage C: Aantal typen dagen per jaar

Het aantal reizigerskilometers per jaar zoals gepresenteerd in hoofdstuk 2 is onder andere ook afhankelijk van het aantal dagen van het jaar en bijvoorbeeld het aantal werkdagen in een jaar. Onderstaand overzicht geeft daarin enig inzicht.

C.1 Aantal typen dagen per jaar
20192020202120222023
Alle dagen365366365365365
Doordeweekse dagen261262261260260
Weekenddagen104104104105105
Weekenddagen plus feestdagen1)111113112112113
Werkdagen2)254253253253252
1) Feestdagen: nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, beide paasdagen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, beide pinksterdagen, beide kerstdagen en oudjaarsdag.
2) Werkdagen: doordeweekse dagen exclusief feestdagen