Vertekening personenauto’s naar gemeente, 1-1-2022

Onderzoek naar de selectiviteit in de regioverdeling

Over deze publicatie

In dit onderzoeksrapport wordt de verdeling van personenauto’s naar gemeente onderzocht. Hierbij gaat het om de daadwerkelijke standplaats van de auto, niet op basis van de administratieve eigenaar van het voertuig, maar op basis van de bestuurder van de auto (eindgebruiker).

In opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert het CBS een onderzoek uit waarbij de verdeling van (elektrische) auto’s over Nederland op provincieniveau wordt vastgesteld. Op basis van verschillende databronnen die met elkaar worden gekoppeld wordt zo goed mogelijk de (geanonimiseerde) eindgebruiker en daarmee de standplaats van de auto (leaseauto, zakelijke auto) bepaald. Daar waar het bepalen van de eindgebruiker (nog) niet mogelijk is, worden de desbetreffende auto’s volgens verdeelsleutels over Nederland verdeeld op provincieniveau; voor deze groep zijn geen gemeentecijfers beschikbaar.

Vanwege gebleken behoefte aan cijfers over het aantal (elektrische) auto’s per gemeente wordt, voor de groep personenauto’s waarvan de eindgebruiker bekend is, de verdeling op gemeenteniveau gepubliceerd in dit rapport. Voor de andere groep auto’s, die via verdeelsleutels over de Nederlandse provincies verdeeld wordt, is de gemeente niet bekend. In dit rapport wordt aan de hand van een aantal kenmerken onderzocht in hoeverre er sprake is van selectiviteit bij de groep voertuigen waarvan de eindgebruiker bekend is, zodat gebruikers van deze cijfers hier rekening mee kunnen houden.

1. Inleiding

Wat is de daadwerkelijke standplaats van elektrische auto’s in Nederland? Deze vraag is van belang voor de uitvoering van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL). Op een hoger abstractieniveau zijn er ook raakvlakken met het meten van de energietransitie en (internationale) klimaatakkoorden.

De standplaats van elektrische auto’s is niet direct te achterhalen op basis van het kentekenregister van RDW. In dat register staan elektrische auto’s vaak geregistreerd op de locatie van een (lease)bedrijf. Als gevolg hiervan staan er vaak clusters elektrische auto’s geregistreerd op locaties waar bedrijven gevestigd zijn, terwijl deze voertuigen in de praktijk bij een gebruiker op een andere locatie staan. Elektrische auto’s worden relatief vaak zakelijk aangeschaft en geleased. Specifiek voor deze groep auto’s is het daarom ingewikkeld om een goede inschatting te maken wat de standplaats van deze auto’s is.

Om tot een zo goed mogelijke locatie van de eindgebruiker van voertuigen te komen heeft het CBS in opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een methode ontwikkeld. Deze methode combineert verschillende bronnen met elkaar, om door middel van koppeling per kenteken de eindgebruiker (en diens locatie) te achterhalen. Voor een deel van de kentekens is het mogelijk om bij de eindgebruiker uit te komen; de resterende kentekens worden modelmatig over de provincies verdeeld. Deze methode is reeds toegepast op de wagenparken van 1 januari 2020, 1 januari 2021 en van 1 januari 2022. Het resultaat is een zo nauwkeurig mogelijke verdeling van het aantal (elektrische) personenauto’s over de provincies.

Omdat niet voor elk kenteken een eindgebruiker kan worden achterhaald, blijft er een restgroep van kentekens over die op basis van verschillende kenmerken en verschillende verdeelsleutels aan een provincie worden toegewezen. Deze verdeelsleutels zijn echter ongeschikt voor lagere regionale niveaus, zoals gemeenten. Op dit moment is daarom alleen voor de groep waarvan de eindgebruiker bekend is ook de gemeente beschikbaar. De regioverdeling van deze groep kan echter niet zomaar worden opgehoogd voor het totale aantal voertuigen, omdat er sprake is van selectiviteit.

Vanwege grote behoefte aan cijfers op laagregionaal niveau, met name over de standplaats van elektrische voertuigen, is er voor gekozen om de verdeling op gemeenteniveau toch beschikbaar te stellen, ook al zijn de cijfers incompleet. Bij gebruik van de cijfers dient men kennis te nemen van dit rapport, dat context geeft bij de cijfers.

Dit rapport is als volgt opgebouwd. In hoofdstuk 2 worden de populatie, databronnen en onderzoeksmethode toegelicht. Aan de hand van een aantal kenmerken wordt in hoofdstuk 3 onderzocht in welke mate er sprake is van selectiviteit bij de groep auto’s van rechtspersonen waarvoor de gemeente kon worden bepaald, en in hoeverre deze afwijkt van de groep waarvan de gemeente onbekend is. In hoofdstuk 4 worden de resultaten op gemeenteniveau weergegeven, maar alleen van de groep auto’s van natuurlijke personen en van de groep auto’s van rechtspersonen waarvoor de gemeentelocatie bepaald kon worden. Voor de volledigheid wordt ook de verdeling van de auto’s van rechtspersonen, waarvoor de eindgebruiker niet achterhaald kon worden, op provincieniveau weergegeven. Tenslotte sluit het rapport af met een conclusie in hoofdstuk 5.

2. Methodebeschrijving

In dit hoofdstuk wordt de methode beschreven die is gebruikt om de (elektrische) personenauto’s toe te wijzen aan de locatie van de eindgebruiker. De methode is ontwikkeld voor toewijzing op provincieniveau, en zoals in dit hoofdstuk wordt toegelicht, kunnen niet alle voertuigen ook op gemeenteniveau worden toegewezen.

2.1 Populatie

De onderzoekspopulatie bestaat uit Nederlandse personenauto’s en is gebaseerd op het kentekenregister van RDW. Het betreft alle personenauto’s die actief waren op 1 januari. Voertuigen uit de bedrijfsvoorraad vallen hier dus niet onder.

Zowel de voertuigen van natuurlijke personen (particulieren en zelfstandigen) als die van rechtspersonen worden meegenomen. Ongeveer 88 procent van alle Nederlandse personenauto’s is eigendom van een natuurlijk persoon. Voor deze groep geldt dat de woonlocatie van de eigenaar beschikbaar is via het kentekenregister, dus de gemeente van de eindgebruiker is in dit geval al bekend. Bij de resterende groep voertuigen, ongeveer 1 miljoen kentekens in bezit van rechtspersonen, is alleen de administratieve locatie beschikbaar, die vaak afwijkt van de locatie van de eindgebruiker.

2.2 Databronnen

Om de voertuigen toe te wijzen aan de eindgebruiker wordt gebruik gemaakt van de volgende databronnen:

  • Kentekenregister/basisregistratie voertuigen (RDW)
    Bevat de technische kenmerken van voertuigen (o.a. brandstofsoort en gewicht van het voertuig). Daarnaast is informatie over de administratieve voertuigeigenaar opgenomen. Het bestand wordt gebruikt om de populatie af te bakenen. Variabelen zoals type eigenaar, uitstoot en catalogusprijs worden gebruikt bij de toewijzing naar regio.
  • Wagenparkopgaven (Belastingdienst)
    Dit bestand wordt door de Belastingdienst samengesteld op basis van data die wordt aangeleverd door leasemaatschappijen. Zij leveren data aan over leasecontracten en de juridische eigenaar van lease- en huurauto’s. Belangrijke variabelen zijn de begin- en einddata van contracten en KVK-nummers.
  • Algemeen Bedrijven Register (ABR)
    In het ABR worden bedrijven en instellingen, met hun identificatie- en structuurgegevens, vastgesteld en geregistreerd. Belangrijke variabelen zijn de bedrijfseenheid, het aantal medewerkers en de branche (SBI).
  • Polisadministratie (UWV)
    In dit databestand zijn kwantitatieve en kwalitatieve gegevens opgenomen over banen en lonen van werknemers bij Nederlandse bedrijven. De registratie bevat data over welke medewerkers een auto van de zaak hebben en hoeveel bijtelling daarvoor wordt betaald.
  • Vestigingslocaties
    Bestand samengesteld door CBS dat de vestigingslocaties van bedrijven in Nederland bevat.
  • Gemeentelijke basis administratie (GBA), Basisregistratie personen (BRP)
    Basisregistratie Personen (BRP) bevat persoonsgegevens van inwoners van Nederland (ingezetenen) en van personen die Nederland hebben verlaten (niet-ingezetenen). Personen die korter dan 4 maanden in Nederland wonen kunnen ook als niet-ingezetenen in de BRP staan. Bijvoorbeeld omdat ze tijdelijk werken of studeren in Nederland. Voor dit onderzoek is alleen de woonlocatie van personen gebruikt.
  • Onderweg in Nederland (ODiN)
    Het onderzoek Onderweg in Nederland (ODiN) verschaft informatie over de dagelijkse mobiliteit van de Nederlandse bevolking beschreven naar plaats van herkomst, bestemming, tijdstip waarop het vervoer plaatsvindt, gebruikte vervoermiddelen en de reismotieven voor de verplaatsingen. In de enquête wordt ook gevraagd naar de aanwezigheid van een elektrische (lease)auto in het huishouden, dat gegeven is in dit onderzoek gebruikt.

2.3 Onderzoeksmethode

Bij kentekens op naam van een natuurlijk persoon wordt verondersteld dat de geregistreerde locatie van de juridisch eigenaar (in de bron basisregistratie voertuigen van RDW) de locatie van de eindgebruiker en dus de standplaats weergeeft. Herverdeling is hier niet noodzakelijk. Dit geldt voor auto’s van particulieren maar ook voor een groep auto’s waarbij wel bedrijfsactiviteiten zijn, namelijk de grote groep ondernemers die de rechtsvorm hebben van éénmanszaak, zzp’er, VOF of maatschap. Voor deze groep is de locatie bekend, zowel op provincie- als op gemeenteniveau (zie voor de voertuigaantallen op peildatum 1-1-2022, de tabel 2.4.1 in paragraaf 2.4).

Wat overblijft is de groep personenauto’s van rechtspersonen. Dat zijn meer dan één miljoen kentekens die wel moeten worden herverdeeld. De groep personenauto’s van rechtspersonen – zoals BV’s, NV’s, maar ook stichtingen, kerkgenootschappen,  Overheidsinstellingen – is complex en allerminst homogeen van aard. Bijvoorbeeld, het bevat zowel personenauto’s aangeschaft door bedrijven (‘auto’s van de zaak’ genoemd, het bedrijf is juridisch eigenaar en aansprakelijk, niet een persoon) als ook leaseauto’s. Bij leaseauto’s geldt vaak de leasemaatschappij als juridisch eigenaar, wat betekent dat deze leaseauto’s in grote aantallen in de bron basisregistratie voertuigen op de locatie van de leasemaatschappij staan en niet bij de berijder van de auto.

Het bestand ‘wagenparkopgaven’ van de Belastingdienst, dat informatie over leasecontracten op kentekenniveau bevat, wordt gekoppeld aan de basisregistratie voertuigen van RDW. Zo wordt een stap gezet om van de locatie van de leasemaatschappij naar de locatie van het bedrijf of van de particulier te komen dat de betreffende auto leaset. Als via deze koppeling de auto bij een particulier terecht is gekomen, dan is de eindgebruiker en daarmee ook de locatie van de auto bekend. Als de auto door een bedrijf geleased wordt, dan wordt het kenteken met andere bronnen gekoppeld om zo de eindgebruiker te achterhalen. Via data uit de polisadministratie, waarin informatie over bedrijven en hun vestigingen en werknemers staan, kan een deel van de auto’s van rechtspersonen aan een locatie toegewezen worden. Een andere bron waarmee gekoppeld wordt is de enquêtedata van het CBS onderzoek ‘Onderweg in Nederland’ (ODiN), via deze bron komt het kenteken op de locatie van de eindgebruiker terecht.

Na bovenstaande koppelslagen is van de groep auto’s van rechtspersonen ruim een derde toegekend aan een eindgebruiker. Van deze groep (de zogenaamde ‘gekoppelde groep’) is de woonlocatie bekend, zowel op provincie- als op gemeenteniveau.

De resterende groep kentekens wordt modelmatig over de provincies verdeeld (niet over de gemeenten). Aan de hand van een beslisboom worden bepaalde keuzes geforceerd. Bij de auto’s van de zaak wordt informatie over vestigingslocaties en het aantal medewerkers per vestigingslocatie gebruikt om de restgroep te verdelen over de provincies.

Bij leaseauto’s wordt op bedrijfsniveau getracht de kentekens te verdelen over de woonprovincies van medewerkers van het bedrijf die bijtelling betalen, op basis van polisdata. Indien de verhouding tussen het aantal kentekens en het aantal medewerkers uit balans is, wordt data over vestigingslocaties of informatie uit de wagenparkopgaven en de basisregistratie voertuigen gebruikt voor de verdeling.

Wanneer resterende kentekens geregistreerd staan bij een leasebedrijf of autohandel is vanwege de specifieke kenmerken van deze branches voor een aparte verdeelsleutel gekozen op basis van de informatie over bijtellingsbetalers uit de polis of op basis van de wagenparkopgaven en basisregistratie voertuigen.

De verdeelsleutels die worden gebruikt zijn niet gedetailleerd genoeg voor een toewijzing op gemeenteniveau. Daarom wordt deze groep (de zogenaamde ‘restgroep’) alleen op provincieniveau toegewezen.

2.4 Koppelresultaat

In tabel 2.4.1 hieronder zijn de aantallen personenauto’s weergegeven per 1-1-2022. Zoals in de methodebeschrijving in paragraaf 2.3 al aan bod kwam, bestaat het grootste deel van de populatie uit personenauto’s van natuurlijke personen, waardoor voor 88,4 procent van alle personenauto’s de locatie van de eigenaar al bekend is op zowel provincie- als gemeenteniveau. Bij volledig elektrische en plug-in hybride auto’s is de verhouding tussen natuurlijke personen en rechtspersonen echter anders. Hier staat slechts 42,1 procent op naam van een natuurlijk persoon.

Voor de auto’s van rechtspersonen (ruim een miljoen personenauto’s) is de locatie van de eindgebruiker nog niet bekend. Hiertoe behoren bijna 225 duizend volledig elektrische auto’s (FEVs) en plug-in hybride auto’s (PHEVs). Door koppeling met de wagenparkopgaven, de polisadministratie en de data van ODiN konden uiteindelijk bijna 357 duizend kentekens van rechtspersonen (35 procent van de kentekens van rechtspersonen, 4,1 procent van het totaal) aan een gemeente worden toegewezen. Bij de FEVs en PHEVs is het koppelpercentage iets hoger: 39,7 procent van de rechtspersonen en 23 procent van het totaal.

Hierna blijft er een restgroep over van ruim 664 duizend personenauto’s (65 procent van de kentekens van rechtspersonen, 7,5 procent van het totaal), waaronder ruim 135 duizend FEVs en PHEVs (60,3 procent van de rechtspersonen en 34,9 procent van het totaal), die modelmatig over de provincies is verdeeld en niet te verdelen is naar gemeente.

2.4.1 Koppelresultaat aantal personenauto’s, 1-1-2022
Personenauto'sAlle brandstofsoortenBrandstofsoort FEV en PHEV
Totaal8 798 581387 900
Natuurlijk persoon, locatie eindgebruiker bekend7 777 490163 335
Rechtspersoon, eindgebruiker bekend via koppeling356 98789 216
Rechtspersoon, overige toewijzing664 104135 349

Hoe ziet het resultaat per provincie eruit? In de grafiek hieronder zijn de aantallen volledig elektrische en plug-in hybride personenauto’s per provincie uitgesplitst naar natuurlijk persoon (locatie op basis van het kentekenregister) en rechtspersoon. De personenauto’s van rechtspersonen zijn opgesplitst in de gekoppelde groep (waarvan de locatie is gebaseerd op de woonlocatie van de eindgebruiker), en de restgroep (waarvan de locatie op verschillende databronnen en verdeelsleutels is gebaseerd).

2.4.2 Aantal personenauto's (FEV, PHEV) naar provincie volgens herverdeling CBS, 1-1-2022
   Natuurlijk persoon, locatie kentekenregisterRechtspersoon, locatie o.b.v. koppelingRechtspersoon, locatie o.b.v. verdeling restgroep
Volledig elektrischGroningen161510812107
Volledig elektrischFriesland234214152398
Volledig elektrischDrenthe173711591634
Volledig elektrischOverijssel336436345584
Volledig elektrischFlevoland219618353826
Volledig elektrischGelderland8265853411109
Volledig elektrischUtrecht5735923112045
Volledig elektrischNoord-Holland109481322920429
Volledig elektrischZuid-Holland126711766525654
Volledig elektrischZeeland13728741331
Volledig elektrischNoord-Brabant97121230816182
Volledig elektrischLimburg341127904296
Plug-in hybrideGroningen2836225528
Plug-in hybrideFriesland3563329624
Plug-in hybrideDrenthe3277292523
Plug-in hybrideOverijssel59598581574
Plug-in hybrideFlevoland2830322753
Plug-in hybrideGelderland1214219313077
Plug-in hybrideUtrecht859915082313
Plug-in hybrideNoord-Holland1799728266002
Plug-in hybrideZuid-Holland2077435825820
Plug-in hybrideZeeland2094248426
Plug-in hybrideNoord-Brabant1468525213777
Plug-in hybrideLimburg52118193336

3. Onderzoek selectiviteit bij auto’s van rechtspersonen

Voor personenauto’s die in het kentekenregister van RDW op naam van een natuurlijk persoon staan, wordt verondersteld dat de geregistreerde locatie ook de locatie van de eindgebruiker is. Daarmee is de gemeentelocatie voor de groep van natuurlijke personen bekend.

Van de groep auto’s van rechtspersonen kon een deel, via de methode zoals beschreven in hoofdstuk 2, aan een eindgebruiker worden toegewezen. Voor deze gekoppelde groep rechtspersonen is ook de gemeentelocatie bekend. Maar voor de resterende groep rechtspersonen is de gemeentelocatie niet bekend. De regioverdeling van de groep waarbij de eindgebruiker bekend is, kan niet zomaar worden ingezet voor de toedeling van het totale aantal voertuigen naar gemeente, omdat er sprake is van selectiviteit. De selectiviteit van de gekoppelde groep rechtspersonen en de restgroep rechtspersonen wordt in dit hoofdstuk onderzocht aan de hand van voertuigkenmerken en bedrijfskenmerken. Ook wordt aandacht besteed aan selectiviteit van de brondata, die doorwerkt in de koppeling en daarmee de toewijzing naar locatie. Met deze informatie in het achterhoofd kan de gebruiker dan weloverwogen gebruik maken van de gemeentecijfers voor zover bekend.

3.1 Selectiviteit wat betreft voertuigkenmerken

De bronnen die worden gebruikt om de auto’s van rechtspersonen toe te wijzen aan een locatie zijn met name geschikt voor het toewijzen van leasevoertuigen. Als gevolg hiervan zijn leaseauto’s in de gekoppelde groep oververtegenwoordigd. Zo’n 62 procent van de voertuigen van rechtspersonen bestaat uit leaseauto’s, maar in de gekoppelde groep hebben ze een aandeel van 72 procent. Zakelijke personenauto’s zijn ondervertegenwoordigd in de gekoppelde groep.

3.1.1 Brandstofsoort

Ook wanneer wordt gekeken naar brandstofsoort is er sprake van selectiviteit in de gekoppelde groep. Volledig elektrische auto’s (FEVs) zijn wat oververtegenwoordigd in de gekoppelde groep: 18 procent van de hele populatie van rechtspersonen is een FEV en bij de gekoppelde groep is dat 21 procent. Het aandeel van de plug-in hybride auto’s (PHEVs) is in alle groepen gelijk (4,3 in zowel de gekoppelde groep, als in de restgroep en in de populatie).

De overige brandstoffen zijn juist ondervertegenwoordigd in de gekoppelde groep (78 procent van de populatie, 75 procent van de gekoppelde groep).

3.1.1.1 Personenauto's rechtspersonen naar brandstofsoort, 1-1-2022
BrandstofsoortFEV (%)PHEV (%)Overige brandstof (%)
Gekoppelde groep (rechtspersonen)20,74,375
Restgroep (rechtspersonen)16,14,379,6
Populatie (rechtspersonen)17,74,378

3.1.2 Leeftijd voertuig

De personenauto’s in de gekoppelde groep zijn gemiddeld jonger (3 jaar) dan de personenauto’s in de restgroep (4,5 jaar). Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de gebruikte bronnen vooral geschikt zijn voor het toewijzen van leaseauto’s, en leaseauto’s zijn gemiddeld jonger dan auto’s van de zaak (2,4 jaar ten opzichte van 6,7 jaar). Zoals in grafiek 3.1.2.1 hieronder te zien is, neemt het percentage gekoppelde personenauto’s af met het toenemen van de leeftijd van het voertuig. Bij 0-jarige voertuigen is het gekoppelde percentage lager. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat deze nieuwe voertuigen nog bij een leasebedrijf staan en nog niet in gebruik zijn door een leaserijder. Een andere mogelijkheid is dat deze voertuigen zo nieuw zijn dat ze wellicht nog niet goed in alle administratieve data zitten. Deze mogelijke verklaringen zijn echter niet onderzocht. Het gekoppelde percentage valt terug nadat voertuigen de leeftijd van 4 jaar bereiken. Een leasecontract loopt zelden langer dan 5 jaar. Na 5 jaar verandert ook het bijtellingspercentage van een auto, en dit betekent vaak dat een leaserijder wordt geconfronteerd met hogere kosten. Dit kan een moment zijn waarop de leasemaatschappij een auto doorverkoopt, al dan niet voor privégebruik.

Grafiek 3.1.2.1 toont naast de totaalgroep ook het aandeel gekoppelde personenauto’s van rechtspersonen specifiek voor FEVs en PHEVs. Bij deze groep is het aandeel gekoppelde voertuigen met 39,7 procent hoger dan bij de totaalgroep (35 procent). Het aandeel gekoppelde voertuigen per leeftijdsgroep vertoont een vergelijkbaar patroon ten opzichte van de totaalgroep. Alleen bij de oudere voertuigen is het aandeel gekoppelde voertuigen lager. Hierbij dient te worden opgemerkt dat FEVs en PHEVs van 10 jaar of ouder weinig voorkomen.

3.1.2.1 Aandeel gekoppelde personenauto's van rechtspersonen naar leeftijd voertuig, 1-1-2022
 Leeftijd voertuigGekoppelde groep (%)Restgroep (%)
Totaal (alle brandstofsoorten)Totaal3565
Totaal (alle brandstofsoorten)0 jaar29,270,8
Totaal (alle brandstofsoorten)1 jaar43,456,6
Totaal (alle brandstofsoorten)2 jaar43,756,3
Totaal (alle brandstofsoorten)3 jaar42,757,3
Totaal (alle brandstofsoorten)4 jaar36,463,6
Totaal (alle brandstofsoorten)5 jaar2476
Totaal (alle brandstofsoorten)6 tot 10 jaar14,885,2
Totaal (alle brandstofsoorten)10 jaar of ouder12,787,3
FEV en PHEVTotaal39,760,3
FEV en PHEV0 jaar26,273,8
FEV en PHEV1 jaar44,455,6
FEV en PHEV2 jaar49,750,3
FEV en PHEV3 jaar48,851,2
FEV en PHEV4 jaar40,459,6
FEV en PHEV5 jaar35,864,2
FEV en PHEV6 tot 10 jaar15,984,1
FEV en PHEV10 jaar of ouder2,797,3

3.2 Selectiviteit wat betreft bedrijfskenmerken

Naast de selectiviteit van voertuigkenmerken is ook onderzocht of er sprake is van selectiviteit die samenhangt met bepaalde bedrijfskenmerken zoals de grootte van een bedrijf, en de branche waarin  het bedrijf zich bevindt.

3.2.1 Bedrijfstak (branche)

Bedrijfstak of branche zijn gangbare termen voor groepen van bedrijven met dezelfde hoofdactiviteit. Het CBS hanteert voor de indeling van bedrijven naar hoofdactiviteit de zogenoemde Standaard Bedrijfsindeling (SBI). Bedrijven in een bedrijfstak of branche kunnen naast deze activiteit ook andere activiteiten (nevenactiviteiten) uitoefenen.

De toedeling van bedrijven in Nederland wordt gebruikt om onder andere de economische structuur van gebieden te kenschetsen. De bedrijfstakken zijn geclusterd in 20 hoofdgroepen benoemd met hoofdletters. Daarbinnen zijn weer nadere onderverdelingen mogelijk met cijfers. Meer informatie hierover staat op de website van het CBS bij het thema over de Standaard Bedrijfsindeling (SBI) (cbs.nl).

Om de verschillen tussen de gekoppelde groep en de restgroep (en daarmee de mate van vertekening) verder uit te werken wordt in tabel 3.2.1.1 eerst een overzicht met aantallen personenauto’s van rechtspersonen per bedrijfstak weergegeven. Voor de restgroep is de bedrijfstak ‘Handel (G)’ de meest omvangrijke, terwijl dit voor de gekoppelde groep de bedrijfstak ‘Specialistische zakelijke diensten (M)’ is, dit geldt ook voor de elektrische auto’s (FEV en PHEV) van rechtspersonen.

3.2.1.1 Aantal personenauto’s rechtspersonen voor verschillende bedrijfstakken, 1-1-2022
BedrijfstakGekoppelde groep (rechtspersonen)Restgroep (rechtspersonen)Gekoppelde groep FEV en PHEV (rechtspersonen)Restgroep FEV en PHEV (rechtspersonen)
Totaal356 987664 10489 216135 349
A Landbouw, bosbouw en visserij1 8704 879 471 898
B Delfstoffenwinning 295 239 64 44
C Industrie26 63326 7536 2685 429
D Energievoorziening 9041 152 346 429
E Waterbedrijven en afvalbeheer1 1642 053 344 825
F Bouwnijverheid20 29039 4353 8846 253
G Handel67 458132 64614 06629 181
H Vervoer en opslag9 34830 5172 1924 699
I Horeca2 32811 181 5681 769
J Informatie en communicatie40 18228 39610 8139 042
K Financiële dienstverlening52 82168 61019 47016 807
L Verhuur en handel van onroerend goed6 49711 3891 9862 574
M Specialistische zakelijke diensten69 14996 63819 84027 455
N Verhuur en overige zakelijke diensten40 933131 4654 55218 800
O Openbaar bestuur en overheidsdiensten 54322 705 1534 530
P Onderwijs2 9337 100 679 942
Q Gezondheidszorg- en welzijnszorg7 77625 3542 1682 892
R Cultuur, sport en recreatie2 5155 035 518 790
S Overige dienstverlening3 3416 415 832 993
T Huishoudens 1 0 1 0
Onbekend 612 142 1 997

In de volgende twee grafieken zijn per bedrijfstak de percentages van personenauto’s die aan een eindgebruiker gekoppeld werden ten opzichte van de personenauto’s in de restgroep weergegeven. In grafiek 3.2.1.2 staan de aandelen voor het totaal van alle brandstoffen en in grafiek 3.2.1.3 voor de elektrische auto’s (FEV en PHEV).

Er valt op dat er verschillen zijn in de koppelpercentages tussen de bedrijfstakken. Voor de personenauto’s (alle brandstoffen) werd bij de bedrijfstak ‘Informatie en communicatie’ relatief succesvol een eindgebruiker gevonden. Aan de andere kant werd er bij de bedrijfstak ‘Openbaar bestuur en overheidsdiensten’ relatief matig een eindgebruiker gevonden.

3.2.1.2 Aandeel gekoppelde personenauto's van rechtspersonen naar bedrijfstak, totaal (alle brandstoffen), 1-1-2022
BedrijfstakGekoppelde groep (%)Restgroep (%)
Totaal3565
A Landbouw, bosbouw en visserij27,772,3
B Delfstoffenwinning55,244,8
C Industrie49,950,1
D Energievoorziening4456
E Waterbedrijven en afvalbeheer36,263,8
F Bouwnijverheid3466
G Handel33,766,3
H Vervoer en opslag23,476,6
I Horeca17,282,8
J Informatie en communicatie58,641,4
K Financiële dienstverlening43,556,5
L Verhuur en handel van onroerend goed36,363,7
M Specialistische zakelijke diensten41,758,3
N Verhuur en overige zakelijke diensten23,776,3
O Openbaar bestuur en overheidsdiensten2,397,7
P Onderwijs29,270,8
Q Gezondheidszorg- en welzijnszorg23,576,5
R Cultuur, sport en recreatie33,366,7
S Overige dienstverlening34,265,8
Bedrijfstak onbekend0100
Exclusief de bedrijfstak T Huishoudens vanwege te geringe vulling

Bij de elektrische auto’s (FEV en PHEV) is de bedrijfstak ‘Delfstoffenwinning’ leidend in het koppelpercentage: 59,3 procent van de auto’s konden aan een eindgebruiker gekoppeld worden. Het gaat hier wel om een klein aantal auto’s: 64 in de gekoppelde groep ten opzichte van 44 auto’s in de restgroep. Bij de bedrijfstak ‘Openbaar bestuur en overheidsdiensten’ is het koppelpercentage van de auto’s het laagst, met 3,3 procent.

3.2.1.3 Aandeel gekoppelde personenauto's van rechtspersonen naar bedrijfstak, FEV en PHEV, 1-1-2022
BedrijfstakGekoppelde groep (%)Restgroep (%)
Totaal39,760,3
A Landbouw, bosbouw en visserij34,465,6
B Delfstoffenwinning59,340,7
C Industrie53,646,4
D Energievoorziening44,655,4
E Waterbedrijven en afvalbeheer29,470,6
F Bouwnijverheid38,361,7
G Handel32,567,5
H Vervoer en opslag31,868,2
I Horeca24,375,7
J Informatie en communicatie54,545,5
K Financiële dienstverlening53,746,3
L Verhuur en handel van onroerend goed43,656,4
M Specialistische zakelijke diensten41,958,1
N Verhuur en overige zakelijke diensten19,580,5
O Openbaar bestuur en overheidsdiensten3,396,7
P Onderwijs41,958,1
Q Gezondheidszorg- en welzijnszorg42,857,2
R Cultuur, sport en recreatie39,660,4
S Overige dienstverlening45,654,4
Bedrijfstak onbekend0,199,9
Exclusief de bedrijfstak T Huishoudens vanwege te geringe vulling

In de volgende grafieken wordt voor de drie bedrijfstakken met het grootste aantal kentekens binnen de gekoppelde groep (dus niet het hoogst gekoppelde aandeel), ‘Specialistische zakelijke diensten’, ‘Handel’, ‘Financiële dienstverlening’, een nadere onderverdeling weergegeven. Dit geeft inzicht in de koppelverschillen van de personenauto’s binnen een bedrijfstak.

Bij de bedrijfstak ‘Specialistische zakelijke diensten’ hebben de auto’s van bedrijven die horen bij ‘Speur- en ontwikkelingswerk’ een relatief goed koppelresultaat: 57 procent van de auto’s konden aan een eindgebruiker gekoppeld worden. Bij ‘Architecten, ingenieurs en technisch ontwerp en advies, keuring en controle’ is dit 51,2 procent. Relatief slecht koppelen de auto’s van de bedrijven die horen bij ‘Veterinaire dienstverlening’; hier werd 35,2 procent van de auto’s aan een eindgebruiker toegewezen.

3.2.1.4 Aandeel gekoppelde personenauto's van rechtspersonen in bedrijfstak 'specialistische zakelijke diensten', 1-1-2022
BedrijfstakGekoppelde groep (%)Restgroep (%)
Totaal specialistische zakelijke diensten (M)41,758,3
Speur- en ontwikkelingswerk5743
Architecten, ingenieurs en technisch ontwerp en advies, keuring en controle51,248,8
Rechtskundige dienstverlening, accountancy, belastingadvisering en administratie47,452,6
Reclame en marktonderzoek45,154,9
Industrieel ontwerp en vormgeving, fotografie, vertaling en overige consultancy40,559,5
Holdings (geen financiële), concerndiensten binnen eigen concern en managementadvisering37,462,6
Veterinaire dienstverlening35,264,8

Binnen de bedrijfstak ‘Handel’ is het beste koppelresultaat bij bedrijven die horen bij ‘Groothandel en handelsbemiddeling (niet in auto’s en motorfietsen)’; hier kon 57,8 procent van de auto’s aan een eindgebruiker gekoppeld worden. Het slechtst koppelen de auto’s van bedrijven die horen bij ‘Handel in en reparatie van auto’s, motorfietsen en aanhangers’.

3.2.1.5 Aandeel gekoppelde personenauto's van rechtspersonen in bedrijfstak 'handel', 1-1-2022
BedrijfstakGekoppelde groep (%)Restgroep (%)
Totaal handel (G)33,766,3
Groothandel en handelsbemiddeling (niet in auto's en motorfietsen)57,842,2
Detailhandel (niet in auto's)3070
Handel in en reparatie van auto's, motorfietsen en aanhangers7,392,7

Binnen de bedrijfstak ‘Financiële dienstverlening’ hebben de auto’s van bedrijven die horen bij ‘Verzekeringen en pensioenfondsen (geen verplichte sociale verzekeringen)’ een relatief goed koppelresultaat (54,9 procent). Ook auto’s van bedrijven behorend bij ‘Overige financiële dienstverlening’ koppelen relatief goed (54,4 procent). De auto’s van bedrijven die horen bij ‘Financiële instellingen (geen verzekeringen en pensioenfondsen)’ hebben het laagste koppelpercentage (41,9 procent).

3.2.1.6 Aandeel gekoppelde personenauto's van rechtspersonen in bedrijfstak 'financiële dienstverlening', 1-1-2022
BedrijfstakGekoppelde groep (%)Restgroep (%)
Totaal financiële dienstverlening (K)43,556,5
Verzekeringen en pensioenfondsen (geen verplichte sociale verzekeringen)54,945,1
Overige financiële dienstverlening54,445,6
Financiële instellingen (geen verzekeringen en pensioenfondsen)41,958,1

Uit bovenstaande analyses blijkt dat de aantallen personenauto’s als ook de koppelresultaten op bedrijfstakniveau zeer heterogeen zijn en dus van invloed zijn op de vertekening tussen de gekoppelde groep en restgroep. Bij de bedrijfstak ‘Delfstoffenwinning’ is het koppelpercentage relatief hoog met 55,2 procent, vooral bij de elektrische auto’s (FEV en PHEV) met 59,3 procent, maar het aantal auto’s binnen deze bedrijfstak is gering ten opzichte van andere bedrijfstakken.

3.2.2 Bedrijfsgrootte (aantal werkzame personen)

Voor het aantal werkzame personen per bedrijf is een grootteklasse-indeling gemaakt die bestaat uit 9 klassen en een categorie ‘onbekend’. In de onderstaande tabel is een overzicht met de aantallen personenauto’s van rechtspersonen voor de verschillende grootteklassen voor de gekoppelde groep en voor de restgroep weergegeven.

3.2.2.1 Aantal personenauto’s rechtspersonen voor de verschillende bedrijfsgrootten, 1-1-2022
Bedrijfsgrootte, aantal werkzame personenGekoppelde groep (rechtspersonen)Restgroep (rechtspersonen)Gekoppelde groep FEV en PHEV (rechtspersonen)Restgroep FEV en PHEV (rechtspersonen)
Totaal356 987664 10489 216135 349
0 tot 566 205138 44724 67629 535
5 tot 2054 70587 49014 35114 557
20 tot 5046 93557 90711 42510 774
50 tot 10036 50047 0618 2929 552
100 tot 25045 37470 09310 02413 637
250 tot 50037 26765 2156 72914 327
500 tot 1 00031 84167 5184 91912 933
1 000 tot 2 00016 19135 1613 3367 981
2 000 of meer21 74269 4585 42418 219
Onbekend 22725 754 403 834

Uit bovenstaande tabel blijkt dat zowel binnen de groep personenauto’s van rechtspersonen die aan een eindgebruiker gekoppeld kon worden als binnen de restgroep het aantal auto’s bij kleine bedrijven met 0 tot 5 medewerkers het grootst is, gevolgd door bedrijven met 5 tot 20 medewerkers. Voor grote bedrijven met 1000 tot 2000 medewerkers is het aantal auto’s binnen beide groepen het kleinst (afgezien van de categorie ‘onbekend’). Bij de gekoppelde groep bevindt zich 57,2 procent van de kentekens bij bedrijven met minder dan 100 medewerkers, bij de restgroep is 60,4 procent van de kentekens bij bedrijven met minder dan 250 medewerkers.

In grafiek 3.2.2.2 zijn per grootteklasse de percentages van personenauto’s die aan een eindgebruiker gekoppeld werden ten opzichte van de personenauto’s in de restgroep weergegeven. Er valt op dat bij bedrijven met 20 tot 50 medewerkers relatief goed een eindgebruiker gevonden werd. Bij grotere bedrijven met 250 tot 500 medewerkers bevindt zich bijna 64 procent van de kentekens in de restgroep; dit percentage is nog hoger bij bedrijven met meer dan 500 medewerkers. Bij bedrijven met 2000 of meer medewerkers is het aandeel in de restgroep het grootst met ruim 76 procent (afgezien van de categorie ‘onbekend’).

Bij de stekkerauto’s (FEV en PHEV) valt op dat bij bedrijven met 20 tot 50 medewerkers 51,5 procent van de kentekens aan een eindgebruiker gekoppeld kon worden. Het koppelpercentage is daarmee hoger dan bij kleinere bedrijven met 0 tot 5 medewerkers (49,6 procent) en iets grotere bedrijven met 50 tot 100 medewerkers (46,5 procent) . Ook binnen de restgroep zijn er verschillen tussen de grootteklassen. Bij grotere bedrijven met 250 tot 500 medewerkers bevindt zich 68 procent van de kentekens in de restgroep; dit percentage is nog hoger bij bedrijven met meer dan 500 medewerkers. Bij bedrijven met 2000 of meer medewerkers is het aandeel in de restgroep het grootst (afgezien van de categorie ‘onbekend’).

3.2.2.2 Aandeel gekoppelde personenauto's van rechtspersonen naar grootteklasse bedrijf, 1-1-2022
 Bedrijfsgrootte, aantal werkzame personenGekoppelde groep (%)Restgroep (%)
Totaal (alle brandstoffen)Totaal3565
Totaal (alle brandstoffen)0 tot 532,467,6
Totaal (alle brandstoffen)5 tot 2038,561,5
Totaal (alle brandstoffen)20 tot 5044,855,2
Totaal (alle brandstoffen)50 tot 10043,756,3
Totaal (alle brandstoffen)100 tot 25039,360,7
Totaal (alle brandstoffen)250 tot 50036,463,6
Totaal (alle brandstoffen)500 tot 10003268
Totaal (alle brandstoffen)1000 tot 200031,568,5
Totaal (alle brandstoffen)2000 of meer23,876,2
Totaal (alle brandstoffen)Onbekend0,999,1
FEV en PHEVTotaal39,760,3
FEV en PHEV0 tot 545,554,5
FEV en PHEV5 tot 2049,650,4
FEV en PHEV20 tot 5051,548,5
FEV en PHEV50 tot 10046,553,5
FEV en PHEV100 tot 25042,457,6
FEV en PHEV250 tot 5003268
FEV en PHEV500 tot 100027,672,4
FEV en PHEV1000 tot 200029,570,5
FEV en PHEV2000 of meer22,977,1
FEV en PHEVOnbekend199

Uit bovenstaande analyses blijkt dat het aantal werkzame personen bij een bedrijf van invloed is op de vertekening tussen de gekoppelde groep en restgroep. Bij bedrijven met 20 tot 50 medewerkers kunnen auto’s beter aan een eindgebruiker gekoppeld worden. FEVs en PHEVs koppelen bij bedrijven met minder dan 100 medewerkers relatief goed en bij bedrijven met meer dan 250 medewerkers relatief matig.

3.3 Selectiviteit in de brondata

In paragraaf 3.1 en 3.2 is ingegaan op selectiviteit van de gemeentecijfers. Paragraaf 3.3 gaat in op een meer indirecte vorm van selectiviteit, die echter wel invloed heeft gehad op het eindresultaat, namelijk selectiviteit in de brondata van het onderzoek.

De ‘wagenparkopgaven’ van de Belastingdienst bevatten data over nagenoeg alle autolease- en autoverhuurbedrijven met 25 of meer voertuigen; deze zijn verplicht om informatie aan de Belastingdienst te leveren. Kleine bedrijven met minder dan 25 voertuigen leveren vrijwillig informatie aan en zijn slechts voor een klein deel vertegenwoordigd in deze bron, wat een nadelig effect heeft op de koppeling van de voertuigen van deze groep bedrijven.

Een belangrijke koppelvariabele om voertuigen aan een eindgebruiker te koppelen via de polisadministratie is de ‘waarde privégebruik’ van het voertuig. In de polisdata is deze variabele aanwezig, bij het motorvoertuigenpark van RDW moet deze variabele worden afgeleid. Deze afleiding maakt gebruik van variabelen zoals bouwjaar, uitstoot en catalogusprijs. De variabele catalogusprijs is echter niet altijd gevuld in de basisregistratie voertuigen. Bij 5,1 procent van alle kentekens van rechtspersonen is deze variabele niet gevuld. Daarnaast komen onrealistisch hoge en lage waardes voor in de data. Er is sprake van selectiviteit omdat de catalogusprijs bij nieuwe voertuigen goed is gevuld, maar niet bij oude voertuigen. Leasevoertuigen zijn gemiddeld jonge voertuigen, waarvoor de catalogusprijs doorgaans beschikbaar is. Auto’s van de zaak zijn gemiddeld wat ouder. Voor deze groep zal relatief vaker geen catalogusprijs bekend zijn, wat betekent dat er geen waarde privégebruik kan worden afgeleid en dus ook geen koppeling aan een hoofdgebruiker via de polisadministratie tot stand kan komen.

4. Resultaten

In tabel 4.1 tot en met 4.4 staan de aantallen personenauto’s naar gemeente van de groep natuurlijke personen en gekoppelde rechtspersonen, als totaal voor alle brandstofsoorten, voor de volledig elektrische auto’s, voor de plug-in hybride auto’s en als totaal van de overige brandstofsoorten respectievelijk. Het betreft hier een deel van de totale populatie personenauto’s op peilmoment 1-1-2022. De aantallen auto’s van de restgroep rechtspersonen zijn niet op gemeenteniveau beschikbaar en ontbreken in tabel 4.1 tot en met 4.4. Daarom kunnen de resultaten uit deze tabellen niet zomaar worden ingezet voor de toedeling van het totale aantal voertuigen naar gemeente, omdat er sprake is van selectiviteit. De selectiviteit tussen de gekoppelde groep en de restgroep van de rechtspersonen is beschreven in hoofdstuk 3.

Ter volledigheid wordt in tabel 4.5 het aantal kentekens van de restgroep van rechtspersonen naar provincie weergegeven. Deze werden modelmatig over de provincies verdeeld (zie hoofdstuk 2 voor de methodebeschrijving).

4.1 Verdeling personenauto’s alle brandstofsoorten van natuurlijke personen en gekoppelde rechtspersonen naar gemeente na toewijzing aan eindgebruiker, 1-1-2022
GemeentenaamAantal personenauto's (alle brandstofsoorten) van natuurlijke personen en gekoppelde rechtspersonenAantal personenauto's (alle brandstofsoorten) van natuurlijke personenAantal personenauto's (alle brandstofsoorten) van rechtspersonen gekoppeld
Aa en Hunze15 14014 739 401
Aalsmeer16 67915 5661 113
Aalten14 43714 108 329
Achtkarspelen14 94314 725 218
Alblasserdam9 0458 465 580
Albrandswaard13 09211 9891 103
Alkmaar49 49947 4672 032
Almelo34 28132 9631 318
Almere93 45588 4445 011
Alphen aan den Rijn54 87751 7473 130
Alphen-Chaam6 4296 147 282
Altena30 00528 3841 621
Ameland1 8831 874 9
Amersfoort68 55063 9514 599
Amstelveen36 30533 9442 361
Amsterdam224 148211 73312 415
Apeldoorn79 55075 9553 595
Arnhem67 21964 0313 188
Assen32 75431 771 983
Asten9 2838 964 319
Baarle-Nassau4 1063 991 115
Baarn12 32011 632 688
Barendrecht23 80221 8691 933
Barneveld28 97027 6271 343
Beek (L.)9 4669 144 322
Beekdaelen22 06421 354 710
Beesel7 2747 065 209
Berg en Dal18 70718 179 528
Bergeijk10 89210 515 377
Bergen (L.)7 8747 726 148
Bergen (NH.)16 23515 608 627
Bergen op Zoom33 28931 8821 407
Berkelland24 90324 241 662
Bernheze17 36416 677 687
Best16 06315 278 785
Beuningen14 34113 650 691
Beverwijk19 57418 873 701
De Bilt21 25220 0521 200
Bladel11 65311 303 350
Blaricum7 2566 712 544
Bloemendaal12 54411 755 789
Bodegraven-Reeuwijk17 54416 4481 096
Boekel5 9795 817 162
Borger-Odoorn15 34514 998 347
Borne12 51811 916 602
Borsele13 06012 732 328
Boxtel16 47415 773 701
Breda87 08281 5115 571
Brielle10 0599 481 578
Bronckhorst21 45320 801 652
Brummen11 74511 306 439
Brunssum15 53215 237 295
Bunnik7 3316 932 399
Bunschoten9 7829 241 541
Buren16 20615 442 764
Capelle aan den IJssel29 87028 2031 667
Castricum17 97317 117 856
Coevorden19 95819 459 499
Cranendonck11 94211 581 361
Culemborg13 79013 067 723
Dalfsen16 67816 203 475
Dantumadiel10 0509 919 131
Delft33 33631 7671 569
Deurne17 13016 634 496
Deventer45 34143 4591 882
Diemen10 5759 965 610
Dijk en Waard43 62441 8881 736
Dinkelland14 57314 039 534
Doesburg5 9705 780 190
Doetinchem29 69928 5751 124
Dongen14 62213 948 674
Dordrecht52 19249 2672 925
Drechterland10 33110 012 319
Drimmelen15 15814 434 724
Dronten22 50621 557 949
Druten10 44810 009 439
Duiven13 31312 736 577
Echt-Susteren18 73118 222 509
Edam-Volendam15 42414 651 773
Ede56 45753 8872 570
Eemnes5 2664 988 278
Eemsdelta23 40823 008 400
Eersel11 41010 966 444
Eijsden-Margraten14 81614 333 483
Eindhoven99 21794 9674 250
Elburg12 32511 954 371
Emmen57 03655 7961 240
Enkhuizen8 3718 097 274
Enschede68 18165 7872 394
Epe18 42517 824 601
Ermelo13 88813 360 528
Etten-Leur22 76721 5791 188
De Fryske Marren27 79227 049 743
Geertruidenberg11 79811 155 643
Geldrop-Mierlo20 86720 034 833
Gemert-Bakel16 78716 245 542
Gennep9 4289 155 273
Gilze en Rijen13 98713 398 589
Goeree-Overflakkee27 53826 2411 297
Goes19 55418 929 625
Goirle12 53011 925 605
Gooise Meren28 88926 9411 948
Gorinchem17 16816 0451 123
Gouda29 58927 9461 643
's-Gravenhage (gemeente)180 618172 7097 909
Groningen (gemeente)80 41377 7232 690
Gulpen-Wittem8 3338 125 208
Haaksbergen13 38312 948 435
Haarlem62 18358 8793 304
Haarlemmermeer78 10273 6104 492
Halderberge17 11816 351 767
Hardenberg32 93732 067 870
Harderwijk22 82321 7041 119
Hardinxveld-Giessendam8 6368 030 606
Harlingen7 3577 225 132
Hattem6 3076 061 246
Heemskerk19 28518 531 754
Heemstede13 54412 744 800
Heerde10 43110 076 355
Heerenveen26 10925 236 873
Heerlen43 69642 728 968
Heeze-Leende9 5389 129 409
Heiloo12 12111 550 571
Den Helder25 91825 451 467
Hellendoorn19 06318 372 691
Hellevoetsluis21 55220 3871 165
Helmond45 15643 3441 812
Hendrik-Ido-Ambacht15 37813 9291 449
Hengelo (O.)39 57538 0341 541
's-Hertogenbosch74 57970 0464 533
Heumen8 8558 500 355
Heusden25 34024 0841 256
Hillegom11 50210 987 515
Hilvarenbeek9 1478 746 401
Hilversum39 08636 9302 156
Hoeksche Waard48 19544 8293 366
Hof van Twente19 79519 084 711
Het Hogeland24 75124 322 429
Hollands Kroon26 94526 231 714
Hoogeveen27 94827 281 667
Hoorn33 30731 9511 356
Horst aan de Maas23 96923 245 724
Houten23 02221 3291 693
Huizen21 48220 3031 179
Hulst16 07215 762 310
IJsselstein15 72214 5771 145
Kaag en Braassem14 77413 983 791
Kampen24 08123 128 953
Kapelle7 0516 826 225
Katwijk26 99425 3931 601
Kerkrade23 88123 415 466
Koggenland12 45112 011 440
Krimpen aan den IJssel13 54412 737 807
Krimpenerwaard28 33526 6811 654
Laarbeek12 79112 340 451
Land van Cuijk50 77249 1031 669
Landgraaf20 84020 404 436
Landsmeer5 6795 358 321
Lansingerland31 81529 2922 523
Laren (NH.)6 7546 360 394
Leeuwarden53 98952 6031 386
Leiden40 31638 6201 696
Leiderdorp12 51811 873 645
Leidschendam-Voorburg33 41031 6871 723
Lelystad36 47434 9681 506
Leudal21 35820 708 650
Leusden16 08015 126 954
Lingewaard24 91723 7511 166
Lisse11 95311 347 606
Lochem19 62918 896 733
Loon op Zand13 37412 728 646
Lopik7 6737 310 363
Losser12 50512 119 386
Maasdriel13 97013 325 645
Maasgouw14 27613 822 454
Maashorst31 88330 7091 174
Maassluis15 91415 065 849
Maastricht45 58144 2671 314
Medemblik23 82023 052 768
Meerssen10 59710 221 376
Meierijstad44 96643 1331 833
Meppel17 11716 447 670
Middelburg (Z.)22 49021 881 609
Midden-Delfland9 4398 829 610
Midden-Drenthe19 04418 557 487
Midden-Groningen32 96732 313 654
Moerdijk21 03720 0301 007
Molenlanden22 89521 6881 207
Montferland20 10819 463 645
Montfoort7 0516 616 435
Mook en Middelaar4 7324 546 186
Neder-Betuwe12 19211 709 483
Nederweert10 1369 823 313
Nieuwegein30 11428 5431 571
Nieuwkoop15 87115 029 842
Nijkerk22 16121 0011 160
Nijmegen70 25467 4632 791
Nissewaard41 78239 7822 000
Noardeast-Fryslân24 00523 673 332
Noord-Beveland4 6314 518 113
Noordenveld17 62117 122 499
Noordoostpolder24 42823 599 829
Noordwijk22 45821 2341 224
Nuenen, Gerwen en Nederwetten13 34612 654 692
Nunspeet14 08513 516 569
Oegstgeest11 20310 538 665
Oirschot11 02310 586 437
Oisterwijk17 73416 783 951
Oldambt20 97520 617 358
Oldebroek11 97911 609 370
Oldenzaal15 87515 197 678
Olst-Wijhe9 9519 654 297
Ommen9 9759 706 269
Oost Gelre15 98715 543 444
Oosterhout30 17228 5501 622
Ooststellingwerf14 43514 166 269
Oostzaan4 9444 719 225
Opmeer6 7476 528 219
Opsterland16 66416 231 433
Oss47 77045 8971 873
Oude IJsselstreek21 68221 086 596
Ouder-Amstel6 2175 802 415
Oudewater5 1174 809 308
Overbetuwe25 55424 3291 225
Papendrecht16 11115 0721 039
Peel en Maas24 75523 968 787
Pekela7 0236 917 106
Pijnacker-Nootdorp25 97024 2461 724
Purmerend42 32040 5481 772
Putten12 51511 990 525
Raalte20 48419 856 628
Reimerswaal11 10510 798 307
Renkum16 82016 105 715
Renswoude2 8812 738 143
Reusel-De Mierden7 4787 294 184
Rheden22 00921 185 824
Rhenen10 4329 917 515
Ridderkerk22 85721 5251 332
Rijssen-Holten18 55917 834 725
Rijswijk (ZH.)23 55122 4591 092
Roerdalen12 38312 071 312
Roermond29 41228 3861 026
De Ronde Venen24 25522 7281 527
Roosendaal38 85037 2771 573
Rotterdam222 069209 99812 071
Rozendaal1 055 963 92
Rucphen13 51213 078 434
Schagen24 85524 107 748
Scherpenzeel5 2835 058 225
Schiedam31 21629 6181 598
Schiermonnikoog 332 329 3
Schouwen-Duiveland19 05818 422 636
Simpelveld6 1766 009 167
Sint-Michielsgestel16 31015 447 863
Sittard-Geleen49 46247 9731 489
Sliedrecht11 47710 811 666
Sluis13 20212 997 205
Smallingerland27 67526 933 742
Soest24 67323 3361 337
Someren10 77710 407 370
Son en Breugel9 9539 421 532
Stadskanaal17 02216 744 278
Staphorst8 9388 749 189
Stede Broec10 0989 792 306
Steenbergen13 48712 933 554
Steenwijkerland23 89623 248 648
Stein (L.)14 86814 434 434
Stichtse Vecht33 23331 2411 992
Súdwest-Fryslân44 92543 7111 214
Terneuzen30 01429 474 540
Terschelling2 4032 384 19
Texel6 9596 864 95
Teylingen18 65617 6471 009
Tholen13 80413 324 480
Tiel20 48819 4861 002
Tilburg99 22794 8484 379
Tubbergen11 94411 542 402
Twenterand18 14817 652 496
Tynaarlo18 80218 180 622
Tytsjerksteradiel17 33417 019 315
Uitgeest6 7606 371 389
Uithoorn15 32014 477 843
Urk7 3277 039 288
Utrecht (gemeente)117 394108 4208 974
Utrechtse Heuvelrug25 88324 4771 406
Vaals4 8124 747 65
Valkenburg aan de Geul9 0468 766 280
Valkenswaard17 03616 342 694
Veendam14 79814 493 305
Veenendaal30 95929 2121 747
Veere12 02811 756 272
Veldhoven23 82522 7821 043
Velsen33 10331 7651 338
Venlo49 37247 7411 631
Venray22 94222 231 711
Vijfheerenlanden29 20227 6971 505
Vlaardingen31 93330 3851 548
Vlieland 421 416 5
Vlissingen20 90020 465 435
Voerendaal7 3597 132 227
Voorschoten11 86611 256 610
Voorst13 31312 766 547
Vught16 19915 1791 020
Waadhoeke24 26823 835 433
Waalre9 6859 232 453
Waalwijk26 58325 3691 214
Waddinxveen15 18314 1671 016
Wageningen13 88813 320 568
Wassenaar13 79213 070 722
Waterland8 2777 863 414
Weert25 76824 7061 062
Weesp8 6888 138 550
West Betuwe28 16626 7291 437
West Maas en Waal11 58511 094 491
Westerkwartier34 69333 869 824
Westerveld11 79011 501 289
Westervoort7 6507 373 277
Westerwolde14 77314 569 204
Westland54 64351 4443 199
Weststellingwerf14 36214 050 312
Westvoorne9 2208 695 525
Wierden13 41112 729 682
Wijchen21 97020 975 995
Wijdemeren14 13313 371 762
Wijk bij Duurstede12 83912 177 662
Winterswijk14 54014 180 360
Woensdrecht12 51312 054 459
Woerden24 48722 8471 640
De Wolden14 50214 112 390
Wormerland8 1817 825 356
Woudenberg6 9976 627 370
Zaanstad67 28964 6152 674
Zaltbommel15 09214 413 679
Zandvoort7 9637 644 319
Zeewolde12 42011 662 758
Zeist29 59827 8001 798
Zevenaar24 12723 275 852
Zoetermeer58 12355 0033 120
Zoeterwoude4 3904 151 239
Zuidplas23 27021 6341 636
Zundert12 84812 349 499
Zutphen22 59921 820 779
Zwartewaterland10 86610 441 425
Zwijndrecht21 51220 2951 217
Zwolle54 30751 7262 581

4.2 Verdeling personenauto’s FEVs van natuurlijke personen en gekoppelde rechtspersonen naar gemeente na toewijzing aan eindgebruiker, 1-1-2022
GemeentenaamAantal personenauto's FEV van natuurlijke personen en gekoppelde rechtspersonenAantal personenauto's FEV van natuurlijke personenAantal personenauto's FEV van rechtspersonen gekoppeld
Aa en Hunze 240 165 75
Aalsmeer 425 167 258
Aalten 115 69 46
Achtkarspelen 89 67 22
Alblasserdam 160 52 108
Albrandswaard 388 148 240
Alkmaar 863 431 432
Almelo 400 201 199
Almere2 1611 1601 001
Alphen aan den Rijn1 180 517 663
Alphen-Chaam 87 36 51
Altena 514 212 302
Ameland 9 7 2
Amersfoort1 824 7251 099
Amstelveen 991 446 545
Amsterdam5 8042 3983 406
Apeldoorn1 387 629 758
Arnhem1 234 568 666
Assen 366 199 167
Asten 121 61 60
Baarle-Nassau 37 16 21
Baarn 287 123 164
Barendrecht 613 246 367
Barneveld 470 191 279
Beek (L.) 97 48 49
Beekdaelen 268 144 124
Beesel 74 39 35
Berg en Dal 249 147 102
Bergeijk 152 68 84
Bergen (L.) 75 44 31
Bergen (NH.) 372 184 188
Bergen op Zoom 465 224 241
Berkelland 229 147 82
Bernheze 276 143 133
Best 299 133 166
Beuningen 253 120 133
Beverwijk 256 141 115
De Bilt 595 234 361
Bladel 154 81 73
Blaricum 264 105 159
Bloemendaal 474 198 276
Bodegraven-Reeuwijk 413 171 242
Boekel 73 40 33
Borger-Odoorn 119 74 45
Borne 164 82 82
Borsele 163 102 61
Boxtel 304 136 168
Breda1 914 7401 174
Brielle 175 88 87
Bronckhorst 333 199 134
Brummen 209 99 110
Brunssum 96 66 30
Bunnik 190 93 97
Bunschoten 199 77 122
Buren 317 158 159
Capelle aan den IJssel 511 210 301
Castricum 390 194 196
Coevorden 210 130 80
Cranendonck 155 74 81
Culemborg 291 134 157
Dalfsen 192 94 98
Dantumadiel 73 50 23
Delft 622 250 372
Deurne 215 106 109
Deventer 647 280 367
Diemen 222 108 114
Dijk en Waard 739 375 364
Dinkelland 176 97 79
Doesburg 67 38 29
Doetinchem 406 198 208
Dongen 245 106 139
Dordrecht 823 311 512
Drechterland 151 88 63
Drimmelen 238 105 133
Dronten 418 257 161
Druten 172 98 74
Duiven 207 115 92
Echt-Susteren 194 111 83
Edam-Volendam 281 141 140
Ede 940 429 511
Eemnes 128 57 71
Eemsdelta 165 118 47
Eersel 199 85 114
Eijsden-Margraten 180 89 91
Eindhoven1 661 695 966
Elburg 136 75 61
Emmen 402 237 165
Enkhuizen 112 64 48
Enschede 734 328 406
Epe 256 137 119
Ermelo 228 112 116
Etten-Leur 395 165 230
De Fryske Marren 388 241 147
Geertruidenberg 185 88 97
Geldrop-Mierlo 321 159 162
Gemert-Bakel 255 135 120
Gennep 124 61 63
Gilze en Rijen 215 107 108
Goeree-Overflakkee 446 236 210
Goes 266 145 121
Goirle 220 95 125
Gooise Meren 917 352 565
Gorinchem 332 119 213
Gouda 517 220 297
's-Gravenhage (gemeente)3 4381 5521 886
Groningen (gemeente)1 150 595 555
Gulpen-Wittem 88 57 31
Haaksbergen 141 65 76
Haarlem1 292 482 810
Haarlemmermeer1 811 8071 004
Halderberge 245 120 125
Hardenberg 294 157 137
Harderwijk 367 160 207
Hardinxveld-Giessendam 124 35 89
Harlingen 57 31 26
Hattem 114 64 50
Heemskerk 304 160 144
Heemstede 406 164 242
Heerde 144 73 71
Heerenveen 453 252 201
Heerlen 311 178 133
Heeze-Leende 193 85 108
Heiloo 309 149 160
Den Helder 205 147 58
Hellendoorn 255 119 136
Hellevoetsluis 304 148 156
Helmond 683 301 382
Hendrik-Ido-Ambacht 368 129 239
Hengelo (O.) 477 240 237
's-Hertogenbosch1 681 6291 052
Heumen 161 83 78
Heusden 470 206 264
Hillegom 196 81 115
Hilvarenbeek 155 77 78
Hilversum 918 358 560
Hoeksche Waard 955 378 577
Hof van Twente 267 135 132
Het Hogeland 195 130 65
Hollands Kroon 361 225 136
Hoogeveen 199 114 85
Hoorn 532 261 271
Horst aan de Maas 288 155 133
Houten 629 258 371
Huizen 450 199 251
Hulst 126 77 49
IJsselstein 353 128 225
Kaag en Braassem 389 182 207
Kampen 306 148 158
Kapelle 131 81 50
Katwijk 525 199 326
Kerkrade 165 101 64
Koggenland 180 101 79
Krimpen aan den IJssel 210 87 123
Krimpenerwaard 543 230 313
Laarbeek 190 90 100
Land van Cuijk 720 388 332
Landgraaf 161 106 55
Landsmeer 136 52 84
Lansingerland 996 412 584
Laren (NH.) 227 105 122
Leeuwarden 680 422 258
Leiden 711 321 390
Leiderdorp 252 97 155
Leidschendam-Voorburg 684 287 397
Lelystad 710 409 301
Leudal 270 152 118
Leusden 383 145 238
Lingewaard 420 192 228
Lisse 210 88 122
Lochem 367 215 152
Loon op Zand 226 90 136
Lopik 112 49 63
Losser 130 50 80
Maasdriel 271 133 138
Maasgouw 180 104 76
Maashorst 448 210 238
Maassluis 236 77 159
Maastricht 440 242 198
Medemblik 348 193 155
Meerssen 160 96 64
Meierijstad 739 325 414
Meppel 195 102 93
Middelburg (Z.) 244 145 99
Midden-Delfland 218 88 130
Midden-Drenthe 196 129 67
Midden-Groningen 302 192 110
Moerdijk 346 172 174
Molenlanden 395 146 249
Montferland 257 134 123
Montfoort 138 43 95
Mook en Middelaar 90 55 35
Neder-Betuwe 169 81 88
Nederweert 147 81 66
Nieuwegein 495 203 292
Nieuwkoop 363 154 209
Nijkerk 418 190 228
Nijmegen1 151 564 587
Nissewaard 522 276 246
Noardeast-Fryslân 191 149 42
Noord-Beveland 65 47 18
Noordenveld 254 152 102
Noordoostpolder 359 195 164
Noordwijk 575 233 342
Nuenen, Gerwen en Nederwetten 298 122 176
Nunspeet 197 93 104
Oegstgeest 328 138 190
Oirschot 214 111 103
Oisterwijk 374 158 216
Oldambt 136 94 42
Oldebroek 127 65 62
Oldenzaal 215 96 119
Olst-Wijhe 141 91 50
Ommen 121 77 44
Oost Gelre 148 83 65
Oosterhout 526 224 302
Ooststellingwerf 156 107 49
Oostzaan 95 50 45
Opmeer 90 54 36
Opsterland 213 125 88
Oss 686 338 348
Oude IJsselstreek 240 139 101
Ouder-Amstel 207 68 139
Oudewater 101 42 59
Overbetuwe 495 236 259
Papendrecht 320 130 190
Peel en Maas 282 135 147
Pekela 26 21 5
Pijnacker-Nootdorp 745 316 429
Purmerend 605 317 288
Putten 194 88 106
Raalte 279 148 131
Reimerswaal 123 65 58
Renkum 392 210 182
Renswoude 53 20 33
Reusel-De Mierden 64 31 33
Rheden 373 180 193
Rhenen 174 69 105
Ridderkerk 349 137 212
Rijssen-Holten 203 92 111
Rijswijk (ZH.) 402 181 221
Roerdalen 109 67 42
Roermond 311 159 152
De Ronde Venen 633 255 378
Roosendaal 458 204 254
Rotterdam3 9051 4602 445
Rozendaal 54 23 31
Rucphen 137 73 64
Schagen 345 201 144
Scherpenzeel 72 29 43
Schiedam 448 189 259
Schiermonnikoog 3 3 0
Schouwen-Duiveland 323 190 133
Simpelveld 50 26 24
Sint-Michielsgestel 351 137 214
Sittard-Geleen 497 284 213
Sliedrecht 151 70 81
Sluis 101 71 30
Smallingerland 313 167 146
Soest 613 247 366
Someren 142 53 89
Son en Breugel 200 101 99
Stadskanaal 95 57 38
Staphorst 60 29 31
Stede Broec 119 61 58
Steenbergen 183 92 91
Steenwijkerland 274 161 113
Stein (L.) 131 72 59
Stichtse Vecht 815 343 472
Súdwest-Fryslân 568 339 229
Terneuzen 220 147 73
Terschelling 14 11 3
Texel 84 62 22
Teylingen 409 170 239
Tholen 191 109 82
Tiel 315 138 177
Tilburg1 493 653 840
Tubbergen 134 50 84
Twenterand 150 82 68
Tynaarlo 365 219 146
Tytsjerksteradiel 191 141 50
Uitgeest 153 68 85
Uithoorn 325 151 174
Urk 97 40 57
Utrecht (gemeente)3 6091 1632 446
Utrechtse Heuvelrug 757 337 420
Vaals 44 33 11
Valkenburg aan de Geul 111 65 46
Valkenswaard 240 110 130
Veendam 112 67 45
Veenendaal 531 201 330
Veere 160 108 52
Veldhoven 409 196 213
Velsen 486 242 244
Venlo 516 251 265
Venray 304 168 136
Vijfheerenlanden 509 204 305
Vlaardingen 414 181 233
Vlieland 0 0 0
Vlissingen 133 85 48
Voerendaal 87 57 30
Voorschoten 237 93 144
Voorst 220 107 113
Vught 490 171 319
Waadhoeke 222 146 76
Waalre 211 101 110
Waalwijk 414 161 253
Waddinxveen 349 146 203
Wageningen 287 145 142
Wassenaar 452 219 233
Waterland 186 86 100
Weert 351 165 186
Weesp 219 79 140
West Betuwe 597 271 326
West Maas en Waal 207 111 96
Westerkwartier 423 276 147
Westerveld 161 103 58
Westervoort 82 44 38
Westerwolde 92 65 27
Westland1 185 459 726
Weststellingwerf 137 84 53
Westvoorne 225 121 104
Wierden 221 87 134
Wijchen 401 193 208
Wijdemeren 344 150 194
Wijk bij Duurstede 254 119 135
Winterswijk 161 89 72
Woensdrecht 154 80 74
Woerden 600 219 381
De Wolden 189 113 76
Wormerland 141 68 73
Woudenberg 118 40 78
Zaanstad 903 432 471
Zaltbommel 287 139 148
Zandvoort 135 64 71
Zeewolde 286 135 151
Zeist 866 341 525
Zevenaar 301 162 139
Zoetermeer1 057 481 576
Zoeterwoude 91 42 49
Zuidplas 561 230 331
Zundert 180 93 87
Zutphen 311 168 143
Zwartewaterland 145 71 74
Zwijndrecht 314 140 174
Zwolle 872 384 488

4.3 Verdeling personenauto’s PHEVs van natuurlijke personen en gekoppelde rechtspersonen naar gemeente na toewijzing aan eindgebruiker, 1-1-2022
GemeentenaamAantal personenauto's PHEV van natuurlijke personen en gekoppelde rechtspersonenAantal personenauto's PHEV van natuurlijke personenAantal personenauto's PHEV van rechtspersonen gekoppeld
Aa en Hunze 210 191 19
Aalsmeer 305 257 48
Aalten 115 95 20
Achtkarspelen 130 121 9
Alblasserdam 118 98 20
Albrandswaard 253 200 53
Alkmaar 702 623 79
Almelo 385 332 53
Almere1 5451 394 151
Alphen aan den Rijn 833 711 122
Alphen-Chaam 80 72 8
Altena 424 360 64
Ameland 33 33 0
Amersfoort 971 828 143
Amstelveen1 007 840 167
Amsterdam4 4073 788 619
Apeldoorn1 139 974 165
Arnhem 859 736 123
Assen 381 341 40
Asten 123 98 25
Baarle-Nassau 38 32 6
Baarn 229 188 41
Barendrecht 450 368 82
Barneveld 370 317 53
Beek (L.) 123 110 13
Beekdaelen 231 203 28
Beesel 83 76 7
Berg en Dal 256 233 23
Bergeijk 157 130 27
Bergen (L.) 72 69 3
Bergen (NH.) 385 344 41
Bergen op Zoom 368 310 58
Berkelland 257 227 30
Bernheze 264 222 42
Best 240 207 33
Beuningen 224 189 35
Beverwijk 268 232 36
De Bilt 476 408 68
Bladel 129 114 15
Blaricum 284 245 39
Bloemendaal 458 386 72
Bodegraven-Reeuwijk 353 300 53
Boekel 69 64 5
Borger-Odoorn 210 195 15
Borne 178 144 34
Borsele 138 128 10
Boxtel 195 168 27
Breda1 3111 072 239
Brielle 130 103 27
Bronckhorst 245 207 38
Brummen 147 136 11
Brunssum 127 113 14
Bunnik 121 106 15
Bunschoten 177 158 19
Buren 274 246 28
Capelle aan den IJssel 390 341 49
Castricum 327 269 58
Coevorden 224 207 17
Cranendonck 104 91 13
Culemborg 188 158 30
Dalfsen 234 208 26
Dantumadiel 87 82 5
Delft 404 355 49
Deurne 169 147 22
Deventer 485 432 53
Diemen 194 178 16
Dijk en Waard 654 585 69
Dinkelland 162 137 25
Doesburg 55 48 7
Doetinchem 367 301 66
Dongen 179 151 28
Dordrecht 659 549 110
Drechterland 163 148 15
Drimmelen 191 160 31
Dronten 340 295 45
Druten 134 117 17
Duiven 206 170 36
Echt-Susteren 173 150 23
Edam-Volendam 307 257 50
Ede 864 750 114
Eemnes 84 75 9
Eemsdelta 256 237 19
Eersel 156 136 20
Eijsden-Margraten 191 150 41
Eindhoven1 3371 171 166
Elburg 163 143 20
Emmen 716 673 43
Enkhuizen 96 82 14
Enschede 710 623 87
Epe 240 213 27
Ermelo 217 197 20
Etten-Leur 265 222 43
De Fryske Marren 386 343 43
Geertruidenberg 152 123 29
Geldrop-Mierlo 281 240 41
Gemert-Bakel 174 153 21
Gennep 96 86 10
Gilze en Rijen 164 134 30
Goeree-Overflakkee 371 308 63
Goes 261 233 28
Goirle 163 143 20
Gooise Meren 698 588 110
Gorinchem 221 179 42
Gouda 329 275 54
's-Gravenhage (gemeente)3 3342 968 366
Groningen (gemeente)1 0921 016 76
Gulpen-Wittem 103 84 19
Haaksbergen 147 129 18
Haarlem 981 849 132
Haarlemmermeer1 4371 209 228
Halderberge 183 156 27
Hardenberg 376 354 22
Harderwijk 349 301 48
Hardinxveld-Giessendam 112 92 20
Harlingen 85 71 14
Hattem 95 82 13
Heemskerk 253 223 30
Heemstede 361 306 55
Heerde 130 120 10
Heerenveen 338 313 25
Heerlen 301 266 35
Heeze-Leende 133 117 16
Heiloo 260 223 37
Den Helder 223 214 9
Hellendoorn 258 225 33
Hellevoetsluis 278 223 55
Helmond 593 510 83
Hendrik-Ido-Ambacht 252 195 57
Hengelo (O.) 483 405 78
's-Hertogenbosch 981 815 166
Heumen 123 104 19
Heusden 326 288 38
Hillegom 145 121 24
Hilvarenbeek 137 110 27
Hilversum 750 643 107
Hoeksche Waard 784 638 146
Hof van Twente 225 193 32
Het Hogeland 223 215 8
Hollands Kroon 343 308 35
Hoogeveen 279 255 24
Hoorn 536 480 56
Horst aan de Maas 249 223 26
Houten 416 341 75
Huizen 393 338 55
Hulst 200 184 16
IJsselstein 242 195 47
Kaag en Braassem 228 199 29
Kampen 278 244 34
Kapelle 83 74 9
Katwijk 458 392 66
Kerkrade 172 150 22
Koggenland 162 139 23
Krimpen aan den IJssel 180 148 32
Krimpenerwaard 456 389 67
Laarbeek 160 147 13
Land van Cuijk 535 478 57
Landgraaf 164 145 19
Landsmeer 132 113 19
Lansingerland 673 568 105
Laren (NH.) 273 239 34
Leeuwarden 626 577 49
Leiden 604 533 71
Leiderdorp 212 187 25
Leidschendam-Voorburg 584 500 84
Lelystad 619 571 48
Leudal 264 225 39
Leusden 258 219 39
Lingewaard 381 316 65
Lisse 205 171 34
Lochem 334 291 43
Loon op Zand 180 148 32
Lopik 117 104 13
Losser 139 124 15
Maasdriel 234 205 29
Maasgouw 168 143 25
Maashorst 412 360 52
Maassluis 192 159 33
Maastricht 536 470 66
Medemblik 370 327 43
Meerssen 128 106 22
Meierijstad 551 472 79
Meppel 234 207 27
Middelburg (Z.) 211 184 27
Midden-Delfland 189 162 27
Midden-Drenthe 268 246 22
Midden-Groningen 361 334 27
Moerdijk 271 218 53
Molenlanden 324 267 57
Montferland 249 218 31
Montfoort 121 101 20
Mook en Middelaar 89 79 10
Neder-Betuwe 183 156 27
Nederweert 109 90 19
Nieuwegein 339 294 45
Nieuwkoop 219 189 30
Nijkerk 336 282 54
Nijmegen 750 664 86
Nissewaard 423 380 43
Noardeast-Fryslân 230 212 18
Noord-Beveland 56 51 5
Noordenveld 269 240 29
Noordoostpolder 326 291 35
Noordwijk 435 361 74
Nuenen, Gerwen en Nederwetten 223 192 31
Nunspeet 213 190 23
Oegstgeest 274 226 48
Oirschot 151 133 18
Oisterwijk 356 291 65
Oldambt 153 139 14
Oldebroek 138 120 18
Oldenzaal 208 170 38
Olst-Wijhe 125 115 10
Ommen 165 156 9
Oost Gelre 183 152 31
Oosterhout 384 319 65
Ooststellingwerf 178 166 12
Oostzaan 97 84 13
Opmeer 73 64 9
Opsterland 204 190 14
Oss 593 504 89
Oude IJsselstreek 206 176 30
Ouder-Amstel 155 132 23
Oudewater 109 95 14
Overbetuwe 369 304 65
Papendrecht 204 169 35
Peel en Maas 235 211 24
Pekela 56 52 4
Pijnacker-Nootdorp 524 438 86
Purmerend 623 534 89
Putten 191 163 28
Raalte 233 214 19
Reimerswaal 117 107 10
Renkum 297 249 48
Renswoude 43 34 9
Reusel-De Mierden 76 70 6
Rheden 292 258 34
Rhenen 148 121 27
Ridderkerk 284 224 60
Rijssen-Holten 222 190 32
Rijswijk (ZH.) 370 326 44
Roerdalen 116 103 13
Roermond 350 296 54
De Ronde Venen 481 406 75
Roosendaal 455 383 72
Rotterdam3 0992 690 409
Rozendaal 50 40 10
Rucphen 166 148 18
Schagen 335 303 32
Scherpenzeel 69 60 9
Schiedam 409 345 64
Schiermonnikoog 2 2 0
Schouwen-Duiveland 293 254 39
Simpelveld 56 50 6
Sint-Michielsgestel 265 220 45
Sittard-Geleen 488 423 65
Sliedrecht 147 122 25
Sluis 154 139 15
Smallingerland 332 298 34
Soest 444 387 57
Someren 133 120 13
Son en Breugel 169 143 26
Stadskanaal 185 169 16
Staphorst 83 77 6
Stede Broec 120 110 10
Steenbergen 153 133 20
Steenwijkerland 302 270 32
Stein (L.) 140 112 28
Stichtse Vecht 621 540 81
Súdwest-Fryslân 571 515 56
Terneuzen 336 306 30
Terschelling 34 34 0
Texel 94 87 7
Teylingen 349 293 56
Tholen 139 122 17
Tiel 276 245 31
Tilburg1 1841 033 151
Tubbergen 123 102 21
Twenterand 161 136 25
Tynaarlo 401 375 26
Tytsjerksteradiel 196 184 12
Uitgeest 112 95 17
Uithoorn 230 198 32
Urk 121 105 16
Utrecht (gemeente)1 8721 579 293
Utrechtse Heuvelrug 539 454 85
Vaals 39 32 7
Valkenburg aan de Geul 125 111 14
Valkenswaard 241 205 36
Veendam 165 150 15
Veenendaal 413 344 69
Veere 169 151 18
Veldhoven 347 294 53
Velsen 433 373 60
Venlo 484 403 81
Venray 234 204 30
Vijfheerenlanden 437 385 52
Vlaardingen 370 313 57
Vlieland 8 8 0
Vlissingen 185 161 24
Voerendaal 84 72 12
Voorschoten 216 183 33
Voorst 167 148 19
Vught 325 266 59
Waadhoeke 287 263 24
Waalre 189 170 19
Waalwijk 297 263 34
Waddinxveen 218 181 37
Wageningen 194 176 18
Wassenaar 486 414 72
Waterland 191 168 23
Weert 300 256 44
Weesp 157 131 26
West Betuwe 504 436 68
West Maas en Waal 157 128 29
Westerkwartier 428 389 39
Westerveld 176 164 12
Westervoort 85 73 12
Westerwolde 142 135 7
Westland 903 761 142
Weststellingwerf 165 151 14
Westvoorne 192 170 22
Wierden 207 180 27
Wijchen 269 216 53
Wijdemeren 335 300 35
Wijk bij Duurstede 196 171 25
Winterswijk 155 133 22
Woensdrecht 168 146 22
Woerden 452 385 67
De Wolden 201 183 18
Wormerland 107 94 13
Woudenberg 112 100 12
Zaanstad 892 772 120
Zaltbommel 253 218 35
Zandvoort 140 119 21
Zeewolde 201 174 27
Zeist 689 581 108
Zevenaar 274 244 30
Zoetermeer 837 735 102
Zoeterwoude 60 51 9
Zuidplas 358 295 63
Zundert 136 113 23
Zutphen 247 217 30
Zwartewaterland 148 121 27
Zwijndrecht 258 209 49
Zwolle 780 678 102

4.4 Verdeling personenauto’s overige brandstofsoort van natuurlijke personen en gekoppelde rechtspersonen naar gemeente na toewijzing aan eindgebruiker, 1-1-2022
GemeentenaamAantal personenauto's (overige brandstof) van natuurlijke personen en gekoppelde rechtspersonenAantal personenauto's (overige brandstof) van natuurlijke personenAantal personenauto's (overige brandstof) van rechtspersonen gekoppeld
Aa en Hunze14 69014 383 307
Aalsmeer15 94915 142 807
Aalten14 20713 944 263
Achtkarspelen14 72414 537 187
Alblasserdam8 7678 315 452
Albrandswaard12 45111 641 810
Alkmaar47 93446 4131 521
Almelo33 49632 4301 066
Almere89 74985 8903 859
Alphen aan den Rijn52 86450 5192 345
Alphen-Chaam6 2626 039 223
Altena29 06727 8121 255
Ameland1 8411 834 7
Amersfoort65 75562 3983 357
Amstelveen34 30732 6581 649
Amsterdam213 937205 5478 390
Apeldoorn77 02474 3522 672
Arnhem65 12662 7272 399
Assen32 00731 231 776
Asten9 0398 805 234
Baarle-Nassau4 0313 943 88
Baarn11 80411 321 483
Barendrecht22 73921 2551 484
Barneveld28 13027 1191 011
Beek (L.)9 2468 986 260
Beekdaelen21 56521 007 558
Beesel7 1176 950 167
Berg en Dal18 20217 799 403
Bergeijk10 58310 317 266
Bergen (L.)7 7277 613 114
Bergen (NH.)15 47815 080 398
Bergen op Zoom32 45631 3481 108
Berkelland24 41723 867 550
Bernheze16 82416 312 512
Best15 52414 938 586
Beuningen13 86413 341 523
Beverwijk19 05018 500 550
De Bilt20 18119 410 771
Bladel11 37011 108 262
Blaricum6 7086 362 346
Bloemendaal11 61211 171 441
Bodegraven-Reeuwijk16 77815 977 801
Boekel5 8375 713 124
Borger-Odoorn15 01614 729 287
Borne12 17611 690 486
Borsele12 75912 502 257
Boxtel15 97515 469 506
Breda83 85779 6994 158
Brielle9 7549 290 464
Bronckhorst20 87520 395 480
Brummen11 38911 071 318
Brunssum15 30915 058 251
Bunnik7 0206 733 287
Bunschoten9 4069 006 400
Buren15 61515 038 577
Capelle aan den IJssel28 96927 6521 317
Castricum17 25616 654 602
Coevorden19 52419 122 402
Cranendonck11 68311 416 267
Culemborg13 31112 775 536
Dalfsen16 25215 901 351
Dantumadiel9 8909 787 103
Delft32 31031 1621 148
Deurne16 74616 381 365
Deventer44 20942 7471 462
Diemen10 1599 679 480
Dijk en Waard42 23140 9281 303
Dinkelland14 23513 805 430
Doesburg5 8485 694 154
Doetinchem28 92628 076 850
Dongen14 19813 691 507
Dordrecht50 71048 4072 303
Drechterland10 0179 776 241
Drimmelen14 72914 169 560
Dronten21 74821 005 743
Druten10 1429 794 348
Duiven12 90012 451 449
Echt-Susteren18 36417 961 403
Edam-Volendam14 83614 253 583
Ede54 65352 7081 945
Eemnes5 0544 856 198
Eemsdelta22 98722 653 334
Eersel11 05510 745 310
Eijsden-Margraten14 44514 094 351
Eindhoven96 21993 1013 118
Elburg12 02611 736 290
Emmen55 91854 8861 032
Enkhuizen8 1637 951 212
Enschede66 73764 8361 901
Epe17 92917 474 455
Ermelo13 44313 051 392
Etten-Leur22 10721 192 915
De Fryske Marren27 01826 465 553
Geertruidenberg11 46110 944 517
Geldrop-Mierlo20 26519 635 630
Gemert-Bakel16 35815 957 401
Gennep9 2089 008 200
Gilze en Rijen13 60813 157 451
Goeree-Overflakkee26 72125 6971 024
Goes19 02718 551 476
Goirle12 14711 687 460
Gooise Meren27 27426 0011 273
Gorinchem16 61515 747 868
Gouda28 74327 4511 292
's-Gravenhage (gemeente)173 846168 1895 657
Groningen (gemeente)78 17176 1122 059
Gulpen-Wittem8 1427 984 158
Haaksbergen13 09512 754 341
Haarlem59 91057 5482 362
Haarlemmermeer74 85471 5943 260
Halderberge16 69016 075 615
Hardenberg32 26731 556 711
Harderwijk22 10721 243 864
Hardinxveld-Giessendam8 4007 903 497
Harlingen7 2157 123 92
Hattem6 0985 915 183
Heemskerk18 72818 148 580
Heemstede12 77712 274 503
Heerde10 1579 883 274
Heerenveen25 31824 671 647
Heerlen43 08442 284 800
Heeze-Leende9 2128 927 285
Heiloo11 55211 178 374
Den Helder25 49025 090 400
Hellendoorn18 55018 028 522
Hellevoetsluis20 97020 016 954
Helmond43 88042 5331 347
Hendrik-Ido-Ambacht14 75813 6051 153
Hengelo (O.)38 61537 3891 226
's-Hertogenbosch71 91768 6023 315
Heumen8 5718 313 258
Heusden24 54423 590 954
Hillegom11 16110 785 376
Hilvarenbeek8 8558 559 296
Hilversum37 41835 9291 489
Hoeksche Waard46 45643 8132 643
Hof van Twente19 30318 756 547
Het Hogeland24 33323 977 356
Hollands Kroon26 24125 698 543
Hoogeveen27 47026 912 558
Hoorn32 23931 2101 029
Horst aan de Maas23 43222 867 565
Houten21 97720 7301 247
Huizen20 63919 766 873
Hulst15 74615 501 245
IJsselstein15 12714 254 873
Kaag en Braassem14 15713 602 555
Kampen23 49722 736 761
Kapelle6 8376 671 166
Katwijk26 01124 8021 209
Kerkrade23 54423 164 380
Koggenland12 10911 771 338
Krimpen aan den IJssel13 15412 502 652
Krimpenerwaard27 33626 0621 274
Laarbeek12 44112 103 338
Land van Cuijk49 51748 2371 280
Landgraaf20 51520 153 362
Landsmeer5 4115 193 218
Lansingerland30 14628 3121 834
Laren (NH.)6 2546 016 238
Leeuwarden52 68351 6041 079
Leiden39 00137 7661 235
Leiderdorp12 05411 589 465
Leidschendam-Voorburg32 14230 9001 242
Lelystad35 14533 9881 157
Leudal20 82420 331 493
Leusden15 43914 762 677
Lingewaard24 11623 243 873
Lisse11 53811 088 450
Lochem18 92818 390 538
Loon op Zand12 96812 490 478
Lopik7 4447 157 287
Losser12 23611 945 291
Maasdriel13 46512 987 478
Maasgouw13 92813 575 353
Maashorst31 02330 139 884
Maassluis15 48614 829 657
Maastricht44 60543 5551 050
Medemblik23 10222 532 570
Meerssen10 30910 019 290
Meierijstad43 67642 3361 340
Meppel16 68816 138 550
Middelburg (Z.)22 03521 552 483
Midden-Delfland9 0328 579 453
Midden-Drenthe18 58018 182 398
Midden-Groningen32 30431 787 517
Moerdijk20 42019 640 780
Molenlanden22 17621 275 901
Montferland19 60219 111 491
Montfoort6 7926 472 320
Mook en Middelaar4 5534 412 141
Neder-Betuwe11 84011 472 368
Nederweert9 8809 652 228
Nieuwegein29 28028 0461 234
Nieuwkoop15 28914 686 603
Nijkerk21 40720 529 878
Nijmegen68 35366 2352 118
Nissewaard40 83739 1261 711
Noardeast-Fryslân23 58423 312 272
Noord-Beveland4 5104 420 90
Noordenveld17 09816 730 368
Noordoostpolder23 74323 113 630
Noordwijk21 44820 640 808
Nuenen, Gerwen en Nederwetten12 82512 340 485
Nunspeet13 67513 233 442
Oegstgeest10 60110 174 427
Oirschot10 65810 342 316
Oisterwijk17 00416 334 670
Oldambt20 68620 384 302
Oldebroek11 71411 424 290
Oldenzaal15 45214 931 521
Olst-Wijhe9 6859 448 237
Ommen9 6899 473 216
Oost Gelre15 65615 308 348
Oosterhout29 26228 0071 255
Ooststellingwerf14 10113 893 208
Oostzaan4 7524 585 167
Opmeer6 5846 410 174
Opsterland16 24715 916 331
Oss46 49145 0551 436
Oude IJsselstreek21 23620 771 465
Ouder-Amstel5 8555 602 253
Oudewater4 9074 672 235
Overbetuwe24 69023 789 901
Papendrecht15 58714 773 814
Peel en Maas24 23823 622 616
Pekela6 9416 844 97
Pijnacker-Nootdorp24 70123 4921 209
Purmerend41 09239 6971 395
Putten12 13011 739 391
Raalte19 97219 494 478
Reimerswaal10 86510 626 239
Renkum16 13115 646 485
Renswoude2 7852 684 101
Reusel-De Mierden7 3387 193 145
Rheden21 34420 747 597
Rhenen10 1109 727 383
Ridderkerk22 22421 1641 060
Rijssen-Holten18 13417 552 582
Rijswijk (ZH.)22 77921 952 827
Roerdalen12 15811 901 257
Roermond28 75127 931 820
De Ronde Venen23 14122 0671 074
Roosendaal37 93736 6901 247
Rotterdam215 065205 8489 217
Rozendaal 951 900 51
Rucphen13 20912 857 352
Schagen24 17523 603 572
Scherpenzeel5 1424 969 173
Schiedam30 35929 0841 275
Schiermonnikoog 327 324 3
Schouwen-Duiveland18 44217 978 464
Simpelveld6 0705 933 137
Sint-Michielsgestel15 69415 090 604
Sittard-Geleen48 47747 2661 211
Sliedrecht11 17910 619 560
Sluis12 94712 787 160
Smallingerland27 03026 468 562
Soest23 61622 702 914
Someren10 50210 234 268
Son en Breugel9 5849 177 407
Stadskanaal16 74216 518 224
Staphorst8 7958 643 152
Stede Broec9 8599 621 238
Steenbergen13 15112 708 443
Steenwijkerland23 32022 817 503
Stein (L.)14 59714 250 347
Stichtse Vecht31 79730 3581 439
Súdwest-Fryslân43 78642 857 929
Terneuzen29 45829 021 437
Terschelling2 3552 339 16
Texel6 7816 715 66
Teylingen17 89817 184 714
Tholen13 47413 093 381
Tiel19 89719 103 794
Tilburg96 55093 1623 388
Tubbergen11 68711 390 297
Twenterand17 83717 434 403
Tynaarlo18 03617 586 450
Tytsjerksteradiel16 94716 694 253
Uitgeest6 4956 208 287
Uithoorn14 76514 128 637
Urk7 1096 894 215
Utrecht (gemeente)111 913105 6786 235
Utrechtse Heuvelrug24 58723 686 901
Vaals4 7294 682 47
Valkenburg aan de Geul8 8108 590 220
Valkenswaard16 55516 027 528
Veendam14 52114 276 245
Veenendaal30 01528 6671 348
Veere11 69911 497 202
Veldhoven23 06922 292 777
Velsen32 18431 1501 034
Venlo48 37247 0871 285
Venray22 40421 859 545
Vijfheerenlanden28 25627 1081 148
Vlaardingen31 14929 8911 258
Vlieland 413 408 5
Vlissingen20 58220 219 363
Voerendaal7 1887 003 185
Voorschoten11 41310 980 433
Voorst12 92612 511 415
Vught15 38414 742 642
Waadhoeke23 75923 426 333
Waalre9 2858 961 324
Waalwijk25 87224 945 927
Waddinxveen14 61613 840 776
Wageningen13 40712 999 408
Wassenaar12 85412 437 417
Waterland7 9007 609 291
Weert25 11724 285 832
Weesp8 3127 928 384
West Betuwe27 06526 0221 043
West Maas en Waal11 22110 855 366
Westerkwartier33 84233 204 638
Westerveld11 45311 234 219
Westervoort7 4837 256 227
Westerwolde14 53914 369 170
Westland52 55550 2242 331
Weststellingwerf14 06013 815 245
Westvoorne8 8038 404 399
Wierden12 98312 462 521
Wijchen21 30020 566 734
Wijdemeren13 45412 921 533
Wijk bij Duurstede12 38911 887 502
Winterswijk14 22413 958 266
Woensdrecht12 19111 828 363
Woerden23 43522 2431 192
De Wolden14 11213 816 296
Wormerland7 9337 663 270
Woudenberg6 7676 487 280
Zaanstad65 49463 4112 083
Zaltbommel14 55214 056 496
Zandvoort7 6887 461 227
Zeewolde11 93311 353 580
Zeist28 04326 8781 165
Zevenaar23 55222 869 683
Zoetermeer56 22953 7872 442
Zoeterwoude4 2394 058 181
Zuidplas22 35121 1091 242
Zundert12 53212 143 389
Zutphen22 04121 435 606
Zwartewaterland10 57310 249 324
Zwijndrecht20 94019 946 994
Zwolle52 65550 6641 991

In tabel 4.5 wordt het aantal kentekens van de restgroep van rechtspersonen naar provincie weergegeven. Deze werden modelmatig over de provincies verdeeld.

4.5 Aantal personenauto’s van rechtspersonen in restgroep naar provincie, 1-1-2022
ProvincieTotaalFEVPHEVOverige brandstof
Totaal Nederland664 104106 59528 754528 755
Groningen14 9622 107 52812 327
Fryslân17 1502 398 62414 128
Drenthe12 7551 634 52310 597
Overijssel40 9565 5841 57433 798
Flevoland24 7073 826 75320 127
Gelderland76 28211 1093 07762 097
Utrecht65 60112 0452 31351 243
Noord-Holland111 98720 4296 00285 556
Zuid-Holland154 56925 6545 820123 094
Zeeland11 1061 331 4269 349
Noord-Brabant100 02216 1823 77780 063
Limburg34 0074 2963 33626 375

5. Conclusie

Wat is de daadwerkelijke standplaats van elektrische auto’s in Nederland? Zoals in dit rapport is uitgewerkt, kan deze vraag op provincieniveau worden beantwoord, maar op gemeenteniveau slechts gedeeltelijk. Omdat laag regionale data over de locatie van elektrische voertuigen van belang is in het kader van laadinfrastructuur en energietransitie, is in dit rapport het deelresultaat op gemeenteniveau gepubliceerd, voorzien van de benodigde context.

Om tot de locatie van de eindgebruiker van voertuigen te komen heeft het CBS in opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een methode ontwikkeld. Deze methode combineert verschillende bronnen met elkaar, om door middel van koppeling per kenteken de (geanonimiseerde) eindgebruiker (en diens locatie) te achterhalen. Voor een deel van de kentekens is het mogelijk om bij de eindgebruiker uit te komen, de resterende kentekens worden modelmatig over de provincies verdeeld. Voor deze resterende kentekens is het nog niet mogelijk om tot een verdeling over de gemeenten te komen, omdat de huidige verdeelsleutels hier niet fijnmazig genoeg voor zijn. Op dit moment is daarom alleen voor de groep waarvan de eindgebruiker bekend is (voertuigen van natuurlijke personen, en voertuigen van rechtspersonen voor zover die aan een eindgebruiker konden worden gekoppeld) ook de gemeente beschikbaar.

Het deelresultaat met aantallen per gemeente (voor zover beschikbaar), zoals gepresenteerd in hoofdstuk 4 ‘resultaten’, kan bijvoorbeeld als ‘ondergrens’ worden aangehouden, maar kan niet zomaar worden opgehoogd naar het totale aantal voertuigen, omdat er sprake is van selectiviteit bij de groep waarvan de locatie bekend is. In dit rapport is de selectiviteit van de groep onderzocht en uitgewerkt voor verschillende kenmerken: lease versus auto van de zaak, brandstofsoort, leeftijd van het voertuig, bedrijfstak en grootte van het bedrijf. Gebruikers van de data dienen op de hoogte te zijn van deze informatie, om weloverwogen keuzes te kunnen maken bij het gebruiken van de data. Het is van belang om te weten hoe de uitkomsten tot stand zijn gekomen en welke beperkingen en aandachtspunten er een rol spelen bij de interpretatie van de uitkomsten. Daarnaast dient erop te worden gewezen dat in dit rapport de selectiviteit slechts afzonderlijk per kenmerk is uitgewerkt, maar dat de vertekening mogelijk nog groter is wanneer er sprake is van stapeling en kenmerken bij elkaar worden gevoegd. Dus bijvoorbeeld voor een kenteken uit de restgroep met de kenmerken een jonge elektrische auto bij een groot bedrijf in de bedrijfstak ‘Verhuur en overige zakelijke diensten’, is dit voertuig nog correct toe te wijzen aan gemeente X met bepaalde rijbewijsomvang, economische structuur, arbeidsmarkt en inwoneraantal?

5.1 Aanbevelingen en vervolg

De afgelopen jaren is het aantal natuurlijke personen met een FEV of PHEV toegenomen. Aangezien bij natuurlijke personen de locatie van de eindgebruiker bekend is, zorgt een groei van deze groep ervoor dat er steeds minder voertuigen overblijven waarvoor de locatie van de eindgebruiker nog moet worden bepaald. De regionale cijfers worden daardoor vanzelf steeds beter en completer.

Naast deze ontwikkeling zijn er ook verbeteringen die ervoor kunnen zorgen dat ook de toewijzing van de rechtspersonen aan een eigenaar beter en vollediger wordt.

Ten eerste kan een kwaliteitsverbetering in de brondata bijdragen aan een beter koppelresultaat. In paragraaf 3.3. werden de opgave van kleine bedrijven (minder dan 25 voertuigen) in de ‘wagenparkopgaven’ van de Belastingdienst, en de vulling van de catalogusprijs in het kentekenregister al genoemd als aandachtspunt.

Een andere optie om de resultaten verder te verbeteren is gebruik te maken van specifieke bestanden binnen het Algemene Bedrijven Register, bijvoorbeeld het ‘zelfstandigen bestand’. Dit bestand kan worden gebruikt om KVK-nummers beter te koppelen aan leasecontracten en auto’s op naam van een zaak.

Ook toegang tot nieuwe databronnen, bijvoorbeeld wanneer een leasemaatschappij de registratie van eindgebruikers van leasevoertuigen beschikbaar zou stellen, zou de toewijzing naar regio sterk kunnen verbeteren.

Verder zou een andere methode kunnen worden toegepast om tot complete gemeentecijfers te komen, bijvoorbeeld het uitwerken van modelmatige toewijzing van voertuigen op gemeenteniveau voor de groep waarvan de eindgebruiker niet kan worden achterhaald. Wellicht kan worden onderzocht of het op basis van persoonskenmerken mogelijk is om te voorspellen wie de grootste kans heeft om in een (elektrische) auto te rijden, en zo de restgroep te verdelen.